6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialPlecarea Peninsula naşte un nou scandal politic la Cluj

Plecarea Peninsula naşte un nou scandal politic la Cluj

Scandalul politic generat de întoarcerea celui mai mare festival muzical din Transilvania în Târgu-Mureş, oraşul unde a fost creat şi organizat timp de un deceniu, a intrat într-un nou episod. Consilierul local PNL, Ioan Bîldea, îl critică pe primarul PDL al Clujului, Emil Boc, pentru modul în care a fost încheiat protocolul cu organizatorii Festivalului Peninsula. De altfel, evenimentul a fost mutat de la Cluj-Napoca după doar un an, în condiţiile în care deţinătorii brandului au speculat ambiguităţile din contractul încheiat cu municipalitatea.

Concret, consilierul local Ioan Bîldea acuză municipalitatea că ar fi încheiat un protocol superficial cu organizatorii Festivalului Peninsula, contract care nu prevedea nici un fel de obligaţii din partea deţinătorilor brandului, deşi autorităţile locale au investit peste 30.000 de euro în acest eveniment. Ioan Bîldea spune că protocolul semnat de edilul Emil Boc şi Asociaţia Live Music nu oferea nici un fel de garanţii pentru municipalitate, potrivit www.clujtoday.ro.

„Actul e un protocol de colaborare „încheiat în vederea identificării cadrului necesar desfăşurării în bune condiţii a evenimentelor festivalul Peninsula şi De La Hoya festival” şi care nu prevede nimic în cazul în care unul dintre parteneri nu-şi respectă înţelegerea. Ceea ce e cel mai important, e că printre semnatari nu găsim partenerul principal, deţinătorul brandului Peninsula”, afirmă consilierul local PNL. Ioan Bîldea îi mai reproşează primarului Emil Boc că „valabilitatea contractului nu are nici un fel de legătură cu festivalul şi brandul Peninsula, ci doar cu un eveniment organizat de către cei de la Live Music” în condiţiile în care „proprietarii brandului Peninsula nu apar ca parteneri”.

Consilierul local nu se opreşte aici cu acuzele. Ioan Bîldea îl pune la zid pe Emil Boc şi îl acuză de superficialitate şi lipsă de profesionism, cu atât mai mult cu cât, spune el, edilul s-a lăudat cu organizarea acestui festival.

„Superficialitatea şi lipsa de profesionalism în abordarea unui parteneriat atât de important ne arată încă o dată stilul de lucru pompieristic al primarului Emil Boc. S-a lăudat cât a putut şi pe unde a putut cu „performanţa” de a aduce Peninsula la Cluj, festival care urma să devină un „brand al Clujului şi un eveniment major al oraşului în 2015, când va fi Capitală Europeană a Tineretului”, dar nu a fost capabil să se asigure că va putea păstra numele, brandul festivalului cel puţin pâna în 2015. Munca echipei care a realizat proiectul Cluj – Capitală Europeană a Tineretului este pusă în pericol tocmai de către Emil Boc care, jurist fiind, nu a ştiut cum să ia măsurile minime de protecţie a intereselor clujenilor într-un act juridic. Un contract bun nu ne-ar fi lăsat fără Peninsula”, a mai spus Ioan Bîldea.

Deja, primarul Emil Boc a dat asigurări clujenilor că, indiferent de brand, Clujul va avea un festival muzical important. El a declarat că municipalitatea este dispusă să acorde în continuare finanţare echipei organizatoare de până acum a Festivalului Peninsula. Ideea este sprijinită şi de liderii UDMR Cluj, în condiţiile în care cei mai importanţi reprezentanţi ai asociaţiei care organizează acest festival sunt colegi de partid cu viceprimarul Anna Horvath.

Dispute asemănătoare la Târgu-Mureş

Scandalul politic produs la Cluj-Napoca nu este decât o reiterare în copie a scandalului petrecut anul trecut la Târgu-Mureş, după ce organizatorii festivalului au anunţat mutarea evenimentului în Cluj. Şi atunci, protagoniştii au fost liderii locali ai PNL, care au declanşat o adevărată cruciadă mediatică împotriva primarului PDL din Târgu-Mureş, Dorin Florea. Acum, întoarcerea festivalului în oraşul de origine este asumat drept o mare victorie de către preşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Ciprian Dobre. În mod tradiţional, festivalul Peninsula era organizat în complexul de agrement Mureşul. În momentul în care organizatorii au decis să schimbe oraşul, ei au acuzat comunitatea locală de faptul că a refuzat să se implice financiar în susţinerea acestui proiect. Însă, dincolo de orice controverse publice, există posibilitatea ca motivul real care a provocat această problemă să fie tocmai faptul că reprezentanţii cei mai de seamă ai organizatorilor sunt, totodată, activişti UDMR, în condiţiile în care, la ultimele runde de alegeri, primarul din Târgu-Mureş, Dorin Florea, a avut drept contracandidaţi tocmai exponenţii formaţiunii politice a maghiarilor ardeleni. În contextul în care maghiarii din Târgu-Mureş reprezintă aproape jumătate din populaţia oraşului, Festivalul Peninsula poate fi o trambulină excelentă pentru un candidat UDMR. La Cluj-Napoca, în schimb, comunitatea maghiară reprezintă sub 20 la sută din populaţia totală a oraşului, iar un astfel de festival nu este perceput de nici un candidat român drept un potenţial pericol electoral.

Explicaţie foto: Festivalul Peninsula se întoarce acasă

Cele mai citite

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...

Pompele de căldură și confortul termic pe tot parcursul anului

Într-o lume în care eficiența energetică și confortul termic sunt tot mai importante, pompele de căldură au devenit soluția ideală pentru menținerea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă