Potrivit datelor Guvernului din 2011, în perioada 2008-2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel naţional, soluţia aleasă fiind cea a polistirenului. Aceste proiecte au atras investiţii de circa 600 de milioane de euro.
„Creşterea confortului în locuinţe şi diminuarea pierderilor de căldură sunt obiective realiste şi urgente în condiţiile îmbătrânirii fondului construit şi a creşterii alarmante a costurilor de întreţinere. De aici până la alterarea aspectului original al faţadelor şi la beţia cromatică s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor. Avem acum clădiri peste care s-a aplicat o zugrăveală violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai, iar în unele cazuri primăriile au impus formule unice care conţin combinaţii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini”, declară prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti.
Este de remarcat că Ungaria şi Italia s-au declarat împotriva polistirenului, preferând soluţii alternative aplicate la interior. Polistirenul etanează clădirea, nu mai permite transferul de vapori, putând produce igrasie şi afectând în timp imobilul. În plus, execuţia necorespunzătoare (fără închidere cu profile metalice) a dus la fenomene de tipul cuib de şoareci şi insecte care au pătruns între sistemul de termoizolare şi faţada blocului şi care, în timp, vor afecta sănătatea locatarilor. În anumite situaţii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fără dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la căderi de tencuială sau de sistem de termoizolare de faţadă periculoase pentru trecători.
Polistirenul este obţinut din petrol, o resursă epuizabilă, deci nu poate fi vorba în acest caz de dezvoltare durabilă. De asemenea, trebuie amintit faptul că nu se ştie cum se va comporta acest produs pe faţade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderenţa plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp.
La rândul său, Domus UTIL a prezentat în numeroase rânduri problemele practice pe care le-au ridicat lucrările de termoizolare la blocuri. Urmăriţi ediţiile viitoare pentru a afla soluţiile alternative la polistiren.
Puteţi obţine răspunsuri experte la întrebările şi problemele dvs.: ion.diamandi@romanialibera.ro