16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPotec si Florea, vedetele competitiei

Potec si Florea, vedetele competitiei

Editia din acest an a Campionatelor Nationale de inot, care se va desfasura de astazi pana duminica in bazinul din cadrul Complexului National Sportiv "Lia Manoliu", este una extrem de importanta. Pe baza rezultatelor obtinute la aceasta competitie, conducerea tehnica a forului de specialitate va definitiva componentele loturilor care vor participa la Campionatele Mondiale de Natatie de la Roma, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tampere si la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Praga. Din acest motiv, la intreceri s-a inscris un numar mare de inotatori, 189, de la 29 cluburi. Vedetele concursului vor fi medaliatii olimpici de la Atena, Camelia Potec, campioana olimpica la 200 m liber, si Razvan Florea, bronz la 200 m spate. "Voi participa, ca de obicei, la aproape toate probele, mai putin cele de bras.

 

In urma cu doua saptamani am avut ceva probleme de sanatate si am refuzat sa iau startul la o runda a Marelui Nostrum, pentru a nu-mi agrava starea. A fost foarte bine, pentru ca la ultima etapa am participat si n-am simtit nici o durere. Ma simt in forma si sunt pregatita de concursul de la Bucuresti, pe care il consider o importanta verificare inainte de Campionatele Mondiale de la Roma", a spus Camelia Potec.
Marea noutate la aceasta editie a Nationalelor de inot este ca sportivii vor trebui sa foloseasca doar costume de baie admise de Federatia Internationala de Natatie (FINA), printre combinezoanele interzise numarandu-se cele personalizate sau cu maneci  lungi. "Am anuntat din timp cluburile despre ultimele restrictii impuse de forul international si sper ca au avut timp sa se conformeze. Pana la urma, toata lumea natatiei a fost de acord ca utilizarea acelor costume superperformante constituie un fel de doping tehnic, dovada fiind multitudinea de recorduri care au cazut in ultimul an",  a apreciat Octavian Tileaga, secretarul federal al forului de natatie.

FINA a pus piciorul in prag
Federatia Internationala de Natatie (FINA) a clarificat unele aspecte legate de noul regulament privind combinezoanele sportivilor, mentionand ca inotatorii nu vor mai putea purta nimic pe sub echipamente in timpul competitiilor, nici macar lenjerie intima.
Primul "cutremur" de dupa aceasta decizie a venit la Federatia de Natatie din Australia, care a decis sa anuleze noul record mondial in proba de 50 metri fluture, stabilit de suedeza Therese Alshammar in timpul Campionatelor de Natatie ale Australiei, pe motiv ca sportiva a purtat in timpul cursei doua combinezoane, incalcand astfel regulamentul. Prin suprapunerea mai multor combinezoane, sportivii isi imbunatatesc flotabilitatea si castiga cateva sutimi de secunda.
Oficialii federatiei australiene au precizat initial ca sportivele pot purta pe sub combinezoanele de cursa o pereche de bikini, insa nu un combinezon complet. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al forului australian, Ian Hanson, a anuntat ca FINA i-a contactat pe organizatori pentru a-i anunta ca inotatorii nu pot purta absolut nimic pe sub combinezoanele de cursa.

» Comitetul Executiv al FINA a aprobat, pe 14 martie, o serie de masuri privind combinezoanele, dupa ce in anul 2008 au fost stabilite 105 noi recorduri mondiale in toate competitiile de natatie. Noul regulament stipuleaza ca echipamentul nu trebuie sa acopere gatul si nici sa depaseasca umerii si gleznele. In plus, sportivii nu pot purta decat un combinezon. Noul regulament limiteaza grosimea materialului din care va fi confectionat combinezonul la un milimetru si prevede ca echipamentul respectiv sa se muleze perfect pe corp, pentru a nu permite patrunderea aerului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă