7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialPoliclinica I nu are cabinet de neurochirurgie

Policlinica I nu are cabinet de neurochirurgie

Verificarea anuala a unitatilor sanitare cu paturi pe care trebuie s-o efectueze echipa Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta s-a finalizat, ieri, la spitalele Clinic Judetean de Urgenta, Clinic de Boli Infectioase si de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie. Controlul a vizat aspecte ce tin strict de atributiile CJAS, asa ca nu au fost scoase la lumina prea multe lucruri negative. S-a bazat mai mult pe aspecte legate de prezenta medicilor la program, medicatia pacientilor, incadrarea cu personal si asa mai departe.

Astfel, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, controlul s-a finalizat in cursul zilei de ieri. Potrivit declaratiilor directorului general al CJAS, dr. Liviu Mocanu, cel mai grav aspect se refera la absenta cabinetului de neurochirurgie din ambulatoriul de specialitate. „Din cauza aceasta, pacientii sunt consultati in spital, ceea ce nu este normal. De aceea se creeaza, pe sectie, niste cozi imense, bolnavii se inghesuie si se aglomereaza”, a declarat dr. Liviu Mocanu. Neurochirurgia a fost „gazduita” o perioada de psihiatrie, insa, nu se stie de ce, a trebuit sa evacueze cabinetul din Policlinica I si cei sase medici de specialitate au fost nevoiti sa-si consulte pacientii pe sectie. „Am discutat cu directorul unitatii sanitare care a promis ca va face un „recensamant” al cabinetelor din ambulatoriu si va gasi un spatiu pentru neurochirurgie”, a mai afirmat directorul CJAS Constanta.

Techirghiolul, inger de paza pentru Judetean

Echipele de control au mai descoperit ca lipsesc cu desavarsire mijloacele de transport destinate bolnavilor. Astfel, targile si scaunele cu rotile sunt insuficiente, iar majoritatea sunt… defecte. „Directorul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Septimiu Bourceanu, s-a oferit sa ne doneze cateva scaune cu rotile. El a primit, recent, o donatie si a spus ca se poate lipsi de cateva”, a afirmat dr. Liviu Mocanu. Mai in gluma, mai in serios, ajutorul ar fi bine-venit. Desi multi pacienti sustin ca sunt nevoiti sa-si cumpere pastilele pentru ca farmacia spitalului este aproape goala, conform foilor reiese ca intreaga medicatie a fost asigurata de unitatea sanitara in cauza. In ceea ce priveste prezenta medicilor la program, s-a constatat ca toate condicile de prezenta erau semnate la zi.

Bani pierduti la SOTRM

Principala problema a Spitalului de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie se refera la neputinta de a recupera o anumita suma de bani cheltuita cu persoanele neasigurate care au depasit numarul de zile de spitalizare gratuit destinat urgentelor. „Sunt pacienti care nu fac dovada ca sunt asigurati. Din cauza afectiunilor au necesitat o perioada mai mare de internare in spital, iar acum unitatea sanitara nu-si mai poate recupera banii. Din ce am vazut noi, sunt peste o suta de milioane lei vechi pentru cativa bolnavi, dar suma reala este mult mai mare. Spre exemplu, un pacient trebuie sa achite aproape 20 milioane lei vechi pentru spitalizare si medicatie”, a explicat directorul CJAS Constanta. Majoritatea „datornicilor” sunt oameni ai strazii care au gasit aici un adapost in noptile geroase. Sunt bani pe care probabil unitatea nu-i va recupera niciodata, nici daca va porni procese impotriva pacientilor pentru ca sunt oameni saraci care nu vor avea de unde sa faca rost de sumele datorate.

Toate bune si frumoase la Infectioase

In afara faptului ca „a crescut numarul persoanelor muscate de caini”, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta toate lucrurile merg bine. Echipele de control ale CJAS nu au gasit nereguli. O veste imbucuratoare primita de dr. Liviu Mocanu se refera la infiintarea centrului medico-social de la Agigea. „In momentul in care vom primi rectificarea bugetara, se vor face si angajarile si vom da drumul unitatii sanitare. Se pare ca banii vor sosi saptamana viitoare, insa, nu se stie suma”, a mai afirmat dr. Liviu Mocanu. CJAS Constanta a solicitat in jur de 120 miliarde lei vechi pentru unitatile sanitare, 20 miliarde pentru Serviciul Judetean de Ambulanta, 18 miliarde pentru sanatoriile balneare si alte 11 miliarde pentru medicamente.

Cele mai citite

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă