5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialPoveşti orientale în Satu Mare

Poveşti orientale în Satu Mare

Cel mai vechi conac din România, locuit neîntrerupt de peste patru secole, se află în comuna Pir din judeţul Satu Mare. Pirul este o comună mică aşezată în sudul judeţului Satu Mare, dar care, pe vremuri, a fost o aşezare importantă din punct de vedere strategic. Localitatea Pir este atestată documentar încă din 1205. Dintre familiile de nobili care au deţinut domeniile cele mai importante în sat se remarcă familiile Lorantffy, Daraczi şi Ibrányi. Aceştia din urmă, prin Mihaly Ibrany, probabil fiul marelui vizir Ibrahim de la Oradea, au construit în 1594 conacul care există şi astăzi. În Evul Mediu, după ce Ungaria a devenit paşalâc turcesc, şi o serie de teritorii de la marginea Transilvaniei au devenit raiale otomane, iar printre acestea s-a numărat şi Oradea.

Potrivit unei legende locale, tânărul vizir s-ar fi îndrăgostit de o fată de creştini şi, de dragul ei, a părăsit cetatea Oradiei şi s-a aşezat la Pir unde şi-a construit conacul. Tot din acelaşi motiv s-a şi creştinat, apoi a luat numele de Ibrany. Membrii familiei lui îşi dorm somnul de veci într-o criptă din secolul al XVII-lea, aflată sub biserica reformată din localitate. Castelul a trecut apoi în proprietatea lui Miklos Tarczali, vicecomitele Sălajului. În 1918, Geza Laszlofi Eordogh şi soţia sa au cumpărat curia, adică curtea întărită, de la moştenitorii familiei Tarczali. După venirea la putere a comuniştilor, aici au fost găzduiţi o scurtă vreme nişte tractorişti, iar în anul 1960 a fost cedată din nou proprietarilor. Astăzi, în conac mai locuieşte Magdalena Eordogh, ultima descendentă a familiei. „Conacul este locuit de patru secole”, spune cu mândrie Magdalena Eordogh.

Şemineul are peste 400 de ani

Conacul se află în curs de renovare. Zidurile groase, uşi de fier cu cinci închizătoare, beciuri adânci şi lungi ca nişte hrube, precum şi un şemineu de aceeaşi vâstă cu casa stau mărturie de sute de ani despre trăinicia unei construcţii admirabile. Conacul a fost legat printr-un tunel de biserica reformată în care sunt înmormântaţi urmaşii familiei Ibrany.

MOŞTENIRE

Nu e declarat monument

Conacul nu este trecut pe lista monumentelor judeţului, aşa că nu poate beneficia de fonduri pentru restaurare. „Chiar dacă proprietarul este bine intenţionat în a conserva acest monument istoric, o bună parte din lucrările de renovare nu respectă întocmai modelul iniţial”, afirmă Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă