0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialPolitia declara razboi retelelor de tip Torrent

Politia declara razboi retelelor de tip Torrent

Raspandirea fulminanta a site-urilor si retelelor de Internet care faciliteaza copierea de muzica si filme piratate le da bataie de cap autoritatilor. In opinia acestora, retelele denumite "torrent" sunt vinovate de 99% din totalul infractiunilor la Legea drepturilor de autor. "Piratii" spun ca nu fac nimic rau, dimpotriva, fara acestea, spun ei, nu ar fi existat acest boom al Internet-ului in Romania.

De-a lungul timpului, retelele torrent si-au capatat o faima foarte proasta, care i se trage din vehicularea ilegala de continut sub copyright. Cel putin teoretic, sub incidenta legii intra atat cei care detin si utilizeaza programe, filme si jocuri fara licenta, cat si cei care permit publicului sa acceseze aceste informatii printr-o retea de calculatoare sau cei care le comercializeaza fara drept. Practic, fiecare posesor de computer conectat la o retea torrent este pasibil sa suporte rigorile legii. Rationamentul politistilor este foarte simplu: oricine doreste sa aiba acces la filmele sau muzica postate pe o astfel de retea trebuie sa ofere la randul sau o anumita cantitate de informatii la schimb. In aceste fisiere, extrem de putini au programe, jocuri, fime etc. care nu sunt sub incidenta Legii copyright-ului. Vrand-nevrand, autoritatile sunt fortate totusi sa faca distinctie intre cei care folosesc ocazional programele de share (adica de punere in comun a filmelor, muzicii sau soft) si cei care utilizeaza intensiv aceste metode de copiere, atunci cand ancheteaza cazuri de incalcare a Legii drepturilor de autor. De obicei, cei care ajung sa raspunda penal sunt doar administratorii site-urilor care gazduiesc retelele torrent. Pentru ca utilizatorii sunt de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii numai intr-o singura retea, politistii nu-i pot trage la raspundere.

Torrent, retele de file-sharing
Potrivit specialistilor, torrent se bazeaza pe tehnologia P2P (Peer to Peer). Mai pe romaneste, "de la utilizator la utilizator". Pe baza acestei tehnologii, se formeaza pe Internet o retea virtuala de utilizatori. Pentru a avea acces in aceasta retea, doritorii trebuie sa foloseasca un program tip P2P (care in proportie de 90% sunt gratuite) si sa puna la dispozitie celorlalti utilizatori fisiere pe calculator cu informatii (filme, muzica, programe, fotografii etc.). Fiecare torrent are un tracker, adica un server (pe internet), pe care se posteaza toate informatiile despre utilizatorii torrent-ului. Fiecare administrator de retea impune propriile reguli celor care se logheaza pe site. Cei mai multi dintre acestia, pentru a fi acoperiti legal, avertizeaza ca responsabilitatea pentru difuzarea unor opere piratate apartine doar utilizatorilor. De asemenea, administratorii conditioneaza intrarea in retea cu accesarea anterioara a unor fisiere in care sunt postate legile privind protejarea drepturilor de autor. Odata "instruiti" asupra riscurilor, utilizatorii pot descarca informatiile mult dorite. si aici insa trebuie respectate anumite reguli. Politia sustine ca o conditie impusa de initiatorii retelelor torrent este aceea ca "informatiile copiate sa fie in echilibru cu cele puse la dispozitie celorlalti utilizatori. In functie de volumul fisierelor pentru "share", calitatea informatiilor si numarul celor care le-au accesat, membrii retelelor sunt ierarhizati pe anumite categorii. De pilda, cine posteaza fotografii cu bunica (lipsite de interes pentru ceilalti) nu poate accesa fisiere cu filme sau muzica de ultima ora". Cu alte cuvinte, cat si ce oferi, tot atata primesti. Explicatiile politistilor sunt contrazise de specialistii IT care sustin ca se pot copia filme si muzica fara sa dai nimic la schimb.

Fenomen de masa
Autoritatile sunt convinse ca retelele torrent au repercusiunile cele mai grave asupra creatiilor purtatoare de drepturi de autor care pot fi transpuse in format digital. Potrivit politistilor, fenomenul este extrem de raspandit, nu numai in Romania, ci in toata lumea. Estimari neoficiale arata ca cel putin 70% din cei care se aboneaza la Internet se logheaza in retele torrent. Mai mult, aproape 98% din acestia ar posta si copia in retea informatii purtatoare de drepturi de autor. Marimea retelelor variaza de la cateva zeci de mii de membri pana la sute de mii. Retelele mari au un caracter international, utilizatorii putand fi din orice tara din lume. Viteza de raspandire a site-urilor torrent este cu atat mai mare cu cat acestea pot fi gazduite de orice server din lume. Din acest motiv, destructurarea lor de catre autoritati este aproape imposibila.

Ce cred "piratii"
Dupa cum era de asteptat, punctul de vedere al autoritatilor nu este deloc impartasit de "piratii" Internetului. Argumentele lor sunt din cele mai diverse si inventive. Un utilizator de torrent crede ca vom deveni un popor de inculti fara aceste informatii piratate. "In era Internetului, accesul la informatie si cultura trebuie sa fie liber pentru oricine e interesat, atata timp cat informatia nu este utilizata in scopuri comerciale. Altfel, riscam ca in 10-20 ani sa ajungem o turma inculta si oarba", crede acesta. "Internetul nu este doar o mare afacere, ci si o comunitate in care share-ul de informatii nu e defel un pacat", spune altul.
Alti impatimiti ai calculatorului cred ca tocmai pirateria a dus la explozia Internetului. Mai mult, aceasta i-ar fi ajutat pe multi sa-si gaseasca drumul in viata. In opinia sa, "fara file-share nu ar fi existat acest boom al net-ului in Romania. Nu putem ignora ca joaca (sau lucrul) cu programele luate cu ajutorul file-share-ului au facut in asa fel incat sa avem oameni care acum stiu sa le foloseasca, si nu oricum, ci foarte bine. Acum, unii dintre ei muncesc si isi castiga existenta datorita faptului ca le-au avut la dispozitie si au avut cum sa le invete. Cum ar fi sa existe o rubrica in CV in care sa mentionezi daca ce stii sa lucrezi pe calculator a fost invatat cu un program fraudat sau nu? si ce sa facem? Sa nu-i angajam pe cei care nu au avut bani sa-l cumpere pentru a-l invata?". Un alt abonat la torrent este si mai transant: "Descarc ce vreau si cand vreau, pentru mine, ma uit la filme, ascult muzica si invat din experientele altora. Descarc pentru mine, nu vand la taraba. Cel mai mult am descarcat soft si carti de specialitate. Nu vreau sa fiu confundat cu ceea ce nu sunt". Ramane de vazut cat de mult valoreaza aceste argumente in fata legii.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă