11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialPoliticienii și destinațiile exotice în care fug de lege

Politicienii și destinațiile exotice în care fug de lege

America a fost destinația preferată a mai multor „personalități“ din România căutate prin Interpol pentru acte de corupție.

Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală (foto medalion), condamnat pentru corupţie şi dat în urmărire internaţională prin Interpol, va fi extrădat din Insulele Cayman, unde fusese arestat în octombrie, după ce magistratul-şef al teritoriului a decis în acest sens. Politicianul, fondator al fostei unităţii de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215 (celebra „Doi şi-un sfert”) a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare, pentru stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar. În acest mod, Mihai Tânjală ar fi obţinut peste 500.000 de euro. Fostul deputat a cerut azil politic în Insulele Cayman, conform Mediafax, afirmând că se teme pentru viaţa sa în cazul în care ar reveni în România. Cererea i-a fost respinsă.

Fostul deputat a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, şi abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenţia autorităţilor, potrivit postului Cayman 27 News, citat de Mediafax. În timpul unei audieri în instanţă, ofiţerul de imigraţie Brian Ebanks a declarat că autorităţile jamaicane au verificat datele acestuia şi i-au refuzat intrarea în ţară. Extrădarea fostului parlamentar a fost cerută la jumătatea lui octombrie.

Mihai Tânjală, care a fost deputat între 1992 și 1996, este doar ultimul dintr-o serie de politicieni care au fugit din România, după ce a început împotriva lor o anchetă penală.

Unul dintre cazurile notorii este cel al lui Adrian Târau, fiul fostului prefect PDSR de Bihor din perioada guvernării Adrian Năstase. În 2001, a fost arestat pentru contrabandă cu produse petroliere de către procurorul Alexandru Lele. După ce a fost eliberat, în condiții controversate, și-a lichidat afacerile și a plecat în SUA. În anul 2002, s-a întors în țară, dar a plecat din România în același an, la cinci zile după ce s-a decis redeschiderea dosarului său și cu două zile înainte că anchetatorii să facă public acest lucru.

Fost director al CFR, Mihai Necolaicuc a fost acuzat de procurorii DNA că a furat 111 milioane de dolari  în perioada cât a condus căile ferate din România. A fugit din ţară când a început urmărirea penală împotriva sa, mai întâi în Austria, apoi tot în SUA, la Miami, acolo unde ar deţine mai multe proprietăţi. În 2009, a fost arestat şi extrădat în România. A fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare într-un prim dosar, pe rol mai existând alte patru dosare penale în care este judecat.

Președintele Consiliului Județean Constanţa, Nicușor Constantinescu a plecat, de asemenea, în SUA exact atunci când era urmărit penal.  Luat inițial pe sus de mascaţi din sediul CJ, a fost ulterior eliberat și după câteva luni a  reuşit să plece din ţară, cu acordul procurorilor, pentru a se trata de cancer. Deşi în presă au apărut periodic imagini cu Nicușor Constantinescu aflându-se în spital, la tratament, acesta a fost surprins la o terasă, în timp ce savura o ţigară, cât şi la cumpărături, într-un supermarket din centrul New York-ului. După mai multe luni, președintele CJ a ajuns în Turcia, unde a fost arestat și extrădat în România. Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea, este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, Nicușor Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Patronul Romprest, Florian Walter, a fost arestat anul acesta  în Emiratele Arabe Unite. Omul de afaceri era căutat de polițiștii români încă de la sfârșitul lui mai, când a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Florian Walter este suspectat că, alături de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a constituit și coordonat în perioada 2013-2014 un grup infracțional organizat care ar fi desfășurat operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă. Compania lui Florin Walter operează colectarea și transportul gunoiului din mai multe sectoare din Bucureşti şi câteva judeţe importante din ţară, fiind una dintre cele mai mari firme de salubrizare din România.  

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme mai caldă decât normalul perioadei

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru finalul lunii ianuarie și mare parte din februarie, în toate regiunile țării. Potrivit Administrației Naționale de...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă