17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialPloile de vara imbogatesc falsii sinistrati

Ploile de vara imbogatesc falsii sinistrati

» Sute de falsi sinistrati s-au imbogatit vanzand la preturi de 4-5 ori mai mici materialele de constructie de la Guvern.

» La Toflea, numai 11 case avariate in loc de 876, si numai 60 de sinistrati in loc de 5.400.

Satul Toflea, component al comunei Brahasesti, a fost lovit de viitura in dupa amiaza zile de 2 mai, iar in zilele ce au urmat, raportarile primarului Vasile Baiculescu catre Prefectura Galati, au "umflat" in mod miraculos numarul caselor afectate si numarul de sinistrati. Daca in seara de 2 mai si pe 3 mai au fost declarate 100 de case distruse si 300 de sinistrati, pe 4 mai cifrele au urcat la 300 de case afectate si 600 de sinistrati, iar dupa doua zile, primarul Vasile Baiculescu a inaintat la prefectura o raportare ce sugera un dezastru cu mult mai mare decat inundatiile produse in iulie 2005 in Lunca Siretului: 876 de case afectate si 5.400 de sinistrati. Probabil. Conform statisticilor oficiale, in toate cele patru sate ale comunei, Brahasesti, Corciovei, Cositeni si Toflea, sunt 8.839 de persoane si 2.126 de case. Satul Toflea avea in toamna trecuta 5.300 de locuitori, iar acum au fost declarati 5.400 de sinistrati. Adica tot satul!

 

Evident ca primarul Baiculescu a inregistrat ca afectate de viitura toate casele din Toflea, desi in realitate fusesera inundate numai cateva zeci, amplasate pe malurile raului Valea Boului. Imediat dupa ce a primit raportarea primarului, prefectul Galatiului, Mihai Capra, a ordonat efectuarea unei verificari, iar rezultatele confirma suspiciunile. La Toflea au fost afectate de viitura de pe Valea Boului numai 11 case, din cele 876 declarate de Primaria Brahasesti ca fiind, mai mult sau mai putin, distruse de ape. Adica numai 1,2%, in loc de 100%! Situatia este similara si la numarul de sinistrati, care, de fapt, sunt numai 60, nu 5.400 cat fusesera declarati de primar. "Probabil ca autoritatile din Brahasesti si-au inchipuit ca poate le merge. Ei bine, nu le merge. Cu raportarile care se trimit la Guvern si cu banii si materialele de constructie alocate de Guvern nu ne jucam. De asta se fac evaluari, reevaluari, iar atunci cand se distribuie materialele se dau numai pentru locuintele afectate de inundatii", ne-a declarat subprefectul Galatiului, Vasile Curduman.

 

Situatia e stranie, pentru ca Toflea este recunoscuta ca enclava a unei comunitatii rome foarte bogate, satul fiind o aglomerare de palate, unele cu "turnulete", altele cu arhitectura mai sofisticata, construite "dupa revista". In comuna functioneaza 325 de societati comerciale si 110 AF-uri, dar, chiar daca sunt bogati, satenii din Toflea vor sa puna mana pe ajutoarele de la Guvern, pentru ca materialele de constructii sunt "aur", imbogatindu-i pe falsii sinistrati chiar si daca le vand mai ieftin, pe piata neagra. Dupa ce o viitura a afectat anul trecut, pe 5 septembrie, aceleasi cateva zeci de case din Valea Boului, iar satenii au primit materiale de constructii, multi le-au vandut in satele din jur, Ghidigeni, Gohor si Nicoresti. O situatie similara este si la Buciumeni, localitate lovita anul trecut de o viitura. Conform documentelor intocmite de o comisie de specialisti de la Bucuresti, au fost afectate 155 de locuinte din Buciumeni. In realitate, numai 30 de locuinte au avut nevoie de reparatii, 10 au fost reconstruite din temelii, iar la alte 20 de case au fost consolidate structurile de rezistenta.

 

Celelalte 125 de case nu au avut nevoie de nici un fel de reparatii, dar materialele de constructii de la Guvern au venit iar "sinistratii" s-au imbogatit chiar si vanzandu-le ieftin. Sacul de ciment era vandut la 8 lei, un pret la 20% fata de cel de pe piata. Fiecare familie cu casa distrusa in proportie de 75-100% a primit 7,5 tone de ciment, 4,5 mc cherestea, 21 mc caramizi, 800 kg fier beton, 5,5 mc lemn rotund, 85 mp tabla zincata, 48 mc nisip si balast. Familiile cu casa afectata in procent de 50% au primit cate 5,5 tone ciment, 3,2 mc cherestea, 10 mc caramizi, 600 kg fier beton, 4 mc lemn rotund, 85 mp tabla si 48 mc nisip si balast. In total, la Buciumeni s-au primit 1.000 tone de ciment, 500 mc de cherestea, 2.000 mc de caramizi, 100 tone fier-beton, 600 mc de lemn rotund, 7.000 mc de nisip si balast si 10.000 mp de tabla zincata. Daca scadem materialele folosite la reconstruirea celor 10 case si consolidarea altor 20, concluzia este ca aproximativ 85% din impresionanta cantitate de materiale de constructii a fost vanduta la negru, prin comunele din jur.

SPECIALISTUL
La Toflea, numai 11 case avariate si 60 de sinistrati "S-au constituit mai multe echipe de evaluatori, formate din specialisti de la Inspectoratul de Stat in Constructii, Prefectura, Consiliul Judetului si Directia de Munca Galati, care au fost sprijinite de lucratori ai Politiei si Jandarmeriei. O singura casa din localitate a fost avariata in proportie de 100%, iar alte 10 imobile au suferit avarii in proportie de 50%. Apa pluviala a intrat intr-un numar de alte 125 de case, fara a le produce insa avarii importante. Cele 125 de imobile in care a intrat apa de ploaie au fost curatate deja de pompieri si jandarmi si necesita reparatii minore, care vor fi facute pe cheltuiala proprietarilor", ne-a declarat purtatoarea de cuvant a Prefecturii Galati, Emanuela Turcu.

Cele mai citite
00:01:41

VIDEO Incendii și fum la granița Israel-Liban în urma celui mai mare schimb de focuri de la escaladarea conflictului

Incendiile se dezlănțuie, fumul se ridică în timpul schimbului de focuri la granița Israel-Liban. Imaginile arată incendii în plină desfășurare și fum gros în...

Scandal de nepotism la un colegiu din București. ANI a sesizat parchetul

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul după ce a descoperit că Vasilica Felicia Stroe, director al Colegiului Tehnologic "Viaceslav Harnaj" din București,...

VIDEO. Un asteroid recent descoperit va orbita în jurul lumii noastre pentru scurt timp

Pământul se pregătește să primească o „mini-lună” temporară, asteroidul recent descoperit 2024 PT5, care va orbita în jurul planetei noastre între 29 septembrie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă