Lideri politici din cadrul coaliţiei guvernamentale conduse către Syriza acuză grupul de ţări condus de Germania, care se opune celui de-al treilea plan de salvare a Greciei, că încearcă să doboare Guvernul condus de Alexis Tsipras, relatează Mediafax.
„Miza aici este o încercare de umilire a Greciei şi grecilor sau de răsturnare a Guvernului lui Alexis Tsipras”, a declarat, pentru Mega TV, Dimitrios Papadimoulis, un politician din cadrul Syriza, vicepreşedinte al Parlamentului European (PE).
Şi mai mult, politicienii greci argumentează că opoziţia faţă de Syriza are la bază o agendă politică ce bate mult mai departe decât calculele cu privire la acceptarea sau nu a propunerilor de reformă.
Într-un rezumat al negocierilor de sâmbătă, oficiali guvernamentali au declarat pentru presa graecă că, „în contextul în care ieri (sâmbătă) exista un acord de principiu în cadrul Eurogrupului, un grup de ţări a ridicat problema «credibilităţii», dar fără să precizeze exact ce este necesar să se facă. Este clar că unele ţări, din motive care nu au legătură cu reformele şi programul, nu vor un acord”.
„Ţări puternice din UE şi membri noi” se pliază intereselor de casă, a declarat ministrul grec de Externe Nikos Kotzias, vizând abia voalat Germania.
În pofida faptului că Parlamentul a susţinut sâmbătă, cu o majoritate covârşitoare, pachetul de reforme, Tsipras se confruntă cu ameninţarea fisurării coaliţiei pe care o conduce. Lideri Syriza precum ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis, preşedintele Parlamentului Zoe Konstantopoulou şi adjunctul ministrului Muncii Dimitris Stratoulis s-au abţinut de la vot. Yanis Varoufakis, fostul ministru al Finanţelor, a absentat de la şedinţa Legislativului. El a plecat pe Insula Egina, invocând probleme de familie.
Liderul To Potami (centru) Stavros Theodorakis a subliniat asupra nevoii unui „adevrat Guvern de uniune naţională”, un posibil semn al fisurilor de pe frontul de acasă.
„Ceea ce ne trebuie este o echipă hotărâtă de 20 (de oameni), capabili şi progresişti, care să spună «hai s-o facem»”, a declarat el într-un interviu pentru ziarul Efimerida Ton Syntakton.
Înainte de summitul decisiv al liderilor din zona euro de duminică, o propunere germană ca Atena să iasă pentru o perioadă de cinci ani din zona euro a provocat temeri că Berlinul este puţin interesat de menţinerea Greciei în zona mondei unice. Recalcitranţa unor ţări ca Germania, Finlanda, Slovacia şi ţările baltice exercită o presiune enormă asupra lui Tsipras, care ar urma să-şi remanieze Cabinetul, într-o încercare de a evita o prăbuşire politică la Atena săptămâna viitoare.