Pentru „păcăleala” cu Legea Lustraţiei, jurnaliştii le-au oferit politicienilor un montaj de versuri scrise în 1949, printre care şi o „operă” a „poetului” Ştefan Gheorghiu.
La pavilionul Grădinii Botanice din Galaţi a avut loc ieri vernisajul celei de a 6-a ediţii a expoziţiei de materiale electorale „1 Aprilie – Ziua Politicianului”, organizată anual de Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” pentru a marca „ziua păcălelilor” printr-o retrospectivă a promisiunilor fără acoperire făcute de politicieni în campaniile electorale.
În expoziţie sunt prezentate afişe şi pliante electorale utilizate la campaniile electorale pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale din perioada 1992-2009, dar şi primele materiale electorale pentru alegerile locale din 2012, care au ajuns în cutiile poştale ale gălăţenilor în ultimele săptămâni. Un stand e rezervat mitei electorale, compuse din bani, alimente, pixuri, brichete etc., iar altul se constituie într-un veritabil „dresing room” politic, exponatele fiind tricouri, veste, pufoaice inscripţionate cu simbolurile Alianţei DA, PDSR PSD, PNL, PDL, PNG, PNŢCD.
O premieră în acest an este standul în care sunt prezentate lucrări de pictură şi grafică ce abordează teme electorale, printre care pictura „Votaţi-mă!”, realizată în 2004 de pictorul Daniel Bălănescu şi lucrări ale graficianului Jean Louis Boisnard. Vernisajul a debutat cu un film documentar despre politica şi politicienii locali, realizat de jurnalistul Florin Matei, film în care sunt prezentate alianţele politice între lideri locali, dar şi certurile dintre aceştia. Ca şi în anii trecuţi, politicienii invitaţi la expoziţia de 1 aprilie au fost întâmpinaţi de jurnalişti cu găleţi inscripţionate cu simbolurile PNL, PSD şi PDL, pline cu gogoşi. Un panou din expoziţie a fost dedicat ilustrării carierei celui mai celebru politician gălăţean la momentul actual, deputatul PDL-UNPR Mihail Boldea. Pe lângă un fotoreportaj despre campania electorală a lui Boldea din 2008, inclusiv sloganul „Eu pot să te apăr!”, sunt prezentate felicitări trimise de Boldea gălăţenilor care îşi aniversează ziua de naştere, dar şi imagini cu acesta păşind pragul DIICOT, completate de o pereche de cătuşe.
Montaj de versuri comuniste pentru blocarea Lustraţiei
Ediţia din acest an a evenimentului „1 Aprilie – Ziua Politicianului” a fost dedicată „sărbătoririi” celei mai mari păcăleli pe care societatea românească a primit-o de la clasa politică: blocarea aplicării unei legi a lustraţiei în cei 23 de ani trecuţi de la schimbările politice din 1989. Momentul a fost marcat printr-un montaj de versuri, actorul Cristian Gheorghe de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” şi tenorul Ionuţ Negrişanu de la Teatrul Muzical „Nae Leonard” recitând poezii publicate în 1949 de poeţii comunişti, fondul muzical fiind asigurat prin cântece precum „Uteciştii de azi, comuniştii de mâine” sau „Macarale”. Una din poezii se numea „Dorul turnătorului”, aluzie la „turnătorii” Securităţii care sunt prezenţi în viaţa politică.Au fost recitate şi versuri ale lui Ştefan Gheorghiu, al cărui nume era purtat de celebra academie care fabrica activişti PCR. Cu acest prilej s-a aflat că Ştefan Gheorghiu era un poet de curte comunist.