Intr-o perioada de criza severa, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a cumparat, prin sistemul de achizitii publice, zeci de mii de sticle cu whisky, coniac, gin, tuica, vinuri si bere. Valoarea: 140.000 de euro numai in primele patru luni dupa aprobarea bugetului institutiei pe 2009. Cele mai multe livrari au fost trimise la "depozitul din sos. stefan cel Mare nr. 7 (stadionul Dinamo)", Hotel Excelsior Brasov, Hotel Turist Predeal si, mai spre vara, la Hotel Meridian din Mamaia, bazele de distractie ale politistilor, care, se vede treaba, se trateaza de recesiune cu bauturi fine. Contractele sunt castigate, an de an, de aceleasi firme, iar o buna parte dintre acestea sunt atribuite prin negociere directa, pe motiv de "extrema urgenta". Adica trebuia asigurata "continuitatea activitatii de hranire in cadrul complexurilor si bazelor de agrement".
Whisky J. Walker 0,7 l – 300 sticle, whisky J. Daniels 0,7 l – 600 sticle, whisky Grants 0,7 l – 300 sticle, coniac Jidvei 0,7 l – 180 sticle, gin Beefeater 0,7 l – 200 sticle, tuica – 10 l, palinca – 10 l si alte sute de sticle, cu alte tipuri de bauturi alcoolice distilate, in valoare totala de 37.800 de euro, reprezinta cea mai recenta achizitie prin licitatie publica desfasurata de Ministerul Administratiei si Internelor in luna iulie 2009. Tot in iulie, Directia Economico-Administrativa a ministerului a mai cumparat vinuri de 21.000 de euro si bere de 11.200 de euro, impovarand si mai tare bugetul de stat. Zilele trecute, conducerea MAI se plangea ca nu mai are bani sa plateasca chiriile politistilor.
Zeci de mii de sticle de bauturi alcoolice au fost cumparate de Ministerul de Interne de la inceputul acestui an, mai precis din aprilie, adica dupa ce s-a aprobat bugetul institutiei. Locurile in care ajung aceste bauturi sunt hotelurile din bazele de distractie pe care fosta guvernare PSD le-a daruit spre administrare ministerului. HG 787/2003, semnata de premierul de atunci Adrian Nastase si de ministrul de Interne in functie la acea data, Ioan Rus, precizeaza ca "se aproba infiintarea pe langa Ministerul Administratiei si Internelor si structurile acestuia a urmatoarelor activitati: a) administrarea complexurilor si bazelor de agrement, a caselor de odihna si de oaspeti". Pe baza acestui act, in hotelurile din administrarea MAI au inceput sa curga rauri de alcool, iar cateva firme – abonate la castigarea contractelor – au inceput sa-si dubleze profiturile de la an la an.
Contracte bune de pus in rama
Firma Sorla SRL din Constanta, care castiga fara emotii toate licitatiile pentru tarie organizate de MAI, avea in 2003 un profit de 685.000 lei noi. Pana atunci, profitul crescuse incet, in medie, cu 100.000 lei pe an. Deodata, in 2004, profitul se dubleaza si ajunge la 1.265.000 lei, iar in 2006 atinge 2.160.000 lei. Sorla SRL este detinuta de un personaj necunoscut, George Orlando Ghiuri, a carui sotie, Zoe, este si ea administrator. Cu un asa succes, familia Ghiuri, impreuna cu tatal lui Orlando, Dumitru Ghiuri, si-a extins aria de interes si s-a apucat de vreo doi ani si de un alt business: constructiile de imobile, prin firma Sunrise Tours SRL.
Revenind la licitatiile MAI pentru bauturi alcoolice distilate, mereu castigatoarea Sorla iese invingatoare in lupta pentru contracte si pentru ca, cel putin anul acesta, nu a concurat cu nimeni: a fost singurul ofertant si deci i-au revenit toate cele trei contracte prin care MAI a cumparat whisky, gin, coniac si alte tarii.
Pentru varietate, politistii au comandat si vinuri. Zeci de tone de vin au ajuns ori urmeaza sa ajunga in paharele celor de la Interne. Pentru vacantele pe care le-au planuit la hotelul din Mamaia, politistii au ales, de exemplu, sa se relaxeze cu vin Aligote alb – 1.500 litri, Cabernet Sauvignon sec – 1.500 sticle de 0,75l, Muscat Ottonel – 700 l, Merlot Vampir – 800 sticle, Feteasca Regala – 2.500 sticle plus 2.000 litri vrac, Riesling Jidvei – 1.500 sticle, Riesling Italian Recas – 1.500 sticle, Dry Muscat Jidvei – 2.000 sticle. Contractele pentru livrarea de vinuri sunt castigate cel mai des de Alcovin SRL Macin din judetul Tulcea, detinuta initial de un bielorus caruia nu-i mergeau prea bine afacerile. Dar acum asociat in firma este si un consilier local, Serghei Cozma, care, desi a fost ales in comuna Carcaliu, pare a avea ceva vizibilitate: in 2002, pe cand Cozma avea doar firma Spicoza SRL, fostul presedinte Ion Iliescu i-a acordat Crucea Nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, la propunerea ministrului de atunci si de acum al Agriculturii, Ilie Sarbu. Distinctia i-a fost conferita de Ziua Nationala a Romaniei, pentru "competenta, spirit de initiativa in adoptarea unor mijloace de exploatare agricola moderne, precum si pentru eforturile sustinute in vederea dezvoltarii agriculturii romanesti". In firma Alcovin mai este asociat si un avocat din Tulcea, Bogdan Marian Pavel. Dar Alcovin nu a pus monopol pe contractele cu Ministerul de Interne, a mai lasat loc, din cand in cand, si pentru Sorla SRL, si pentru Cramele Odobesti, si pentru alti distribuitori precum NMC SRL, DHS Distribution SRL. Printre firmele care au castigat licitatia MAI pentru vinuri din data de 22 decembrie 2008 se numara si Marang SRL din Bucuresti, care nu are actionariatul la vedere, dar se pare ca are legatura cu omul de afaceri Remus Posea, fostul sot al prezentatoarei TV Iuliana Marciuc.
Dupa vin, tone de bere
Nu doar whisky si vinuri consuma cei de la Interne in bazele de agrement, ci si bere. Multa. Tone. La ultima achizitie publica de bere – in valoare de 11.200 euro – s-au adjudecat, numai pentru depozitul din Bucuresti, situat in strada Leaota nr. 2A, sector 6, urmatoarele: Carlsberg sau echivalent – 2.000 cutii, Tuborg sau echivalent – 3.000 cutii, Skol sau echivalent – 4.000 cutii, Bud Super Strong sau echivalent – 100 sticle, Corona sau echivalent – 100 sticle, bere vrac Carlsberg sau echivalent – 1.200 l, bere vrac Tuborg sau echivalent – 2.400 l, bere vrac Skol sau echivalent – 3.000 l, bere fara alcool Bergenbier sau echivalent) – 1.500 cutii. Au mai plecat si spre hotelurile din Brasov si Predeal ceva cantitati, dar mai mici. Castigatorul fara emotii al tuturor licitatiilor pentru bere organizate de MAI este firma Carlsrom Beverage SRL. De fiecare data, la toate licitatiile a fost unicul ofertant si, prin urmare, unicul invingator fara concurenta. Compania Carlsrom Beverage este detinuta de George Octav Cobzareanu, un cunoscut om de afaceri, reprezentantul Tuborg in Romania si membru in Consiliul de Administratie al clubului de fotbal Rapid Bucuresti.
Din tot preaplinul, Ministerul Administratiei si Internelor a luat si o hotatrare sanatoasa: n-a mai cumparat tigari. Ultima licitatie publica in care cei de la MAI au achizitionat tigari a fost in luna mai 2007. S-au cumparat cu acea ocazie: 151.790 pachete de tigari, 16.240 cutii de bere, 18.050 litri vin vrac, 2.716 sticle vin imbuteliat, 857 sticle de bauturi alcoolice distilate si 20.000 de chifle. Licitatia, in valoare totala de 48.600 euro, a fost castigata tot de firmele enumerate mai sus. z