3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPPE vrea un "numitor comun" intre PNL si PD

PPE vrea un „numitor comun” intre PNL si PD

Liderii populari europeni s-au intalnit ieri la castelul din Meise, de langa Bruxelles, inaintea inceperii Consiliului European de iarna. Prese-dintele grupului PPE-ED din Parlamentul European, crestin-democratul german Hans-Gert Pottering, a acordat un interviu pentru "Romania libera”.

– Romania adera la UE la 1 ianuarie. Cum vedeti noile miscari pe scena politica romaneasca in directia formarii unui partid puternic de centru-dreapta?
– Sper ca partidele aflate la guvernare sa reuseasca sa se inteleaga si sa colaboreze, pentru ca nici unul dintre partide nu poate guverna singur. Asa ca e important ca ambele partide sa ajunga la un numitor comun – asta e dorinta noastra.

– O fuziune PLD-PD?
– Este strict la latitudinea partidelor sa decida acest lucru.

– Va exista o schimbare a liniilor directoare odata ce veti fi ales presedinte al Parlamentului European?
– Deocamdata sunt candidat, alegerile sunt pe 16 ianuarie. Sunt increzator ca voi fi ales, dar deocamdata sunt candidat, asa ca nu doresc sa anticipez. Orice presedinte construieste mai departe pe bazele puse de predecesorii sai, dar desigur ca adauga si accente noi, pentru a asigura viitorul Europei.

– Ce loc va avea Romania in acest viitor european pe care-l prefigurati?
– Salutam aderarea Romaniei la 1 ianuarie, grupul nostru a muncit din greu ca Romania si Bulgaria sa fie pregatite si sa poata deveni state membre ale Uniunii Europene. Colaboram foarte intens cu observatorii romani pe langa grupul nostru si suntem increzatori ca vor deveni europarlamentari romani, asa ca ne bucuram de munca pe care o vom face impreuna in anii ce urmeaza.

– Politica de vecinatate va deveni o prioritate pentru presedintia germana a UE, in locul extinderii europene?
– Este o prioritate, intr-adevar. Pozitia noastra este ca nu toate tarile care au aspiratii europene trebuie sa devina in mod necesar state membre ale Uniunii Europene. Trebuie sa dezvoltam si alte forme de colaborare – vrem sa avem relatii de buna vecinatate cu toti vecinii care nu sunt membri ai Uniunii. Iar aici depinde si de tarile respective, cum doresc si ele sa colaboreze cu UE. Noi avem ganduri bune.

– Veti suplimenta fondurile pentru politica de vecinatate, de exemplu Moldova?
– Este un aspect, dar nu singurul. E vorba de promovarea democratiei, si in acele tari unde sunt inca deficite mari, cum ar fi Belarus. Tocmai am acordat Premiul Sacharov liderului opozitiei belaruse, Alexandr Milinkievici; prin asta dorim sa ne exprimam solidaritatea cu populatia din Belarus. Asadar, nu e vorba doar de bani, ci si de solidaritate. Dar desigur ca si banii vor face parte din gesturile de solidaritate.

Cele mai citite

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...
Ultima oră
Pe aceeași temă