La Galati a avut loc, la initiativa conducerii Inspectoratului Judetean de Politie, o convocare profesionala zonala la care au participat adjunctii sefilor de inspectorate si reprezentanti ai serviciilor de ordine publica si de politie rutiera de la inspectoratele din judetele Galati, Bacau, Braila, Vaslui si Vrancea. Din partea conducerii IGP au coordonat dezbaterile comisarul – sef Mihai Pruteanu, seful Serviciului Politie Rurala din Directia Politie de Ordine Publica din IGP, si comisarul-sef Carol Barla, sef de serviciu la Directia Politiei Rutiere din IGP.
Temele convocarii au fost discutarea masurilor de prevenire si combatere a furturilor de animale si a evenimentelor rutiere, precum si strategia de ordine publica a conducerii Politiei Romane. In privinta furtului de animale, comisarul-sef Mihai Pruteanu a declarat ca pe locul 1 in top se afla judetul Vaslui, unde populatia se confrunta cu probleme sociale mai grave, dar asemenea gen de infractiuni este intalnit in toate cele cinci judete. Pentru combaterea lor, participantii la convocare au stabilit sa abordeze noi moduri de actiune. Comisarul-sef Mihai Pruteanu a declarat ca dupa ce in mediul urban a fost obtinuta o viteza de reactie a echipelor de interventie de 6-8 minute de la anuntarea evenimentului, la nivelul intregii tari a fost declansata implementarea unui concept similar de asigurare a ordinii publice si in mediul rural: „In toate judetele suntem in curs de implementare a unui nou concept, de la implementarea concomitenta a sistemului de patrulare intercomunala, dat fiind faptul ca structurile de Politie Rurala au primit in dotare, in proportie de 78%, autoturisme noi. De asemenea, avand in vedere ca aceasta dotare cu autoturisme ne permite, vrem ca, in perioada imediat urmatoare, sa aplicam si in localitatile rurale sistemul de interventie la apelul unic de urgenta 112”.
Strategie pentru centura de siguranta
Comisarul-sef Carol Barla a precizat ca si in privinta prevenirii si combaterii evenimentelor rutiere se intentioneaza schimbarea metodelor de actiune, dar si o noua abordare a relatiei dintre politist si cetatean: „Vrem ca politistul sa fie perceput ca omul de langa cetatean, nu ca un adversar”. Unul din obiectivele activitatii preventive a Politiei Rutiere este introducerea in obisnuinta conducatorilor auto din Romania a purtarii centurii de siguranta. In acest sens a fost dat si un exemplu bun, Constanta, unde conducatorii auto poarta centura de siguranta, dar si unul rau, Galatiul, unde conducatorii auto nu obisnuiesc sa poarte centura. Comisarul-sef Carol Barla a precizat ca politistii constanteni au obtinut disciplinarea soferilor printr-o metoda ingenioasa, recomandandu-le prin portavoce, cu indicarea numarului de inmatriculare a masinii, sa isi puna centura. Pentru a nu fi mentionati prea des prin portavoce, majoritatea conducatorilor auto constanteni au deprins obiceiul purtarii centurii de siguranta. Incepand din septembrie, va fi declansata in intreaga tara o campanie in favoarea purtarii centurii de siguranta.