5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialPoliticieni bine plasati

Politicieni bine plasati

Cum sunt percepute partidele? Dar candidatii? Sa vedem care sunt mai bine plasati in optiunile electoratului si ce inseamna politician bine plasat intr-o functie – care devine in Romania cea mai buna investitie. PSD este inca perceput, prin Adrian Nastase, ca un model de eficienta administrativa. Singurul fapt de luat in seama este ca pana la urma Ion Iliescu n-a reusit sa faca ordine printre candidaturi, desi beneficiaza in teritoriu de numerosi activisti si un puternic aparat administrativ.
La Bucuresti, candidatura lui Cristian Diaconescu, din noua garda, a incurcat calculele multora atata vreme cat nu s-a detasat un castigator net.
La Orban am sesizat profesionalismul, coerenta propunerilor si fundamentarea lor. O fi al treilea, dar poate castiga cand doi se cearta. Dincolo de gesturile sale exotice. Este o amenintare pe ultima turnanta.  Este produsul unui partid nemacinat de dispute in teritoriu, si-a anuntat candidatura din vreme. Are o buna experienta in administratie, si-a moderat discursul, dar in ultimele reprize a atacat, mai ales ca adversarii si-au epuizat acuzele. PNL a mizat la candidaturi mai ales pe tineri, ridicand miza pentru castigarea functiilor la consiliile judetene si primarii.

Morala PD-L si a fostului primar Basescu  (care a declarat o "neutralitate oarecare") este demonizarea "blatului" PSD-PNL. si-au ales gresit "goarnele": Valeriu Stoica, prin 2000, sustinea o alianta PSD-PNL; Stolojan a facut parte din comitetul de sustinere la Presedintie a lui Ion Iliescu.
Sloganul PD-L "Hai la curatenie!" este unul sters, daca nu umoristic. Contrar perceptiei generale, PD-L este macinat de certuri la Buzau, Timis, Bucuresti, Constanta. Aici vom asista la retrogradari in urma "blaturilor".
PD-L a facut o campanie inselatoare, cu discursul "Votati-ne pe noi, ca dupa alegerile parlamentare vom intra la guvernare si vom avea painea si cutitul!". A vota partidul presedintelui judetean inseamna fonduri mai mari de la Guvern. Pentru PD-L, pierderea postului de primar general va fi cea mai importanta lovitura de imagine.
Blaga, candidat de sacrificiu, nu este o figura noua in politica postdecembrista. si-a facut "ucenicia" in FSN. A fost director, prefect, sef de vama, parlamentar, ministru. N-a fost suficienta recomandarea de la Cotroceni sa iasa la bataie si doar seful sau suprem sa-l declare providential, desi a lasat sa-i scape ca nu-l vrea pe Blaga. L-a impins sa treaca la lupta. A fost greu pentru PD-L sa ascunda sub pres esecul unui Bucuresti vraiste.

"Acest" Oprescu – fugarul din scaunul de viceprimar pentru cel de la Senat (altul a dat cu sac fotoliului de primar pentru Palatul Cotroceni) – n-a inregistrat decat un succes de telenovela, dar pana la urma s-a dovedit a fi o gaselnita. S-a victimizat dupa modelul Basescu, cel care a acuzat, plin de indignare, fraudarea alegerilor, iar cand a fost ales in turul II a tacut malc. Desi este pe valul simpatiei populare, a juca pe cartea de independent a parut riscant intr-un Bucuresti care nu crede in cei singuri impotriva tuturor sau in cei care se bat singuri cu sistemul. Mai ales daca ai pecetea de perdant notoriu. Cu un absenteism in crestere, rezista candidatii care au in spate un partid. Oficial, nu are sustinerea PSD, dar o parte din electoratul PSD, poate cel "tacut", il prefera. Daca sondajele sunt adevarate, inseamna ca Oprescu si-a conservat electoratul din 2000.

La capitolul retorica, daca acum poate ii incanta pe unii, cu timpul aceasta se va dovedi goala. A folosit insa cat trebuie limbajul antisistem, pentru ca Oprescu face politica dupa marca Basescu. Intr-o campanie in care se vorbeste prea mult, pana la dezgust, tacerea lui Oprescu, in finala, s-ar putea sa-i aduca voturi in plus. Iar voturile celorlalti in turul II se vor duce cu precadere la Oprescu. Daca finala se va juca intre Oprescu si Blaga, cu siguranta o sa apara Basescu: "Il vreti pe Iliescu la primarie?".
Oprescu si strategii sai au observat ca romanilor li s-a deschis apetitul pentru independenti, satui de politicieni din "sistem". A fost gresita perceptia ca n-a avut o forta politica in spate. O va avea. si nici nu se va sparge PSD, si nici Oprescu nu-si va face partid. PSD a invatat ca e bine sa-si lase candidatii de izbeliste din cand in cand. Nu va fi o revenire la matca gen Vanghelie. Doar aparent a alergat de unul singur in afara pistei.

O caracteristica a acestei campanii electorale, care cel mai des se vede de la televiziuni, este ca Romania are un singur oras – imbacsita Capitala. Sa ne gandim ca exista si orase cu istorie, care au fost concepute fara periferii – Cluj, Timisoara, Brasov, Tg. Mures, Sibiu. Despre acestea… nici o vorbulita. Iar o prezenta la vot de 47% (cum a prezis, mai realist, INSOMAR fata de primul 70%) este un vis frumos.
Circul ambulant s-a dovedit eficient.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă