3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialPodul spre Ungaria provoacă scandal

Podul spre Ungaria provoacă scandal

De la Szeged la Arad nu există nici un pod peste râul Mureş. Autorităţile judeţene au decis să construiască un pod între Pecica şi Sâmpetru German, care ar deservi întreaga populaţie din zonă. Însă, podul ar trece prin Parcul Natural Lunca Mureşului şi ar produce importante pagube ecosistemului.

Însă originari din Pecica sunt actualul ministru al administraţiei şi internelor, senatorul Constantin Traian Igaş şi deputatul Iustin Cionca, iar construcţia noului pod le-ar aduce celor doi un nou mandat de parlamentar. Politicienii PSD au sesizat de nenumărate ori faptul că sunt puse în pericol diverse specii de animale din Parcul natural Lunca Mureşului şi spun că vor sesiza factorii de decizie ai Uniunii Europene în acest sens.

Acordul de mediu, încălcat

Politicienii social-democraţi arădeni au sesizat faptul că în urmă cu câteva zile au fost reîncepute lucrările la podul de la Pecica, cu încălcarea prevederilor acordului de mediu nr. 1 din data de 14.03.2011 eliberat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad. Acest acord de mediu avea stipulat la paginile 14 şi 23 că lucrările de realizare a podului şi de modernizare a drumului vor fi executate în afara perioadei de cuibărire/reproducere a speciilor care fac obiectul de conservare a sitului Natura 2000, adică în lunile decembrie şi ianuarie, timp în care nu se prea execută lucrări de construcţii din cauza vremii nefavorabile.

„În aceste condiţii, este clar că nu poate fi respectat termenul de 19 luni pentru construcţia podului. Din păcate, Consiliul Judeţean Arad a contractat un credit de peste 28 de milioane de lei pentru o lucrare greu de realizat în condiţii de legalitate şi cu protejarea mediului”, a declarat Dorel Căprar, preşedinte PSD Arad. Social-democraţii arădeni nu se opun construirii podului, dar au dorit o variantă mai bună şi fără pagube. Ei sunt de părere că o soluţie acceptabilă era la Nădlac, unde nu este zonă de pădure şi biodiversitatea este mai redusă.

Social-democraţii arădeni au anunţat că sesizează Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului şi solicită luarea măsurilor concrete pentru ca Parcul Natural Lunca Mureşului să nu fie afectat. Peste o săptămână, europarlamentarul Daciana Sârbu va duce o sesizare a arădenilor adresată forurilor Uniunii Europene.

Proiect controversat

Social-democraţii arădeni spun că podul de la Pecica este un proiect făcut în grabă, care trebuie să fie finalizat până în 2012 pentru a aduce voturi PDL. Inclusiv studiul de impact a fost efectuat de către o firmă a Sulfinei Barbu, membră marcantă PDL. „Totul a început cu un studiul de impact asupra mediului ce fost realizat de firma KVB Economic, deţinută până nu demult de noul ministrul al muncii, Sulfina Barbu. Concluziile acelui studiu, plin de informaţii irelevante pentru zonă şi cu minimalizarea efectului impactului, erau că impactul este redus, deşi această lucrare se va realiza chiar în mijlocul Parcului Natural Lunca Mureşului”, a declarat Dorel Căprar.

Oamenii, principala prioritate

Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, spune însă că situaţia este sub control şi că totul este în legalitate. În opinia sa, problemele oamenilor din zonă sunt prioritare. „Din păcate, de cele mai multe ori, confundăm politica cu administraţia şi minciuna cu adevărul. Domnul Căprar, ca un bun soldat al Uniunii Socialiste, duce o politică demagogică şi dovedeşte prin aceasta că nu doreşte dezvoltarea Aradului. Subiectul abordat de dumnealui, podul Pecica – Sânpetru este la ora actuală într-o totală legalitate. Suntem sensibili la problemele de mediu, dar suntem mult mai sensibili la problemele oamenilor. Proiectul nostru ajută foarte mult nu doar locuitorii din zonă ci şi dezvoltarea economică a Aradului şi crearea de noi locuri de muncă, fără a afecta agresiv mediul. Traficul de pe acest pod va aduce la diminuarea traficului de pe alte drumuri judeţene sau naţionale, implicit la o mai scăzută poluare a mediului în alte zone”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Ce vor face contestatarii

„Dacă vor continua ilegalităţile în acest caz vom înainta o plângere către comisia comunităţilor europene privind neîndeplinirea obligaţiei de respectare a dreptului comunitar. Din informaţiile noastre, o serie de asociaţii civice care au ca obiect de activitate protejarea mediului şi protejarea animalelor au redactat plângeri care vor fi înaintate instituţiilor europene”, a spus Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.

Cele mai citite

Piața asigurărilor Casco: Creștere de 11% în primele 9 luni ale anului trecut

În primele nouă luni ale anului 2024, piața asigurărilor Casco a înregistrat prime brute subscrise de peste 2,9 miliarde de lei, marcând o creștere...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă