15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Ploaie de vara" in Gaza

„Ploaie de vara” in Gaza

Miercuri, inaintea zorilor, armata israeliana a lansat o ofensiva in Fasia Gaza cu numele de cod „Ploaie de vara”.

Operatiunea a inceput cu raiduri ale aviatiei militare israeliene, care a distrus trei poduri din centrul Fasiei Gaza (pentru a impiedica miscarile de trupe palestiniene si, mai ales, o tentativa de a-l scoate din zona pe militarul israelian rapit duminica, Gilad Shalit) si o uzina electrica din Gaza City, intrerupand astfel alimentarea cu energie in mare parte a regiunii.
Ieri dupa-amiaza, aviatia israeliana a bombardat o tabara de antrenament a Hamas din Rafah si un atelier in care palestinienii fabricau rachete. Nordul Fasiei Gaza a fost de asemenea bombardat, pentru a impiedica lansarea de rachete spre Israel.
Aproximativ 5.000 de militari israelieni – doua regimente si jumatate de infanterie de elita, sprijinite de blindate, artilerie si elicoptere de lupta – au inceput ofensiva terestra, ocupand pozitii in sudul si nordul Fasiei Gaza.
In cadrul operatiunii din sud, cu numele de cod „Shalit Sud”, tancurile si blindatele israeliene au ajuns pana la Rafah (aproape de granita cu Egiptul), ocupand si unicul aeroport din Fasia Gaza, de la Dahaniyeh (care era scos din uz). „Suntem hotarati sa utilizam mijloace extreme pentru a-l salva pe Gilad (Shalit), a declarat premierul israelian, Ehud Olmert, adaugand: „Nu avem intentia sa reocupam Gaza. Nu intentionam sa ramanem acolo. Avem un singur obiectiv, si acela este sa-l aducem pe Gilad acasa”. Declaratii similare a facut si ministrul israelian al Infrastructurii, Binyamin Ben Eliezer, care a mai precizat ca armata israeliana „nu incearca sa descopere locul in care este tinut militarul (rapit), ci sa-i determine pe palestinieni sa-l elibereze ei insisi”.
Planul aprobat de premierul israelian Ehud Olmert, care a avut mai multe intalniri cu ministrul Apararii, Amir Peretz, si cu comandati militari, este sa se exercite o presiune graduala asupra palestinienilor, pentru a obtine eliberarea lui Shalit.
Oficialii israelieni au exclus din nou ideea negocierilor cu palestinienii si a schimbului de prizonieri. Potrivit unor informatii obtinute de Autoritatea Palestiniana, caporalul Gilad Shalit ar fi fost detinut in tabara de refugiati de la Khan Yunis, in sudul Fasiei Gaza, rapitorii sai luand in calcul mutarea acestuia in tabara de refugiati de la Jabalya (langa Gaza City, in nord) sau chiar trecerea lui in Egipt, prin tunelurile utilizate de extremistii palestinieni.

Cele mai citite

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Ministrul Mediului cere Romsilva să renunțe la prețurile ridicate pentru lemn și să colaboreze mai bine cu industria mobilei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a cerut companiei de stat Romsilva să renunțe la strategia de a vinde lemnul la prețuri ridicate producătorilor de mobilă. Într-un...

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă