» Curtea de Apel Constanta l-a condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare pe Adrian Moldoveanu, fost agent de ordine publica la Sectia nr. 5 de Politie.
» IPJ Constanta l-a concediat in urma cu trei ani, dupa ce barbatul a fost condamnat de o prima instanta pentru luare de mita.
» In luna iunie 2007 fostul politist a fost prins in flagrant delict in timp ce oprea soferii in trafic, le controla actele si le aplica amenzi.
Constanta tinde sa devina un judet cu cel mai mare numar de politisti trimisi in judecata si condamnati la inchisoare. De la inceputul anului pana in prezent o serie de ofiteri au fost anchetati pentru fapte de coruptie si nu numai. Cel mai important caz este cel al comisarului Ioan Bucur, fostul sef al Politiei Transporturi Constanta, condamnat la un an de inchisoare cu executare. Saptamana aceasta Curtea de Apel Constanta l-a condamnat la patru ani de inchisoare pe agentul de politie Daniel Adrian Moldoveanu. Acesta a fost trimis in judecata pentru inselaciune, uzurpare de calitati oficiale, port nelegal de decoratii sau semne distinctive, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.
Fals politist de circulatie
Moldoveanu nu era la prima abatere. In urma cu trei ani a fost concediat din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, dupa ce a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita si trafic de influenta. Ba chiar mai mult, acesta a purtat hramul de "adjunct" in cadrul departamentului de Ordine Publica.
Atunci, fostul politist s-a gandit la o metoda ingenioasa de a face bani. Pe principiul ca romanii se tem atunci cand vad un politist de la Politia Rutiera, Moldoveanu a facut rost de o uniforma de la Circulatie, a luat un chitantier si s-a postat in mijlocul drumului. Individul, inarmat cu mult tupeu, batea strazile in lung si-n lat, intocmai ca un politist, in cautarea victimelor. Acestea erau conducatorii auto neatenti, care "muscau" din cursa intinsa de Moldoveanu. Ajutat de uniforma Politiei Rutiere si de procese-verbale de contraventie, pe care le flutura prin fata soferilor, barbatul impartea sanctiuni contraventionale in dreapta si in stinga, bagand in buzunar sumele de bani primite de la conducatorii auto prinsi pe picior gresit. Individul nici nu dadea de banuit, se comporta ca un adevarat ofiter de politie, le spunea soferilor ce articole de lege au incalcat si ce contraventii au savarsit.
Flagrant delict
Afacerea pusa pe roate de Daniel Adrian Moldoveanu mergea ca pe roate. Zilnic scotea bani frumusei si nimeni nu banuia ca barbatul nu este politist. Toate au mers pana cand un cetatean si-a dat seama ca ceva nu este in regula. Astfel, pe 8 iunie 2007 Marian Nae s-a prezentat la sediul Directiei Generale Anticoruptie Constanta si a reclamat faptul ca un politist l-a oprit pe Bulevardul Aurel Vlaicu. Denuntatorul a reclamat faptul ca ofiterul de circulatie i-ar fi atras atentia ca nu a acordat prioritate unui pieton, motiv pentru care ar putea primi o amenda usturatoare sau risca chiar suspendarea permisului de conducere. Potrivit barbatului, politistul i-a spus ca ar putea inchide ochii daca ii da 250 lei. La cateva zile dupa fomularea denuntului, ofiterii DGA l-au pandit mai multe ore pe individ si au vazut cum Moldoveanu oprea autoturismele, se recomanda si cerea soferilor bani ca sa nu ii amendeze pentru ilegalitatile comise. Barbatul venise cu un autoturism Dacia verde, cu numar de inmatriculare de Ialomita. Dupa ce a oprit mai multe masini, falsul politist a dat peste un sofer cu tupeu care s-a luat la cearta cu el si i-a zis ca nu a incalcat legea si ca nu are pentru ce sa ii dea bani. Atunci Moldoveanu
s-a speriat, i-a cerut scuze soferului si l-a lasat sa plece. Imediat, barbatul a plecat si s-a dus in alta zona. Acolo falsul politist si-a reluat "afacerea". Nu a stat mult, ca a si oprit un conducator auto, care depasise pe linia de tramvai. Asa cum era de asteptat, individul i-a cerut bani pentru a nu-i aplica amenda contraventionala. Aici s-a oprit si povestea lui Moldoveanu, pentru ca in momentul in care soferul se pregatea sa ii predea actele ofiterii DGA au iesit din ascunzatoare si l-au prins pe falsul politist. Surprins de aparitia ofiterilor anticoruptie, Daniel Adrian Moldoveanu a lesinat cand i s-au pus catusele. Barbatul a fost dus la spital, unde a primit ingrijirile medicale, dar nu a scapat de ancheta penala. In cursul cercetarii barbatul a incercat sa arate ca este nevinovat. Totusi, asupra lui au fost gasite o legitimatie falsa si o insigna care ii apartinuse inca de pe vremea cand era politist.
» Confuzie pe motiv de cadere psihica
Daniel Adrian Moldoveanu a fost agent de ordine publica in cadrul Sectiei 5 Politie Constanta pana in urma cu doi ani, cand a fost exclus din structurile Politiei, dupa ce s-a dovedit ca este vinovat de luare de mita. In timpul audierilor Moldoveanu si-a sustinut nevinovatia, el afirmind in fata anchetatorilor ca s-a imbracat in uniforma pentru ca inca avea impresia ca este politist. El a pus aceasta confuzie pe seama unei caderi psihice. In urma efectuarii expertizei psihiatrice, s-a constatat insa ca barbatul avea discernamint atunci cind a savarsit faptele. Initial barbatul a fost condamnat de Tribunalul Constanta la patru ani de inchisoare, dar a atacat sentinta in recurs. Fostul politist a fost aparat de un avocat din oficiu, care a sustinut ca inculpatul nu a fost prins intr-un flagrant bine organizat, ca nu au existat bani marcati si ca nu exista parti vatamate. "Toti soferii pe care Moldoveanu i-a oprit in trafic au fost audiati ca martori, si atunci cum se poate proba infractiunea de inselaciune, daca nu exista o persoana inselata," a sustinut Sergiu Comanita in fata magistratilor de la Curtea de Apel Constanta. Totodata, avocatul a solicitat suspendarea pedepsei, avand in vedere ca acesta este familist, are un copil si ca a avut o atitudine sincera. De altfel, inculpatul a declarat ca s-a gandit sa o faca pe politistul de circulatie pentru ca il enervau oamenii care conduceau ilegal si ca nimeni nu ii punea la punct. Pe de alta parte, procurorii constanteni au solicitat respingerea recursului si condamnarea la inchisoare. Asta, cu atat mai mult cu cat fostul politist a mai fost condamnat pentru infractiuni de coruptie. Analizand dosarul si cererile celor doua parti, Curtea de Apel Constanta a decis respingerea solicitarii inculpatului si condamnarea acestuia la patru ani de inchisoare.