21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPovestea unei noi speranţe: Amelia Racea

Povestea unei noi speranţe: Amelia Racea

Vedeta lotului de gimnastică a României la Campionatele Europene de la Birmingham, pare a fi răsărit de niciunde, dat fiind faptul că această competiţie a fost prima de o asemenea anvergură la care a participat ca senioară.
Rezultatele Ameliei Racea nu au fost însă deloc întâmplătoare, succesele sale ca junioară, deşi puţin spre deloc mediatizate, recomandând-o încă de acum câţiva ani ca una dintre speranţele gimnasticii feminine româneşti. Marius Racea, tatăl Ameliei Racea, i-a spus reporterului Mediafax că fiica sa a hotărât singură, până să împlinească 6 ani, să înceapă o carieră în gimnastică. „Nu avea nici şase anişori şi urmărea la televizor Jocurile Olimpice de la Sydney.

A spus atunci: «Vreau să merg şi eu la gimnastică». Noi nu ne-am opus şi am dus-o la clubul din Deva, iar de atunci, de zece ani, munceşte pentru visul ei”, a declarat tatăl campioanei, care îşi aminteşte că Amelia a început gimnastica la CS Cetate Deva pentru că era cel mai apropiat club de Plopşoru, acolo unde locuieşte familia Racea.  Şef de post la Poliţia din comuna Plopşoru, tatăl sportivei afirmă că nu a fost surprins de medalia obţinută de Amelia: „Noi ne aşteptam să ajungă aici, a luat peste 40 de medalii până acum, a fost vicecampioană europeană şi la juniori. Ne bucurăm foarte mult pentru performanţele ei”.
Chiar dacă şi-a ales singură drumul spre gimnastică, Amelia a avut un exemplu şi în familie, pe mama sa, Carmen Racea, care a practicat şi ea acest sport, însă nu la un nivel de mare performanţă. Aceasta a menţionat că a avut întotdeauna mare încredere în Amelia. „De mică a decis ce va face în viaţă, munceşte foarte mult şi antrenorii au crezut mereu că va ajunge departe. Mă bucur că a reuşit, pentru că a plecat de acasă de la 6 ani şi a muncit mult să ajungă aici”, a menţionat Carmen Racea.

Primele succese, în 2008

Steluţa noastră de la Birmingham a început să strălucească la Naţionalele de junioare de la Deva, în 2008, unde a cucerit titlurile de campioană la paralele şi la sol şi a obţinut medalia de argint la bârnă. Apogeul carierei de junioară, dacă putem spune aşa, l-a atins însă la ediţia de anul trecut a Festivalului Olimpic al Tineretului European, o competiţie supranumită şi Mica Olimpiadă, pentru că se desfăşoară după modelul Jocurilor Olimpice, care a avut loc în Finlanda, la Tampere. România Liberă a fost singurul cotidian care i-a urmărit evoluţia chiar de la faţa locului şi i-a luat primele declaraţii după ce a cucerit nu mai puţin de şase medalii din cele şapte cucerite de echipa de junioare a României din care au mai făcut parte Raluca Haidu, şi ea prezentă în lotul de la Birmingham, şi Diana Trenca.

La Tampere, Racea a obţinut mai întâi medalia de argint cu echipa României, după care a fost la un pas de câştigarea titlului absolut în concursul de la individual compus, dar din cauza aterizării ratate de la paralele a trebuit să se mulţumească doar cu argintul. Amelia Racea şi-a luat însă revanşa în finalele pe aparate, unde a fost cea mai bună la bârnă şi sărituri şi a cucerit medaliile de argint la paralele şi sol. Cea de-a şaptea medalie a fost obţinută pentru România de Raluca Haidu, bronz la sol. Cvasinecunoscută, modestă, timidă, dar încrezătoare în propriile forţe, junioara Amelia Racea ne-a spus imediat după încheierea întrecerilor din cadrul FOTE: „Mă pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Londra”. Şi iată că la mai puţin de un an de la acea declaraţie, ajutată şi de şansă, căci ea a intrat în finala de la bârnă pe locul unei coechipiere accidentate, Amelia Racea a reuşit să-şi demonstreze valoarea în concursul senioarelor.

Carte de vizită
S-a născut la Plopşoru, judeţul Gorj, pe 29 august 1994 şi a început gimnastica la 6 ani, la Deva.
În 2008 a devenit campioană naţională de junioare la paralele şi la sol şi vicecampioană naţională la bârnă.
Este vicecampioană europeană de junioare la bârnă şi medaliată cu bronz la sol în cadrul Campionatelor Europene de la Clermont-Ferrand 2008.
A cucerit şase dintre cele şapte medalii ale echipei României care a participat la FOTE în 2009.
A participat la Cupa Americii în 2009, unde s-a clasat pe locul 5 la individual compus.

Scandal la Hunedoara
Declarat la finele anului trecut ca fiind cel mai bun sportiv hune¬dorean în 2009, arcaşul Răzvan Marcu de la Minerul Aninoasa a fost detronat cu trei zile înainte de festivitatea de premiere de către DSJ Hunedoara. Astfel, cei de la Direcţie au decis pe ultima sută de metri să schimbe ierarhia, Amelia Racea fiind plasată pe primul loc, rezultatele sale fiind considerate mai valoroase. Decizia a stârnit un mare scandal în judeţ şi a declanşat mânia celor de la Minerul Aninoasa, care au boicotat festivitatea de premiere. Iată, totuşi, că Amelia a confirmat faptul că nu este numai cea mai bună sportivă din Hunedoara ci, în acest moment, şi cea mai bună gimnastă a României.

Cele mai citite

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă