Împăraţi şi împărătese, prinţi şi prinţese au construit aici castele şi şi-au petrecut timpul liber în mijlocul naturii, călare sau pe jos, pentru relaxare sau tratament. Compozitori, scriitori sau filosofi şi-au dat tot aici întâlnire cu muzele şi multe drame s-au consumat în umbra pădurilor din coasta Vienei. Azi regiunea este la fel de atrăgătoare ca întotdeauna, şi având avantajul unei istorii atât de bogate, atrage atât vienezi în căutare de aer curat, cât şi un număr din ce în ce mai mare de turişti. Locuri frumoase de văzut sunt multe, iar activităţi pe alese. Biserici, mănăstiri, palate, reşedinţe impunătoare, băi termale, terenuri de golf… chiar şi cel mai mare shopping mall din Europa, toate recomandă Wienerwaldul ca un loc ce merită vizitat cât mai curând. Şi pentru a vă oferi un motiv în plus, am să vă enumăr câţiva dintre vizitatorii care de-a lungul istoriei au fost atraşi de acest loc: romanii au venit primii pentru a se trata la băile sulfuroase de la Baden, mai încolo în istorie şi turcilor le-a plăcut zona, atunci când încercau cucerirea ei, Beethoven, Schubert sau Strauss s-au odihnit şi au creat aici la fel ca şi Kafka, Nestroy sau Stift. Mozart a trecut şi el pe aici, iar prinţul regent, Rudolf, împreună cu amanta sa de numai 17 ani, Maria, şi-au găsit sfârşitul într-o cabană de vânătoare în Mayerling, Wienerwald. Poveştile sunt multe şi merită aflate personal.
Cum ajungeţi acolo
Wienerwald e uşă în uşă cu Viena, aşa că zona ar putea fi vizitată uşor, cazaţi fiind în capitală. Totuşi, pentru mai multă atmosferă vă recomand oraşul-staţiune Baden bei Wien, uşor accesibil cu trenul de la gara Sudbahnhof (30 minute) sau cu autobuzul din staţia Karlsplatz (40 minute, la fiecare oră). Există chiar şi tramvai de la Viena la Baden, Lokalbahn, durata călătoriei fiind de aproximativ o oră. Alte oraşe din regiune cu facilităţi turistice şi aproape de marile atracţii sunt Modling, la numai 15 km de Viena, Heiligenkreuz sau Mayerling. Deşi distanţele sunt mici, o maşină este întotdeauna bine venită. Traseul mijloacelor de transport nu trece prin centrul regiunii şi în nici un caz ele nu opresc lângă sau în apropierea principalelor atracţii, aşa că merită efortul de a veni cu propria maşină sau de a închiria una.
Atracţii – lucruri şi locuri de făcut şi de văzut
O vacanţă în Wienerwald înseamnă în primul rând o baie de cultură. Peste tot veţi întâlni muzee şi case memoriale ce au găzduit personalităţi ale istoriei austriece sau vieneze. Palate, castele sau lăcaşuri de cult atrag vizitatori cu aerul din alte timpuri, cu rigori şi mistere. Relaxare şi răsfăţ găsiţi, în egală măsură, atât din punct de vedere al peisajului ce vă va însoţi permanent, cât şi, de exemplu, al tratamentelor pentru diverse afecţiuni pe care le puteţi face la Baden sau Bad Voslau.
În rest, drumeţiile, ciclismul sau golful întregesc spectrul unei vacanţe active complete.
Mayerling
Deşi astăzi este un orăşel turistic cu aer patriarhal, găzduind o mănăstire carmelită, Mayerling încă trăieşte de pe urma ciudatului eveniment ce a avut loc aici în dimineaţa de 30 ianuarie 1898. Atunci, în cabana imperială de vânătoare, au fost găsite trupurile fără cunoştinţă ale prinţului regent, Rudolf, şi ale amantei sale, Maria. Deşi au trecut peste 100 de ani de atunci încă nu se ştie exact ce s-a întâmplat, dacă moartea lor a fost crimă sau sinucidere. S-au scris cărţi şi tratate pe aceste teme, însă misterul persistă.
Cabana de vânătoare nu mai există, locul ei fiind luat azi de mănăstirea carmelită înfiinţată de Franz Josef imediat după tragedie.
Baden bei Wien
Oraşul este în primul rând frumos. Construit sau reconstruit în stil Biedermayer, arată ca o operă de artă. În schimb, există părţi din el unde miroase a ouă stricate. E un lucru cu care vă veţi obişnui rapid şi care nu strică nimic din atmosfera de duminică ce o are aşezarea.
Acesta e oraşul băilor termale cu ape sulfuroase, vindecătoare, în al căror miracol s-au încrezut şi romanii şi turcii şi familia imperială austro-ungară. Pavilioane, statui sau reşedinţe particulare impresionante împodobesc oraşul şi, dacă nu ar fi mirosul de sulf, aţi crede că trăiţi o poveste.
Klosterneuburg
Mănăstirea Augustinerchorherrenstift este principala atracţie a acestui loc. Încă din secolul al 12-lea călugării de aici au împăcat cu succes viaţa monahală cu producţia de vin. Până în zilele noastre, vinoteca este cea care atrage marea majoritate a turiştilor, dar şi a pelerinilor.