0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialPolonia inedită. Alternativa ieftină la Occidentul scump

Polonia inedită. Alternativa ieftină la Occidentul scump

Polonia este o ţară cu un imens potenţial turistic. Preţurile sunt mici, peisajele sunt superbe, iar oraşele poloneze ne demonstrează că multe dintre fostele ţări comuniste ar fi putut avea şi un alt destin.

Polonia demon-strează că Occidentul poate exista şi în estul Europei, la graniţa cu Ucraina. În plus, trebuie să ştii că Varşovia şi Cracovia nu sunt singurele locuri din Polonia care te pot cuceri. Oraşele-perle de care Polonia este plină le oferă turiştilor clipe de neuitat, într-un mix format din arhitectura modernă şi mult mai fermecătoarele clădiri istorice.

Cu ce se laudă polonezii

Polonezii au aflat, cu stupoare, că vodca se poate prepara din aproape orice. Însă descoperirea nu le-a diminuat respectul pentru cea mai îndrăgită băutură pentru care s-ar lua oricând la trântă chiar şi cu cei mai împătimiţi ruşi. Brandurile producătoare de vodcă sunt numeroase, iar produsele lor specifice pot înfrumuseţa chiar şi cele mai plictisitoare momente ale vacanţei. În Polonia, însă, poţi să faci lucruri mult mai interesante decât să participi la chefurile pe care polonezii le organizează cu măiestrie. Câteva idei ne oferă cei de la The Guardian.

Dormi într-un palat prusac

În secolul 19, Silezia Inferioară a devenit o bijuterie prusacă, după ce fratele regelui Wilhelm a construit acolo, în 1822, un palat de vară. Începând de atunci, pentru nobilii prusaci devenise o chestiune de onoare să deţină o moşie în superba regiune poloneză. În valea care înconjoară Jelenia Gora, superbele castele sunt presărate la o distanţă de doar câţiva kilometri unele de altele. Poţi să vinzi averea ta şi a tuturor rudelor tale şi să cumperi unul dintre ele, sau poţi să-ţi petreci noaptea într-un astfel de castel. Lomnica Palace oferă o cameră dublă pentru aproape 80 de euro pe noapte, iar o cameră dublă la Hotel Palac Staniszow costă aproximativ 85 de euro. Dacă ţi se pare scump, nu uita că vei locui totuşi într-un palat istoric. Lumina se va reflecta pe podelele din piatră şlefuită, vei urca la etaj pe scări gotice de o frumuseţe impresionantă şi vei asculta foşnetul teilor vechi de 100 de ani.

Caută chihlimbar în regiunea Gdansk

Leba este un sat mic, pescăresc, pe coasta Mării Baltice, unde te poţi bucura de plimbări prin pădurea de pini care se întinde până pe plajă. Copiii adoră „rurki z kremem”, nişte vafe în formă de trabucuri, umplute cu cremă de vanilie. Poţi găsi bucăţi de chihlimbar prin dunele de nisip unde se spune că marele general nazist Erwin Rommel a exersat războiul din deşert. Hotel Neptun este singurul castel polonez folosit, în prezent, ca hotel şi construit pe plajă. O noapte de cazare şi două mese pe zi costă aproximativ 120 de euro pentru două persoane.

Polonezii şi nostalgia

Există câteva melodii care alimentează nostalgiile tuturor polonezilor care locu-iesc departe de ţară. Ideal ar fi să le-asculţi chiar la ele acasă. Compozitorul polonez Frederic Chopin (tatăl său era francez) s-a născut în Zelazova Wola, nu departe de Varşovia. Vizitează casa memorială a marelui compozitor, o construcţie specifică secolului 19. Odihneşte-te în grădina casei, unde se organizează o mulţime de concerte pe timpul verii, şi ascultă câteva melodii liniştitoare.

Zamosc, locul preferat pentru căsătorie

Oraşul Zamosc, aflat în apropierea graniţei cu Ucraina, s-a născut datorită visului unui nobil polonez de a construi oraşul renascentist perfect. Jan Zamojski l-a angajat pe arhitectul italian Bernardo Morando în 1580. Rezultatul a fost uimitor. În Zamosc te poţi simţi ca în Padova. Arhitectura este similară şi, în plus, vei fi scutit de cozile interminabile care se întind în faţa fiecărui obiectiv turistic major. Închiriază o cameră cu vedere către piaţa principală a oraşului şi bucură-te de priveliştea nunţilor care par să se desfăşoare, toate, sub ochii lumii. Apoi vizitează sinagoga Zamenhofa, construită de către evreii sefardici din Veneţia în timpul lui Shakespeare. Preţul unei camere duble la Orbis Zamojski este de aproximativ 50 de euro, însă pregăteşte-te să plăteşti ceva mai mult pentru o încăpere cu vedere către primăria oraşului.

Cum ajungi în Polonia

Pentru a ajunge în Polonia, poţi lua trenul Bucureşti – Budapesta – Cracovia, care circulă numai pe timpul verii. Poţi face o escală la Budapesta, o capitală cu un farmec intens. Dacă vrei să mergi în Polonia, plecând din alte oraşe europene, există linii directe de tren din Berlin, Amsterdam, Kiev, Viena, Praga şi Moscova. Călătoria cu maşina poate fi deosebit de confortabilă, mai ales că Polonia face parte din Spaţiul Schengen, iar controalele vamale la graniţele cu Cehia şi Germania sunt inexistente.

Turul Poloniei cu trenul

Dacă vrei să vizitezi mai multe oraşe într-un timp relativ scurt, cea mai bună variantă este achiziţionarea unui abonament de tip InterRail. Preţul unui astfel de abonament pentru tinerii care nu au împlinit încă 26 de ani este de 51 de euro şi este valabil trei zile. Asta înseamnă că, timp de trei zile la alegere, te poţi urca în orice tren care circulă pe teritoriul polonez. Un astfel de abonament este valabil o lună. Pentru patru zile, vei plăti 62 de euro, pentru şase zile 83 de euro, iar pentru opt zile va trebui să plăteşti 97 de euro. Pentru adulţi, tariful abonamentelor InterRail este mai ridicat. Un abonament de trei zile costă 77 de euro, pentru patru zile plăteşti 95 de euro, iar pentru şase sau opt zile vei plăti 127, respectiv 149 de euro. Un calcul simplu îţi va demonstra profitabilitatea unui astfel de abonament care poate fi procurat de la orice agenţie CFR din România.   Text Box:  

Cele mai citite

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă