17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialPompierii stau in calea Sonyei Sotomayor spre Curtea Suprema

Pompierii stau in calea Sonyei Sotomayor spre Curtea Suprema

Rasturnarea de catre Curtea Suprema a SUA a unei decizii la care a participat si judecatoarea Sonya Sotomayor pune in discutie impartialitatea nominalizatei presedintelui Obama pentru prima instanta americana.

Ultima decizie in actuala componenta a Curtii Supreme a SUA a rasturnat o hotarare a Curtii de Apel din New Haven (Connecticut) la care a participat chiar judecatoarea nominalizata de presedintele Barack Obama pentru inlocuirea unuia dintre cei noua membri ai instantei supreme americane, care se retrage la pensie.
Curtea Suprema a dat castig de cauza, cu cinci voturi la patru, unui grup de pompieri, majoritatea albi, din New Haven, carora nu li s-au recunoscut rezultatele unui examen de promovare intrucat nici un candidat de culoare nu obtinuse un scor care sa il faca eligibil. Instanta inferioara, Curtea de Apel din New Haven, respinsese plangerea pompierilor, la decizie participand si judecatoarea Sonya Sotomayor, nominalizata de presedintele Barack Obama pentru a-l inlocui la Curtea Suprema pe judecatorul David H. Souter.

"Municipalitatea a respins rezultatele testului doar pentru ca punctajele cele mai bune au fost obtinute de candidati albi. Doar teama de un proces (pentru discriminare – n.r.) nu poate justifica faptul ca un angajator sa se bazeze pe rasa in detrimentul unor persoane care au trecut examene si s-au calificat pentru promovari", a justificat decizia judecatorul Anthony M. Kennedy, in numele grupului de cinci judecatori care le-au dat dreptate pompierilor din New Haven. Rezultatele unui examen nu pot fi negate decat in cazul in care exista dovezi ca testul defavorizeaza o rasa, or, municipalitatea din New Haven a consultat pompieri de culoare si hispanici la conceperea intrebarilor, a mai subliniat judecatorul Kennedy.

Nu se intampla prea des ca instanta suprema a SUA sa fie chemata sa se pronunte intr-un caz in care este implicat un judecator care i se va alatura si sunt cu atat mai rare cazurile in care decizia la care a participat acest judecator este rasturnata, a remarcat "The Wall Street Journal", intrebandu-se daca nu cumva judecatoarea Sonya Sotomayor se lasa influentata de rasa in hotararile sale. Primele controverse si preocupari pe aceasta tema au aparut dupa ce judecatoarea a declarat ca "o hispanica inteleapta" ar ajunge la concluzii mai bune decat un judecator barbat alb, caruia i-ar lipsi empatia fata de unele categorii de acuzati.

Cele mai citite

Plouă într-o maternitate nouă care a fost inaugurată recent. Investiția s-a ridicat la 20 milioane de euro

La doar o lună după inaugurarea Maternității Bega din Timișoara, unitatea, în care s-au investit 20 de milioane de euro, se confruntă cu infiltrări...

Momente emoționante pentru Andreea Marin. Fiica ei se pregătește să plece la facultate

Andreea Marin și-a exprimat recent emoțiile sale legate de viitorul educațional al fiicei sale, Violeta Bănică. Andreea Marin, copleșită de emoții Tânăra se află în...

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...
Ultima oră
Pe aceeași temă