16.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialComisarul European pentru Transporturi: "Nu pot รฎmpinge de la spate Romรขnia, sฤƒ-ลŸi...

Comisarul European pentru Transporturi: „Nu pot รฎmpinge de la spate Romรขnia, sฤƒ-ลŸi urgenteze proiectele”. Corespondenลฃฤƒ specialฤƒ de la Sofia

Comisarul european pentru Transporturi a declarat cฤƒ UE nu poate împinge România de la spate sฤƒ urgenteze proiectele.

Comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, a fฤƒcut ieri, la Sofia, apel la statele membre pentru a-ลŸi îmbunฤƒtฤƒลฃi colaborarea în domeniul proiectelor cu finanลฃare comunitarฤƒ. Aceasta a insistat, în cadrul unei întâlniri cu presa, la Conferinลฃa pentru investiลฃii în transportul re-gional, pe necesitatea dezvoltฤƒrii a cât mai multe proiecte transfrontaliere, care sฤƒ contribuie, în final, la mobilitatea persoanelor ลŸi a mฤƒrfurilor ลŸi la creลŸtere economicฤƒ.

Violeta Bulc a dat exemplul proiectului Rail Baltica, ce ar urma sฤƒ lege, pe calea feratฤƒ, Finlanda, statele baltice ลŸi Polonia, la care au fost depฤƒลŸite blocajele iniลฃiale. „România liberฤƒ“ i-a semnalat comisarului european un alt proiect transfrontalier, podul peste Dunฤƒre construit de bulgari, cu fonduri europene, la Vidin-

Calafat. Pe malul românesc, proiectul pur ลŸi simplu se înfundฤƒ, deoarece drumul naลฃio-nal este în reparaลฃii de ani de zile, iar calea feratฤƒ este într-o stare deplorabilฤƒ. „Totul ลฃine de coordonarea între statele membre. Nu pot împinge de la spate România ลŸi nici un alt stat membru sฤƒ-ลŸi urgenteze proiectele. Noi putem doar sฤƒ ajutฤƒm, nu sฤƒ impunem”, a rฤƒspuns Violeta Bulc.

În altฤƒ ordine de idei, comisarul european a menลฃionat încฤƒ o datฤƒ prioritatea de top a Executivului de la Bruxelles, ลŸi anume investiลฃiile în transportul feroviar.

„Trebuie încheiatฤƒ modernizarea pe toate coridoarele europene majore, prin creลŸterea vitezei de circulaลฃie, electrificare ลŸi ERTMS“ (sistem modern de automatizare – n.red.). România are în lucru mai multe sectoare pe Coridorul IV, însฤƒ pe unele dintre ele punerea în funcลฃiune a întârziat nepermis de mult – la unul dintre ele se lucreazฤƒ de pe vremea când prim-ministru era Emil Boc.

Europenii nu colaboreazฤƒ

La rândul lui, ลŸi Pim Van Ballekom, vicepreลŸedinte al Bฤƒncii Europene de Investiลฃii, a criticat lipsa de cooperare a statelor membre în cazul proiectelor transfrontaliere: „Dacฤƒ-l întrebi pe un luxemburghez de ce nu e cale feratฤƒ de mare vitezฤƒ între Bruxelles ลŸi Luxemburg, îลฃi va spune sฤƒ îl întrebi pe un belgian“. Oficialul BEI a prezentat facilitarea de finanลฃare pentru pro-iecte ce prevฤƒd un transport ecologic, cum ar fi autobuzele electrice ลŸi troleibuzele.

Întrebat de „România liberฤƒ“ dacฤƒ pentru un asemenea proiect ar putea opta ลŸi Constanลฃa, oraลŸ care a renunลฃat la tramvaie ลŸi troleibuze pe când era condus de Radu Mazฤƒre, Pim van Ballekom a rฤƒspuns afirmativ, spunând cฤƒ o astfel de iniลฃiativฤƒ din partea actualului edil ar putea fi binevenitฤƒ.

„Dacฤƒ proiectul este eficient din punct de vedere economic, Constanลฃa poate aplica. Dacฤƒ Primฤƒria Constan-ลฃa are un proiect bancabil foarte bun, de ce nu vine la bancฤƒ? Îl aลŸteptฤƒm la biroul nostru din BucureลŸti“, a mai spus oficialul BEI. 

Oficialii români boicoteazฤƒ proiectul

Bun pentru regiunea în care se gฤƒseลŸte România, podul Calafat-Vidin este o afacere ceva mai proastฤƒ pentru România, prezentând ameninลฃฤƒri atât financiare, pentru bugetul statului, cât ลŸi operaลฃionale pentru Portul Constanลฃa sau pentru dezvoltarea zonei metropolitane Craiova, scria „România liberฤƒ“ despre acest proiect încฤƒ de acum trei ani, dupฤƒ o dezbatere cu mai mulลฃi specialiลŸti.

AceลŸtia afirmau chiar cฤƒ oficialii români, incapabili în trecut sฤƒ impunฤƒ în negocierile româno-bulgare soluลฃia realizฤƒrii podului mai la est, configuraลฃie care ne-ar fi fost mai avantajoasฤƒ decât cea actualฤƒ, boicoteazฤƒ acum proiectul, negrฤƒbindu-se sฤƒ lege noul pod la reลฃeaua naลฃionalฤƒ rutierฤƒ printr-o ลŸosea modernฤƒ.

Cele mai citite

Tottenham pierde dramatic dupฤƒ ce a condus cu 2-0 รฎmpotriva lui Brighton!

Ange Postecoglou, tehnicianul lui Tottenham, a avut o reacศ›ie durฤƒ dupฤƒ una dintre cele mai dificile รฎnfrรขngeri din cariera sa, suferitฤƒ pe terenul lui...

ศ˜umudicฤƒ avertizeazฤƒ: โ€žRetrogradarea nu e exclusฤƒ!โ€ dupฤƒ eศ™ecul Rapidului cu FC Botoศ™ani

Rapid Bucureศ™ti a suferit o รฎnfrรขngere neaศ™teptatฤƒ รฎn faศ›a lui FC Botoศ™ani, cu scorul de 0-2, รฎntr-un meci din etapa a 12-a a Superligii....

Ediศ›ie Tezaur cu dobรขnzi neimpozabile de pรขnฤƒ la 7%

Titlurile de stat emise รฎn cadrul Programului Tezaur sunt transferabile ลŸi se pot rฤƒscumpฤƒra รฎn avans. Titlurile pot fi achiziลฃionate de la Trezoreria Statului, รฎntre...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ