20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPledoarie pentru euro

Pledoarie pentru euro

Moneda comuna europeana, relansarea dezbaterilor privind Tratatul constitutional european, aportul noilor membri la constructia europeana si necesitatea unei abordari comune in dosarul energetic sunt temele unui interviu acordat de cancelarul Germaniei, Angela Merkel (a carei tara exercita presedintia semestriala a UE) cotidianului francez „Le Monde” si postului de televiziune France 3.
Dificultatile cu care se confrunta Europa – adaptarea la globalizare, reformele care trebuie facute, problemele sociale – sunt pe nedrept puse pe seama monedei comune europene, considera cancelarul german, Angela Merkel. Euro este o „moneda foarte dura, pentru ca lasa sa se vada intr-o maniera extrem de transanta domeniile in care o tara este competitiva si cele in care pot aparea probleme”. De aceea, ar putea sa fie tentant sa se faca unele schimbari provizorii, pentru a elimina temporar unele probleme. Dar moneda comuna este „o realizare imensa pentru tarile europene”, iar pozitia Germaniei este ferma: „Daca dorim sa pastram increderea in euro, trebuie sa lasam (moneda comuna europeana) in afara dezbaterilor politice, sa ii lasam Bancii Centrale (europene) independenta”.
Angela Merkel s-a declarat ieri preocupata de faptul ca euro si politicile europene au devenit cauza problemelor economice in campania electorala din Italia si, mai nou, si din Franta. In schimb, economia Germaniei este in plina expansiune, „secretul” nefiind o chestiune de „noroc”, ci rezultatul unor reforme „foarte dificile”. „Ne-am transformat piata muncii; numeroase companii s-au restructurat. Am avut un somaj extrem de ridicat: imi amintesc momentul in care am depasit pragul de cinci milioane (de someri); nu a fost o perioada usoara. Timp de cativa ani, oamenii au renuntat la marirea veniturilor, negocierile salariale au fost foarte rezonabile, pentru a intari competitivitatea economiei. Am fost rasplatiti pentru aceste eforturi. Nu vreau sa dau sfaturi nici unei tari, dar cred ca, in ansamblu, in fata globalizarii, nu avem alta cale”, a aratat cancelarul german. „Tarile care au aceeasi moneda nu se vor angaja niciodata in conflicte”, a adaugat ea, in pledoaria pentru euro.
In privinta impasului in care au intrat dezbaterile privind viitorul Europei si Tratatul constitutional, Angela Merkel a estimat ca „Europa sufera din cauza propriului sau succes”, amintind in acest sens un proverb german: „Cand soarecele e satul, faina are gust amar”.
„Nu trebuie sa consideram” noii membri ai UE „doar tari care au nevoie de bani si care au intarzieri” in a ajunge din urma membrii mai vechi ai Uniunii, a mai spus cancelarul german, aratand ca aceste state „ne pot reda o parte din entuziasmul pentru Europa, ne imbogatesc cultural. Aceste tari, care nu au cunoscut libertatea timp de o jumatate de secol, stiu valoarea libertatii si noi n-ar trebui sa o uitam”.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă