Un poliţist dintr-o comună timişeană a fost prins în flagrant atunci când încerca să restituie 1.000 de euro unei persoane, bani ceruţi iniţial pentru a-i face un favor.
Cazurile în care poliţiştii sunt prinşi pentru luare de mită au devenit tot mai dese în România, însă în judeţul Timiş a apărut şi o situaţie de reţinere când a avut loc înapoierea de mită. Poliţistul Alexandru Bălan, agent la o secţie din comuna Becicherecu Mic, a fost prins în flagrant de către colegii săi de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Timiş imediat după ce a restituit 1.000 de euro unei persoane. Asta, după ce respectiva sumă a fost cerută iniţial sub formă de mită, pentru ca poliţistul să „intervină” pe lângă un procuror care ancheta cazul acelei persoane. Concret, la începutul acestui an un şofer a fost oprit în trafic de către poliţişti, care au descoperit că acesta avea permisul suspendat.
Totul, după ce acelaşi şofer a mai suferit în trecut şi o condamnare pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru că erau premise serioase de închisoare, persoana în cauză a încercat să facă totul pentru a scăpa cât mai uşor şi, astfel, i-a ieşit în cale poliţistul din Becicherecu Mic. Acesta i-a promis că va încerca să pună o vorbă bună la procurorul care ancheta acest caz, pentru a fi scos de sub urmărirea penală şi, în cel mai rău caz, să primească o simplă amendă. „Bunăvoinţa” poliţistului l-a costat 1.000 de euro pe şoferul vinovat, care i-a dat această sumă agentului, potrivit anchetatorilor, în vara acestui an.
Promisiune eşuată
Alexandru Bălan s-a ţinut de cuvânt şi a încercat să-i obţină o pedepsă mai uşoară persoanei respective, însă procurorul de caz nici nu a vrut să audă de acest lucru. În cele din urmă, pentru că nu a mai avut cum să-şi onoreze promisiunea făcută, poliţistul timişean a vrut să fie corect până la capăt şi l-a sunat pe şoferul de la care a primit cei 1.000 de euro ca să se întâlnească şi să-i înapoieze banii. Persoana de la care a plecat acest caz, rar întâlnit în România, i-a anunţat de tranzacţie şi pe agenţii de la DGA Timiş, care au pus la cale un flagrant.
În timp ce actorii principali ai acestei situaţii tragi-comice s-au întâlnit conform planului iniţial, Alexandru Bălan a fost reţinut de către poliţiştii anticorupţie, care l-au dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Acesta nu a făcut nici o declaraţie la intrarea în sediu, acolo unde a fost audiat, iar după câteva ore a primit o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore sub acuzaţia de trafic de influenţă. „Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 20.12.2012, începerea urmăririi penale faţă de învinuitul B.A.D., agent principal de poliţie în cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Sânandrei – Postul de Poliţie Becicherecu Mic, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Faţă de învinuit a fost luată măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, urmând a fi prezentat instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale”, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.
Poliţistul, ajuns vedetă negativă în micuţa comună timişeană, ar putea fi astăzi arestat preventiv pentru 29 de zile, astfel că îşi va petrece sărbătorile departe de familie.
Poliţişti cercetaţi penal
În judeţul Timiş, doar în ultimele trei luni şi jumătate, două persoane care au lucrat sau lucrau în Poliţie la acea vreme au ajuns în faţa procurorilor. Un poliţist în funcţie, agent de circulaţie, a fost ridicat de către colegii de la Direcţia Generală Anticorupţie pentru că cerea bani în schimbul „ştergerii” anumitor infracţiuni făcute de şoferi în trafic. Aşa a procedat şi cu un poliţist de la DGA, aflat sub acoperire, care l-a prins în flagrant. În acelaşi timp, la finalul lunii septembrie, un fost agent de poliţie din Timişoara a fost reţinut pentru că cerea bani ca să faciliteze obţinerea cetăţeniei române.