5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecial”Portul Constanţa nu e bar de noapte”

”Portul Constanţa nu e bar de noapte”

Radu Mazăre spune că vrea să obţină mai multe acţiuni ale portului Constanţa pentru a acorda ajutoare de încălzire, într-un oraş care plăteşte aproape cea mai scumpă gigacalorie din ţară. Tot el spune că operatorii se opun, pentru că acum au profituri de milioane de euro. Operatorii, la rândul lor, se opun preluării de acţiuni de către primărie şi listării la bursă a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Atac la milionari

Mazăre a declarat că operatorii din port doresc să menţină în continuare contractele de utilizare a terenului cu statul pentru că plătesc aceleaşi tarife din 1990 şi până acum.

”Dacă vreţi vă dau toate documentele o să vedeţi cum domnii operatori au profituri aşa: 8 milioane, 14 milioane de euro, 7 milioane de euro şi plătesc la stat pe metru pătrat 0,05 tarifele de acum 24 de ani, metru pătrat aflat la cheu, lângă apă, care e mai scump. La ora actuală portul când scoate la licitaţie teren îl scoate cu de la 1 euro metru pătrat în sus, deci diferenţa este colosală. Aşa se face că veniturile portului sunt în jur de opt milioane, atât de mici, iar domnii operatori sigur când s-au privatizat acum 20 şi ceva de ani spuneau că statul este un prost adminsitrator şi trebuie vândute societăţile şi le-au privatizat. Acum cu societăţile lor private vor să rămână în contract cu statul pentru că acolo e mai uşor să te duci la minister şi să nu-ţi modifice nimeni tariful şi să stai pe tariful de acum 24 de ani. Copiii lor umblă cu Porsche şi maşini de lux la 18 ani, că-i ştiţi, pot să vi şi nominalizez, se cunosc toţi din port, păi Idu, Comănescu, ş.a.m.d., toţi milionarii Constanţei, plătesc 0,05 euro pe metru pătrat, iar ce se scoate la licitaţie se scoate cu un euro. De fapt, aici e miza, ei nu sunt speriaţi de primărie, ei sunt speriaţi că nu va mai avea controlul ministerul unde pot să-şi facă aranjamentele cum şi le făceau înainte cu pediştii şi peneliştii şi dacă intră privatul şi intră pe bursă o să-i ia la întrebări, de ce plătiţi, bă, ca acum 24 de ani prin prelungire de contracte?”, a spus Mazăre. În opinia sa, acţionarii privaţi vor fi interesaţi de creşterea profitului şi, implicit, vor majora aceste tarife.

”Orice creştere de tarife aruncă portul în aer”

Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănţean, proprietarul, printre altele, a şapte platforme de foraj maritim, a declarat franc: ”În momentul de faţă, orice creştere de tarife aruncă în aer portul Constanţa”. Comănescu a avut şi o replică acidă la adresa lui Radu Mazăre: ”Dacă el crede că Portul Constanţa este bar de noapte se înşală”. Acesta a explicat că, în acest moment, compania pe care o deţine operează nave proprii. Alături de ceilalţi operatori, îl invită pe Radu Mazăre să investească în port, dar din banii lui proprii. Referitor la tariful de închiriere a danelor. Radu Petrescu, purtătorul de cuvânt al companiei, spune că aceasta achită tarife diferenţiate. ”Tarifele ajung până la un euro pe metru pătrat”, a explicat acesta.

Potrivit lui Gabriel Comănescu, 45% din veniturile care ajung la Primăria Constanţa sunt generate, direct sau indirect, de portul Constanţa. ”Dacă mă mut în Bulgaria, de unde mai are bani la primărie?”, a întrebat acesta retoric. Contactat telefonic, Corneliu Idu nu a dorit să comenteze declaraţiile primarului Radu Mazăre.

Privatizarea, cel mai mare pericol

În opinia unui fost director al CNAPMC şi actual director de operator portuar, Laurenţiu Mironescu, pericolul cel mai mare îl reprezintă nu trecerea mai multor acţiuni ale companiei la autoritatea locală, ci privatizarea sa. ”Nu poţi să privatizezi o autoritate a statului”, spune acesta, şi se află în consens cu ceea ce spun, de ani buni, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Mironescu spune că CNAPMC are nu numai rolul de a fixa tarife, dar şi cel de a asigura siguranţa operării. Cu 34% din acţiuni la bursă şi la Fondul Proprietatea, portul Constanţa ar putea fi controlat de oameni de afaceri privaţi.

Administraţia nu trebuie să facă profit

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ Constanţa, Mihai Daraban, spune că, în opinia sa, CNAPMC nici măcar nu ar trebui să facă profit. ”Dacă face profit înseamnă că fie taxele sunt prea mari, fie nu se investeşte în infrastructură. Duceţi-vă să vedeţi cum arată acum portul” a spus el. În replică, Radu Mazăre spune că profitul realizat de CNAPMC acum este ”caca-maca” şi că vrea dividende mai mari pentru a-i ajuta pe constănţenii săraci. ”Toţi banii pe care o să-i luăm în urma acţiunilor pe care noi le avem în port, o să- introduc în subvenţionarea populaţiei pentru plata energiei termice. Nu toată populaţia. Cei care sunt subvenţionaţi acum o să le scadă factura cam cu 20-25 la sută şi în plus vor mai fi în jur de 30 de mii de familii din calculele noastre. Milionarilor din port nu vreau să le dau subvenţie”, a spus el.

Cele mai citite

ANAF elimină obligația depunerii Declarației unice în cursul anului pentru activități noi sau suspendate

ANAF anunță modificări importante prin Ordonanța de Urgență 128/2024: contribuabilii care încep, întrerup sau suspendă o activitate fiscală în cursul anului nu mai sunt...

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent...

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă