-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialPoveşti de groază din Spitalul CF 2

Poveşti de groază din Spitalul CF 2

Amelia Antoniu şi Roxana Preda nu sunt singurele paciente care au ajuns la un pas de moarte în Spitalul CF 2 din Bucureşti. Copilul unei doctoriţe a fost salvat ca prin minune după o infecţie contractată aici, iar pe forumurile de internet femeile se plâng de câţiva ani de condiţiile din CF 2.

 

Primele rezultate ale anchetei desfăşurate în cazul Ameliei An­toniu şi Ro­xanei Preda, cele două paciente care au fost la un pas de moarte în Spitalul CF 2, demonstrează „condiţiile improprii ale efectuării inter­venţiilor”, potrivit Ministerului Sănătăţii. Până în prezent, Comisia de eva­luare  a stabilit că afecţiunile actuale ale celor două paciente au fost cauzate de asistenţa medicală acordată: „În cazul uneia dintre paciente s-a depistat în sânge un microorganism de gram negativ (burkholderia cepacia) care demonstrează condiţiile improprii în care au fost efectuate intervenţiile medicale”. Epidemiologii spun că această bacterie este una foarte agresivă, care se dezvoltă, de obicei, în mediul spitalicesc. Sub protecţia anonimatului, medicii din spital recunosc că aparatele de sterilizare erau supra­solicitate, iar substanţele folosite pentru anestezie nu erau chiar de ultimă generaţie.

În plus, dezinfectantele nu erau folosite într-o con­centraţie optimă, iar timpii în care trebuiau lăsate substanţele să acţioneze nu erau respectaţi. Trei medici coordonatori de la specialităţile Medicină internă, Urologie şi ATI din cadrul Spitalului CF 2, precum şi şeful Secţiei de obstetrică-ginecologie a Spitalului CF 2, Cristian Gherasie, au fost demişi ieri. În acest timp, starea Ameliei Antoniu s-a ameliorat, ea respirând fără aparate de 24 de ore, dar a celeilalte paciente este gravă, femeia fiind încă în şoc toxico-septic.

Bebeluşul unei doctoriţe, infectat în spital

România Liberă a aflat de un alt caz dramatic care s-a pe­trecut la Spitalul CF 2. Mariana, în vârstă de 35 de ani, ea însăşi cadru medical, ne-a povestit că a născut în urmă cu trei ani la Spitalul CF 2, prin cezariană. La scurtă vreme după naştere, s-a dovedit că bebeluşul contractase o infecţie intra­spitalicească. La vederea setului de analize făcute nou-născutului la Institutul Cantacuzino, un medic i-a spus mamei că bacilul contractat de copil este rezistent la toate antibioticele şi că viaţa micuţului nu mai depinde de medicină, ci doar de bunul Dumnezeu. „Timp de mai bine patru luni am trecut printr-un coşmar cu copilul care a scăpat doar printr-o minune”, a mai spus femeia.

„Băieţelul meu a făcut septicemie în 2006″

Forumurile de specialitate sunt însă pline cu astfel de cazuri dra­matice întâmplate la CF 2. Pe site-ul desprecopii.com, o tâ­nără cu pseudonimul magghyc îşi expune povestea: „Băieţelul meu a făcut la naştere, în 2006, septicemie în CF 2, în urma unei infecţii cu pioceanic. Nu şi-au dat seama, erau cât pe ce să mă externeze, noroc că i-au făcut nişte analize cu câteva ore înainte să ne dea drumul. Nu are sens să îţi descriu cam câte tâm­penii au putut să facă: i-au spart toate venele şi nu au reuşit să îi bage o perfuzie, l-au vaccinat, deşi aflaseră că era bolnav etc.” O altă experienţă nefericită o relatează Gatta: „Eu am născut pe 22.12.2007 la CFR 2 şi ce pot spune despre acest spital este că se cam simt lipsuri la capitolul cu­răţenie şi igienă. (…) De e­xem-plu, la toaleta epi­zio­to­miei, pe masa ginecologică nu se pune câmp steril, în cel mai bun caz, stai cu fundul pe un am­balaj de mănuşi chirur­gicale. Toaleta se face cu apă oxigenată rece, de simţi că ţi se duce pâ­nă-n creieri. Tampoanele ste­rile se dau cu raţia, ţi se spune că nu au ieşit de la sterilizat şi să vii mai târziu… Trebuie să insişti şi să dai şpagă ca să afli ceva despre starea de sănătate a copilului tău”.

„Copilul a făcut o pneumonie foarte urâtă”

Pe forumul site-ului Copilul.ro, Iura povesteşte ce a păţit în 2009: „Nu recomand nimănui Spitalul CFR 2, eu am născut acolo un copil de 3.900 g care a avut mici probleme de maturare a plămânilor. În mod normal s-ar fi rezolvat în două zile cu puţin oxigen sub cort, dar din cauza asistentelor de la Nou-născuţi, care nu respectă nici o minimă regulă de igienă, copilul a luat un streptococ şi a făcut o pneumonie fff urâtă. Am fost foarte aproape de a-l pierde, iar ei bineînţeles că au susţinut că nu a contractat copilul nimic din spital. Am întrebat medici de la Infecţioase şi toţi mi-au spus că a fost o infecţie intraspitalicească. Sunt sigură în privinţa acestui aspect (probat cu analize). Nu mi se pare normal să nu folosească nimeni mănuşi medicinale în Terapie inten­sivă, făceau tratamente, manevrau perfuzii, intubau, şi nu doar că nu foloseau mănuşi, dar răspundeau la telefonul mobil în acelaşi timp”. Din păcate, toate aceste relatări ale pacientelor care au pătimit de-a lungul vremii în CF 2 au rămas fără ecou. Autorităţile nu au îndreptat lucrurile, iar acum dramele se repetă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă