17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPolonezul Jerzy Buzek, un est-european la carma PE

Polonezul Jerzy Buzek, un est-european la carma PE

Fostul premier polonez Jerzy Buzek a fost ales marti, cu 555 de voturi, in functia de presedinte al Parlamentului European, devenind astfel primul reprezentant al unui stat din Estul continentului care prezideaza forul legislativ comunitar. Salutand forta simbolica a alegerii sale la exact 20 de ani de la caderea regimului comunist in Polonia, liberalul de 68 de ani a apreciat ca votul Parlamentului European reprezinta "un semnal pentru tarile" din Europa de Est, ce au aderat la UE din 2004 incoace. "De cinci ani construim impreuna Europa unita. Nu mai exista «noi» in Est si «voi» in Europa Occidentala", a subliniat el, in ovatiile europarlamentarilor.

Nascut in 1940, in Smilowice, localitate aflata acum in Cehia, Buzek impreuna cu familia se muta in sudul Poloniei dupa al doilea razboi mondial. Aici studiaza la scoala Politehnica, intra in invatamant si in miscarea sindicala Solidaritatea, ca reprezentant al Institutului de Inginerie Chimica din Silezia.
In urma activitatii in sindicatul care a jucat un rol central in caderea comunismului in Polonia si Europa, Buzek devine premier al Poloniei in 1997 si isi pastreaza functia pana in 2001, o performanta pentru un politician din Polonia postcomunista.
Buzek este reprezentantul Partidului Popular European, insa in sesiunea de marti a PE el a fost votat si de grupul liberal, si de cel socialist. Votul transpartinic a fost rezultatul intelegerii politice devenite traditie in PE, prin care cele doua  mari grupuri – socialistii si popularii – isi impart in mod egal mandatul de cinci ani al presedintelui Parlamentului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă