Cum, în ultima vreme, au existat numeroase controverse legate de studiile politicienilor, „România liberă“ a vrut să vadă cât de prestigioase sunt instituțiile de învățământ superior frecventate de aceștia.
Cel mai amănunțit clasament la nivel mondial monitorizează toate cele 105 universități românești. „Premiantă” pe România este Universitatea Babeș-Bolyai, deşi se află pe locul 918 la nivel mondial.
Clasamentul mondial Webometrics 2017 poziționează Universitatea București pe locul 1.065, urmată de Universitatea Ioan Cuza (1.196), Universitatea Politehnica București (1.311), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1.498), Gheorghe Asachi (1.515), Universitatea de Vest (1.538), Academia de Studii Economice (1.707), Universitatea Politehnica Timișoara (1.815), Universitatea de Medicină din Cluj (1.865) și Universitatea Craiova (1.996). Restul de 94 de universități sunt după poziția 2.000. Cel mai prost clasate sunt Universitatea Ecologică Traian Deva (25.149) și Institutul Penticostal (25.594).
Ministrul Educaţiei, la cea mai slabă şcoală
Cum, în ultima vreme, au existat numeroase controverse legate de studiile politicienilor, „România liberă“ a vrut să vadă cât de prestigioase sunt instituțiile de învățământ superior frecventate de aceștia.
Din analiza „României libere“, Ioan Mang, fost deputat și propunerea PSD pentru Ministerul Educației din mai 2012, este politicianul care a predat la cea mai slabă universitate: Oradea (18.077). Mang a ieșit din politică în urma unor acuzații de plagiat.
Victor Ponta, protagonistul celui mai mare scandal de plagiat, în urma căruia a fost primul politician care și-a pierdut titlul de doctor, a obţinut respectivul doctorat la Universitatea București (locul 1.065).
Academia Națională de Informații a SRI, unde au fost descoperiți 9 plagiatori, printre care adjunctul procurorului general Bogdan Licu sau fostul primar Neculai Onțanu, se află pe 17.379. La Academia de Poliție Ioan Cuza, aflată pe poziția 10.096, au obținut titlul de doctor Robert Negoiță și primarul Florentin Pandele. Ambii au fost dovediți plagiatori și deposedați de titlu. La Academia de Poliție a condus doctorate și Gabriel Oprea care, între timp, a rămas fără titlul de doctor.
La Mediu, de pe 11.721
Procurorul-șef al DNA, Codruța Kövesi, a obținut titlul de doctor la Universitatea de Vest (1.538) în urma unui verdict controversat (5% din teză a fost declarat plagiat). Fostul ministru de Interne Petre Tobă a pierdut titlul de doctor obținut la Universitatea de Apărare Carol I după ce a fost acuzat de fraudă academică. Universitatea de Apărare Carol I se clasează pe un modest loc 9.649.
Fost șef al Comisiei juridice, Șerban Nicolae se laudă că a fost conferențiar la Universitatea Spiru Haret, care se află pe 4.228. Titus Corlățean și Elena Udrea au predat la Universitatea Dimitrie Cantemir, care ocupă locul 8.255. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a obținut o diplomă la Universitatea Ecologică (11.721). Fostul premier Adrian Năstase și Alina Gorghiu au predat la Universitatea Titulescu (9.649), iar Victor Ponta la Româno-Americană (6.537). Președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a predat la Universitatea Valahia (3.702), iar fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu a fost angajat la Universitatea Bacovia (14.763)
Patru universităţi apar într-un alt top mondial: QS World University. Universitatea din Bucureşti, „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, „Babeş-Bolyai” din Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara se află în seria 701+.
CALCULE. Clasament pe patru domenii
Pe primul loc în clasamentul mondial Webometrics se situează Universitatea Harvard, urmată de Stanford, MIT, Universitatea Berkeley, Universitatea din Michigan, Universitatea Washington, Cornell, Oxford și Columbia. Clasamentul Webometrics 2017 analizează performanțele instituțiilor de învățământ superior pe baza a patru criterii, cărora li se atribuie o anumită pondere: prezenţa online, vizibilitatea online, deschidere și excelenţă.
Citește ziarul integral în format .PDF aici !