20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialPovestea liceanului care a candidat la alegerile de la Chişinău. Vezi ce...

Povestea liceanului care a candidat la alegerile de la Chişinău. Vezi ce a împărţit liderul liberalilor Mihai Ghimpu în Piaţa Centrală

Maxim Brăila, un tânăr de 18 ani, elev în clasa a XII-a şi-a lansat platforma electorală chiar în liceul la care studiază. Tanarul a convins 214 persoane să-l voteze, echivalentul a 0,06 % din totalul electoratului. Colegii, părinţii sau admiratorii elevului i-au acordat voturile lor pentru functia de consilier municipal al Capitalei.

Tânărul afirma la începutul campaniei că nu este susţinut financiar de nimeni şi din acest motiv nu va avea panouri şi afişe electorale, nu va împărţi nimic şi nu va cumpăra voturile cetăţenilor. „Campania mea se va baza pe discuţii cu alegătorii. Nu am aderat la nicio formaţiune pentru a face lucruri murdare şi „mahinaţii”. Nu accept să fiu dictat din spate”, declara candidatul independent care s-a autoproclamat “Salvarea Moldovei”. Sloganul său fiind: “Adevăr pentru cetăţeni”.

“Politica nu este curată”

Într-o adresare directă către alegători el îşi exprima opinia privind politica actuală: “Stimaţi cetăţeni, pe mine mă doare sufletul că viaţa în Chişinău a devenit cu mult şi cu mult mai rea şi mai proastă ca înainte.” Maxim adaugă că nu are contracandidaţi în cursa electorală din Moldova. Băiatul este dezamăgit de clasa politică actuală: “Politica nu este curată, aşa ceva este clar, de aceea eu vreau să fac politica curată”, afirmă elevul în spotul său electoral.

Câteva din prevederile platformei electorale ale celui mai tânăr candidat la funcţia de consilier municipal din Chişinău.

Elevul Maxim Brăila şi-a anunţat candidatura pentru consilier municipal mărturisind că nu are experienţă în politică, însă este pregătit să rezolve problemele oraşului său. Candidatul s-a angajat să scape capitala de maidanezi, să aprindă luminile pe străzile Chişinăului şi să asigure locuri de muncă pentru tinerii absolvenţi, potrivit unimedia.md.

Politica îi aduce succes…la fete

Maxim şi-a propus să excludă termenul de “experienţă de muncă” pentru tineri şi să-i promoveze în structurile de stat. Un punct important în campania lui este dotarea tehnică a şcolilor şi grădiniţelor din Capitală, acordarea privilegiilor în transportul public pentru elevi şi pensionari. “Da, noi nu avem experienţă, într-adevăr, dar tinerii din Chişinău au o mulţime de probleme care trebuiesc (sic) rezolvate. Cine să le rezolve? O persoană care să le simtă pe propria piele. Eu îmi propun să plasez tineretul în inima activităţii oraşului. Eu ajungând în consiliu nu voi sprijini clanurile mafiote, clanurile care se luptă pentru interese”, declară candidatul pentru unimedia.md.

Maxim Brăila nu va abandona studiile, candidatul doreşte să îmbine activitatea politică cu învăţătura. Maxim este sigur pe propriile forţe. „Voi avea un rezultat bun şi la alegeri şi la BAC”, spune acesta. El este susţinut de părinţi, prieteni şi chiar de directoarea şcolii. Chiar şi fetele îi fac curte de când a început cursa electorală, dar tânărul spune că este adeptul doctrinei familiste şi are deja de doi ani o prietenă, el nu se va lasa influenţat de vizibilitatea politică.

Maxim Braila are o viaţă socială şi politică activă la vârsta de 18 ani. El este preşedintele Parlamentului Liceului Teoretic „Vasile Vasilache” din Capitală şi membru al Consiliului Local al Tinerilor şi Copiilor din Chişinău.

Lungimea buletinului de vot pentru consilieri municipali a depăşit doi metri

În raionul Comrat candidaţii nu au încăput în mod obişnuit pe buletinele de vot şi administraţia a hotărât să le facă sub formă de broşură. Buletinul de vot pentru alegerea Consiliului Municipal Comrat are 8 pagini, 87 de concurenţi electorali au fost înscrişi în această cursă. Lungimea buletinului de vot pentru consilieri municipali a depăşit doi metri. Cetăţenii au fost rugaţi să fie foarte atenţi deoarece este dificil să găseşti numele candidatului dorit în această brosură.

Ce a împărţit Ghimpu vânzătorilor în Piaţa din Chişinău

O campanie electorală interesantă a avut şi Mihail Ghimpu, care a hotărât să meargă în Piaţa Centrală din Chişinău şi să împartă “şorţuri electorale” vânzătorilor. Decis să lege şorţurile personal, Ghimpu a îmbrăţişat tinerele vânzătoare pentru un vot la alegeri. Din respect, vânzătorii n-au ţinut cont de stângăcia politicianului, i-au mulţumit frumos, dar au râs cu poftă mai târziu, anunţa Komsomolskaia Pravda Chişinău.

Mihai Ghimpu a fost ajutat de câţiva tineri să distribuie şorţurile cu simbolul PL. El a discutat cu vânzătoarele spunând că le cunoaşte bine, deoarece cumpără mereu de la ele şi niciodată nu se târguieşte. Politicianul ştie cât de grea este situaţia oamenilor care vând la piaţă şi îi înţelege. Ghimpu nu a ratat nici de această dată să-i facă campanie lui Chirtoacă şi liberalilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă