La sfârşitul anilor ’70- începutul anilor ’80, peste 10.000 de oameni au dispărut în Argentina, în timpul „Războiului murdar”. Atunci, mai multe cadre militare au fost acuzate că au răpit copiii disidenţilor şi i-au crescut, spunându-le că ei sunt părinţii naturali.
Victoria Montenegro (35 de ani) a trăit mai bine de douăzeci de ani crezând că locotenent-colonelul Hernan Tetzlaff este tatăl ei natural, scrie publicaţia americană The New York Times, în ediţia online.
Ea a descoperit că omul care a crescut-o era cel care i-a omorât părinţii şi a răpit-o când era un nou-născut. Colonelul şi-a mărturisit păcatele faţă de Victoria, pe care el şi soţia lui au botezat-o Maria Sol, abia în 2000.
„Au crezut că ne salvează vieţile”
Dictatorul argentinian Jorge Rafael Videla, cel care a organizat lovitura de stat împotriva preşedintei Isabela Peron, în 1976, a fost condamnat în 2010 la închisoare pe viaţă, pentru crime împotriva umanităţii. În timpul regimului său, mai mulţi militari au furat copiii disidenţilor închişi în lagăre şi i-au crescut ca şi când ar fi fost copiii lor. Mai mult, procurorii au arătat că şi Biserica Romano-Catolică a fost implicată în răpiri.
Preoţii şi episcopii argeninieni şi-au justificat sprijinul pentru militari spunând că au încercat să-i ajute ca bebeluşii dsidenţilor să nu fie contaminaţi de stângişti, a explicat laureatul premiului Nobel Adolfo Perez Esquivel, care conduce şi organizaţia Human Rights Watch pe continentul american.
„Au crezut că e un gest creştinesc să ne boteze şi să ne ofere şansa să fim oameni mai buni decât părinţii noştri. Au crezut şi au simţit că ne salvează vieţile”, le-a povestit şi Victoria Montenegro jurnaliştilor de la The New York Times.
Până acum, 105 copii au fost identificaţi ca fiind răpiţi în anii ’80 de la familiile lor biologice. Victoria Montenegro a fost convinsă cu greu să-şi facă un test ADN, pentru că tatăl ei o educase riguros.
„Am crescut cu gândul că în Argentina a fost un război, iar soldaţii noştri s-au implicat în acest război ca să apere democraţia. Şi nu au existat oameni care au dispărut- asta era o minciună”, a povestit ea.
Răpită la 13 zile
În 1992, când ea avea 15 ani, colonelul Tetzlaff a fost reţinut pentru prima dată, sub suspiciunea ca ar fi fost implicat în răpirea bebeluşilor. Cinci ani mai târziu, Victoria a fost informată că nu era copilul biologic al colonelului, însă ea era convinsă că este o minciună.
În 2000, femeia a acceptat să facă un test ADN, care a confirmat ipoteza procurorilor. Apoi, colonelul i-a povestit că a condus misiunea în care familia Montenegro a fost capturată. Atunci, Victoria avea 13 zile.
Cei doi soţi- Hilda şi Raul- luptători în rezistenţă, au fost torturaţi şi omorâţi, iar copilul de patru luni a fost adoptat de colonel.
Deşi Curtea l-a declarat vinovat pentru răpirea Victoriei Montenegro, în 2001, ea a continuat să-l viziteze în închisoare săptămânal, până în 2003, când colonelul a murit.
Ea spune că nu îl urăşte pe Tetzlaff. Dar „iubirea nu te răpeşte, nu te ascunde, nu te doare, nu te minte întreaga viaţă. Dragostea e altceva”, spune femeia.
„Războiul murdar” („Guerra Sucia”) a durat din 1976 până în 1983. În timpul dictaturii juntei militare formată din generalul Jorge Rafael Videla, amiralul Emilio Massera şi generalul Forţelor Aeriene Orlando Agosti, între 9.000 şi 30.000 oameni au fost omorâţi. Comisia Naţională a Persoanelor Dispărute estimează că este vorba despre 13.000 dispăruţi.