Pluto a fost stearsa de pe lista planetelor sistemului nostru solar si, implicit, din manualele de astronomie, care urmeaza a fi rescrise. Decizia apartine Uniunii Astronomice Internationale (IAU), care, in reuniunea trienala desfasurata la Praga, a „retrogradat” Pluto la statutul de „planeta pitica”. Prin urmare, numarul planetelor din sistemul solar se reduce de la noua la opt. Adica, in ordinea apropierii lor de Soare: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.
Doua rezolutii au incins spiritele printre cei circa 2.500 de astronomi din 75 de tari, prezenti la reuniunea din capitala Cehiei. Cea dintai, care a avut castig de cauza, traseaza o demarcatie neta intre „planete”, pe de o parte, si „planetele pitice” ori „corpurile mici din sistemul solar”, pe de alta parte. Cealalta aduna la gramada planetele „clasice” si pe cele „pitice”.
Prea pitica
Pluto a fost plasata, alaturi de Ceres si de misterioasa UB313 (botezata provizoriu Xena si descoperita, acum trei ani, la periferia sistemului solar), in randul „planetelor pitice”. S-a revenit astfel la vechea conceptie asupra sistemului solar cu opt planete, Pluto fiind descoperita abia in 1930. Decizia astronomilor s-a bazat pe faptul ca Pluto este mult mai mica decat s-a crezut in momentul descoperirii ei de catre astronomul american Clyde Tombaugh. De asemenea, ea se deosebeste mult de celelalte corpuri din sistemul solar, fiind formata din gheata si gravitand pe o orbita excentrica, foarte lunga, ce necesita 247 de ani terestri pentru inconjurul Soarelui.
In dezacord cu decizia, astronomul nord-irlandez Jocelyn Bell Burnell a apreciat ca „termenul de „planeta” devine o umbrela sub care se ascund planetele pitice”. Pentru a fi mai convingatoare, ea a infatisat colegilor sai o umbrela sub care adapostea o replica din plus a catelului Pluto al lui Walt Disney.
Varianta cu 12 a picat
Daca ar fi avut castig de cauza cea de-a doua rezolutie, numarul planetelor din sistemul solar s-ar fi marit de la noua la 12 (vezi graficul alaturat). De pe lista nu ar mai fi fost taiata Pluto, ci, dimpotriva, s-ar fi adaugat trei „pitice” – Ceres, UB313 si Charon (luna lui Pluto). Rezolutia respinsa a starnit un interes mediatic enorm, deoarece, mai devreme sau mai tarziu, ar fi permis ca si alte zeci de corpuri ceresti, ascunse in asa-numita Centura Kuiper, sa fie ridicate la rangul de „planete” ale sistemului nostru solar.
Termenul de „planeta a sistemului solar” a provocat dezbateri aprige, astronomii stabilind, pana la urma, ca e nevoie de trei conditii pentru ca un corp ceresc sa fie considerat astfel: sa graviteze in jurul Soarelui; sa aiba o masa suficienta pentru ca propria gravitatie sa-i permita sa atinga o forma cvasi-sferica; sa-si degajeze spatiul din jurul orbitei. Ultima conditie nu este indeplinita de „planetele pitice”. Denumirea de „planeta minora” a fost oficial abandonata, iar asteroizii si cometele au primit denumirea generica de „mici corpuri ale sistemului solar”.