13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPolonia respinge un compromis

Polonia respinge un compromis

 

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele polonez, Lech Kaczynski, au ajuns, vineri, la un "compromis preliminar" pentru eliminarea obiectiilor Varsoviei privind continutul unui tratat care sa inlocuiasca proiectul constitutional, a declarat un diplomat european, citat de AFP, relateaza Mediafax.

  

Un alt diplomat, polonez, a subliniat insa ca este "inca prea devreme pentru a vorbi despre un compromis". El a adaugat ca liderii celor 27 de state asteapta in continuare din partea presedintiei germane a UE un nou proiect de acord privind noul tratat.
Diplomatul european, citat de AFP si Mediafax, a declarat insa ca proiectul de compromis la care s-a ajuns, vineri, in timpul unei intrevederi intre Angela Merkel, presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si presedintele lituanian, Valdas Adamkus, are cateva puncte principale:
– un "compromis de tip Ioannina" ameliorat, pornind de la faptul ca acest compromis, inventat in 1994, permite unui numar mic de state, chiar daca nu suficiente pentru a constitui o minoritate de blocaj, sa impiedice adoptarea unei decizii votate cu majoritate calificata.
-amanarea pana in 2014, in loc de 2009, a intrarii n vigoare a noului sistem de vot bazat pe majoritatea calificata prevazut de Constitutie.
-ridicarea de la patru la cinci a numarului statelor necesare pentru a obtine minoritatea de blocaj
Polonezii au cerut de asemenea ca "ceva legat de protectia familiei" sa fie introdus in noul tratat.
Diplomatul a subliniat insa ca o noua intrevedere Merkel-Kaczynski-Sarkozy-Adamkus va avea loc curand pentru a stabili daca aceasta incercare de compromis poate fi confirmata.

Intalnire de urgenta

Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski s-a intalnit de urgenta cu membrii coalitei pe care o conduce pentru a discuta despre negocierile purtate la Bruxelles de fratele sau geaman, presedintele Lech Kaczynski, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"O reuniune de urgenta a premierului si a vice-prim-ministrilor are loc pentru a analiza derularea negocierilor", a declarat Jan Dziedziczak, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Varsovia.
"Primul-ministru este in contact permanent cu presedintele Lech Kaczynski", a adaugat el.
Purtatorul de cuvant a refuzat sa confirme informatiile referitoare la un compromis intre Polonia si presedintia germana a UE, afirmand doar ca "primul-ministru este multumit de negociatorii polonezi si de negocierile dure pe care le poarta".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă