4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialPoliția Rutieră e condusă de incompetenți sadea și asta ucide pe șosele...

Poliția Rutieră e condusă de incompetenți sadea și asta ucide pe șosele | OPINIE

Câte echipaje de Poliție Rutieră au fost trimise pe A2 când a apărut ceața?

Știa măcar Poliția Rutieră că e ceață pe autostradă, înainte să se producă carambolul cu 4 morți și să curgă apelurile disperate la 112? Poliția Rutieră stă doar la ciupeală și niciodată nu este acolo când e nevoie de ea pentru că e condusă de șefi total incompetenți.

Dacă Poliția Rutieră nu ar sta numai la ciupeală și ar avea un plan bine pus la punct, pentru a vâna și scoate de pe șosele șmecherii inconștienți și teribiliștii iresponsabili, dar și pentru a asista șoferii în condiții speciale, nu am mai avea cei mai mulți morți în accidente rutiere din Europa.

Accidentul de pe A2, în care au murit patru șoferi și băgat în terapie intensivă alte șase persoane, aduce din nou în dezbaterea publică haosul de pe șosele.

Cei mai mulți dintre cei care au comentat știrea în rețele sociale s-au grăbit să acuze șoferii implicați, mulți dintre cei care au comentat făcând referire la propriile experiențe în trafic. Concluzia generală este că prea mulți români circulă iresponsabil, cu viteză excesivă chiar și atunci când condițiile meteo sunt extreme.

Pare că șoselele sunt sat fără câini.

Este o observație corectă, dar este necesar să ne punem o intrebare foarte importantă: De ce sunt șoferii din România atât de indisciplinați în trafic?
Unii au comentat că este vorba despre lipsă de educație și o incidență mai mare a nesimțirii decât în alte țări mai civilizate, unde șoferii sunt mai responsabili. Eu nu cred că despre asta este vorba și vă argumentez cu o situație pe care am întâlnit-o de câte ori am trecut frontiera României cu Ungaria, către Europa.




Este vorba despre un tipar de comportament pe care l-am întâlnit la fiecare drum, pe ruta Timișoara – Cenad, unde este frontiera cu Ungaria, pe un drum național.

Fără excepție, la fiecare drum, am observat zeci de șoferi, în special cu mașini de lux, care circulau către frontieră fără a respecta nicio regulă. Vorbesc despre viteză excesivă, depășiri riscante sau în zone cu linie continuă.

Întotdeauna m-am întâlnit cu șoferii grăbiți în vama Cenad, atunci când se adună cozi și am constatat un fenoment interesant. Șoferii indisciplinați până acolo deveneau brusc foarte cuminți când intrau în Ungaria. Respectau la milimetru toare regulile de circulație. Asta pentru că Poliția Rutieră din Ungaria te arde de nu te vezi dacă încalci legea, este prezentă și eficientă, cu echpaje în patrulare și mașini de supraveghere mai discrete.  

În România mergi în neștire fără să vezi măcar un echipaj de Poliție Rutieră.




Circul des între Timișoara și București și sunt zile în care traversez aproape toată țara fără să văd măcar un echipaj. Când sunt, stau numai la ciupeli penibile la intrarea în localități sau în zone unde sunt restricții inexplicabile. Întotdeauna sunt aproape aceleași locuri.

Când sunt condiții meteo speciale nu-i vezi. Am circulat de mai mute ori pe autostrada Pitești-București în condiții din cele mai neplăcute pe ceață, pe ploaie torențială sau pe ninsoare. Niciodată nu am observat vreun echipaj al Poliției Rutiere care să fie prezent pentru a supraveghea traficul.

Nu am auzit vreodată să amendeze Poliția Rutieră CNADNR pentru că pe multe porțiuni din A1 lipsește semnalizarea legală astfel încât circuli mai mult pe ghicite noaptea sau cum se strică puțin vremea. Nu le pasă de asta, deși au atribuții legale precise.  

Am dat însă întotdeauna peste tot felul de șmecheri care se grăbeau și erau chiar agresivi la volan, dacă nu te dădeai la o parte din calea lor în cel mai scurt timp.

Șoferi teribiliști și iresponsabili pe care Poliția Rutieră ar trebui să-i vâneze sistematic, cu o strategie, cu eficiență. Niciodată în cei aproape 500.000 de kilometri parcurși la volan de când sunt șofer nu am văzut pe șosele o singură operațiune a Poliției Rutiere despre care să pot spune că a fost ”deșteaptă”.

În afară de filtrele cu presă de pe Valea Prahovei iarna și A2 vara și de echipajele plasate la pescuit în aceleași locuri de zeci de ani, Poliția Rutieră nu există în România. E o instituție pentru care plătim degeaba salarii, inexistentă numai din cauza faptului că e condusă de incompetenți lipsiți de inteligență.

Dacă îi întrebi ce fac ei pentru a combate șmecheria și teribilismul la volan, șefii Poliției Rutiere încep să se vaite că nu au ”mijloace” destule. Este lamentarea unor incompetenți pentru că nici atunci când li se livrează la tavă cazuri de șmecheri, nu se deranjează să facă ceva.

Dacă le sesizezi tu un caz punctual, îți spun că nu au ce să-i facă.

Brigada Poliției Rutiere București, e exemplu, nici măcar nu răspunde sesizărilor scrise de la cei care sesizează cazuri de comportament agresiv în trafic și vorbesc din proprie experiență.

După ce un bolid BMW X6 m-a băgat în bordură pe un bulevard din București, m-am adresat cu o sesizare scrisă la Brigada Poliției Rutiere acum mai multe luni. Nici până în ziua de astăzi nu mi-au dat un răspuns scris. Verbal mi s-a comunicat că ei știu cine este, dar că nu vor face nimic, fără vreo altă explicație.




Legea nu-i obligă neapărat, dar nici nu le interzice să cheme șmecherii când au sesizări și aici e cheia înțelegerii problemei. O instituție condusă cu competență previne înainte să trateze și când tratează o face inteligent, nu cu metode stupid de simple.

Problema este una de incompetență crasă dar și de mentalitate slugarnică. Asta s-a văzut inclusiv în cazul Gabriel Oprea, când șefii Brigăzii Poliției Rutiere nu mai știau cum să exceleze în slugărnicia de a construi pentru ministru coloane oficiale ilegale ca la defilarea de 1 Decembrie, chiar cu prețul vieții unor simpli agenți.

Este oarecum natural, așadar, ca instituția să fie total ineficientă din moment ce e condusă de personaje preocupate doar să fie lachei perfecți pentru șefi, nu să servească unui scop util în societate, scopului pentru care le sunt plătite salariile.

După accidentul extrem de grav de sâmbătă, eu l-aș invita pe ministrul de Interne să-și pună niște întrebări importante.

Eu i-aș întreba pe șefii de la Poliția Rutieră câte echipaje au trimis, preventiv, pe A2 în dimineața accidentului, pentru a supraveghea și eventual dirija traficul?

I-aș întreba dacă citește vreun chestor burtos prognoza meteo și dacă au vreun sistem de intervenție preventivă în cazul în care apar local fenomene cu risc.

I-aș mai întreba pe șefii Poliției Rutiere de câte ori au amendat anul aceasta CNADNR pentru că pe autostrăzile A1 și A2 sunt portiuni cu marcaje de toată jena, care nu respectă norme minime de siguranță.

Dincolo de accidentul acesta, ministrul de Interne ar face bine să-i întrebe pe incompetenții care conduc Poliția Rutieră ce plan au ei pentru a vâna sistematic și constant șmecherii de pe șosele, astfel încât să nu se mai circule atât de periculos.

Ce fac ei ca să fie Poliția Rutieră prezentă astfel încât să nu mai pară șoselele sat fără câini? După ce plan acționează ei pentru ca instituția asta să fie prezentă atunci când șoferii au nevoie de ea?

Exemplul cu Ungaria mi-a demonstrat că atitudinea în trafic nu ține neapărat de educație sau nesimțire, ține de frica de autoritate și de eficiența autorității în activitate. Dacă autoritatea e incompetentă și coruptă, nu există respect pentru ea și situația scapă de sub control așa cum este în România.

Dacă vrem să nu mai murim pe șosele trebuie să construim și drumuri mai bune, dar avem nevoie și de o schimbare la coordonarea Poliției Rutiere. Este evident că instituția aceasta e condusă de oameni total incompetenți și că incompetența lor ucide pe șosele.





 

Cele mai citite

Christine Lagarde, președinta BCE: „Inflația în zona euro ar putea ajunge la 2% în 2025”

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a exprimat optimismul privind atingerea țintei de inflație de 2% în 2025. Christine Lagarde a declarat într-un videoclip...

Horoscop 3 ianuarie 2025. Oportunități și provocări

Horoscop 3 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce diverse oportunități și provocări pentru fiecare zodie, în funcție de trăsăturile caracteristice fiecărei perioade astrologice. Horoscop 3...

Politicile lui Donald Trump divizează economiștii: Impact asupra SUA și la nivel global

Viziunea economică a fostului președinte american Donald Trump, care prioritizează măsuri protecționiste sub sloganul „America pe primul loc,” ar putea afecta creșterea economică pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă