6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialPolus îl dă în judecată pe Paszkany

Polus îl dă în judecată pe Paszkany

Finanţatorul echipei CFR Cluj s-a ales cu plângere penală tocmai de la partenerii săi din acţionariatul firmei imobiliare Polus Real Estate

 

Omul de afaceri Arpad Paszkany, deţinător a 13% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar Polus Real Estate, a fost dat în judecată de către acţionarii majoritari ai acestei companii, Demjan şi Nyul Sandor, care au 87% din acţiuni. Cei doi au fost lăsaţi în offside de către finanţatorul echipei CFR Cluj în proiectul „Cartierul Tineretului”, ce urma să fie ridicat pe un teren de la marginea Clujului, iar „Arpi” vrea să construiască acum un parc fotovoltaic în acea zonă. Potrivit reprezentanţilor acţionarilor majoritari ai Polus Real Estate, Paszkany, ajutat de către fostul administrator al acestei firme pe care chiar el l-a numit, Anrea-Betty Sebok, a intrat în posesia acelui teren prin intermediul firmei sale, Green Energy Napoca.


Consiliul Local, complice

Aceasta a devenit proprietar, practic, al procentului de 49% pe care Polus Real Estate l-a deţinut în proiectul iniţial destinat construirii acelui cartier, în condiţiile în care restul de 51% aparţinea Consiliului Local Cluj. „Manevra” s-ar fi făcut cu aprobarea fostului Consiliu Local în vara anului trecut, fapt pentru care acţionarii majoritari ai Polus Real Estate i-au dat în judecată atât pe Paszkany, cât şi pe viceprimarul şi primarul de atunci, Attila Laszlo, respectiv Sorin Apostu. Ei sunt acuzaţi de fraudă, spălare de bani, mită, abuz de putere şi acte de corupţie comise organizat.

Oamenii cu bani din fotbalul românesc au tot mai mari probleme cu Justiţia. La o zi după decizia din „Dosarul Transferurilor”, care a produs un cutremur puternic în fotbalul intern, partenerii de afaceri ai lui Arpad Paszkany, finanţatorul echipei CFR Cluj, au anunţat că i-au făcut acestuia plângere penală. Cazul are legătură cu firma Polus Real Estate, acolo unde „Arpi” este acţionar minoritar, iar decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât ea vine tocmai din tabăra acţionarilor majoritari ai respectivei firme. Motivul pentru care aceştia, reprezentaţi de Demjan şi Nyul Sandor, deţinători ai 87% din acţiuni, s-au supărat pe Paszkany este faptul că finanţatorul CFR-ului vrea să construiască un parc fotovoltaic în Cluj, pe terenul pe care trebuia să fie ridicat un ansamblu de locuinţe, un proiect al Polus Real Estate denumit „Cartierul Tineretului”.

Potrivit reprezentantului legal al acţionarilor, Jeno Kalmar, Paszkany, care deţine 13% din acţiuni, ar fi luat decizia să construiască acel parc energetic fără să-i înştiinţeze pe colegii acţionari majoritari. Acesta ar fi fost ajutat de către fostul administrator al firmei, numit chiar de Paszkany, Anrea-Betty Sebok, care, împreună cu alte persoane împuternicite de către aceasta, ar fi hotărât reconversia proiectului şi cesiunea părţii deţinute de Polus Real Estate către Green Energy Napoca, controlată de către Arpad Paszkany. „Cartierul Tineretului” este un proiect în care Polus Real Estate deţine 49% din acţiuni, iar restul de 51% îi aparţine Consiliului Local (CL) Cluj. Tocmai din acest motiv, acţionarii majoritari i-au dat în judecată atât pe Arpad Paszkany, cât şi conducerea fostului CL Cluj, în frunte cu primarul şi viceprimarul din 2011, Sorin Apostu, respectiv Attila Laszlo.

Polus Real Estate vrea banii înapoi

Aceştia sunt acuzaţi de fraudă, spălare de bani, mită, abuz de putere şi acte de corupţie comise organizat. „Am depus plângere penală şi împotriva conducerii Consiliului Local care a votat pentru realizarea proiectului parcului fotovoltaic. Green Energy a devenit proprietar acolo fără să plătească măcar un euro, a preluat locul companiei noastre fără plata unor interese, iar Consiliul Local a luat măsurile pentru ca această tranzacţie să fie validată. Am iniţiat şi o acţiune în instanţă pentru lichidarea companiei <Cartierul Tineretului SRL>, care ar avea ca rezultat valorificarea terenurilor respective. Acest pas este unul forţat pentru acţionarii majoritari, însă este măsura pe care a trebuit să o iniţiem pentru că nu am mai putut continua negocierile cu Consiliul Local din vina acestuia. Vrem să salvăm investiţia de aproximativ 30 de milioane de euro făcută până acum acolo, iar metoda cea mai adecvată pentru acest lucru a fost iniţierea acestui proces.

Oricum, noi suntem dezvoltatori imobiliari, investitori, iar dacă Consiliul Local, partenerul nostru, vrea să revină alături de noi în acest proiect suntem gata să reluăm colaborarea şi să renunţăm la proces. Dacă nu, atunci vom încerca să valorificăm investiţia noastră făcută acolo”, a declarat reprezentantul legal al acţionarilor Polus Real Estate, Jeno Kalmar. Potrivit acestuia, noua conducere a Primăriei Cluj urmează să fie informată în acest caz, iar primarului Emil Boc şi noului Consiliu Local îi vor cere sprijinul. Arpad Paszkany nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Împreună sau împotrivă

Reprezentanţii acţionarilor majoritari ai Polus Real Estate nu vor neapărat revenirea la vechiul proiect, prin care ar urma să fie construite locuinţe pe acele terenuri de la marginea Clujului. Ei ar fi de acord şi cu parcul fotovoltaic pe care Arpad Paszkany îl vrea acolo, dar cu condiţia ca Polus Real Estate să nu fie „sărită” din această afacere. „Noi suntem o firmă, nu vrem să învinuim pe nimeni, suntem investitori deschişi la negocieri. Nu vrem să votăm nici împotriva acelui parc fotovoltaic, vrem să ne întâlnim şi să vorbim despre acel proiect”, a spus noul director al Polus Real Estate, Lajos Csiszer.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă