Deşi obligaţia privind virarea sumelor aferente contribuţiilor din drepturi de autor le revine angajatorilor, sistemul online de plată, aflat în lucru la Ministerul Comunicaţiilor, va fi accesibil doar celor care nu au la ce să-l folosească, adică angajaţilor.
Acum nici două săptămâni, ghişeele erau luate cu asalt de persoanele cu venituri din drepturi de autor, care s-au înghesuit să-şi plătească dările echivalente contribuţiior sociale, potrivit noilor reglementări. După zile de cozi imense la administraţiile financiare, premierul Emil Boc a dispus ca toţi cei 500.000 de „autori” să-şi poată achita online contribuţiile la stat începând cu 25 septembrie. Sarcina a revenit Ministerului Comunicaţiilor, care a început lucrul la sistemul informatic, deşi aproape zilnic Guvernul dădea semnale contradictorii cu privire la ce va face în final. Dar ziua de ieri a dat totul peste cap. Guvernul a aprobat tocmai varianta pe care Ministerul Comunicaţiilor nu o luase în calcul: plăţile nu vor mai fi făcute de contribuabili, ci de firmele angajatoare, aşa-numita reţinere la sursă. În ciuda noilor reglementări, care schimbă radical datele problemei, oficialii de la Comunicaţii merg totuşi înainte. Ieri, la solicitarea RL, reprezentanţii ministerului ne-au înştiinţat că sistemul online, pe care ultima decizie a Guvernului îl lipseşte acum de sens, va fi destinat nu angajatorilor, ci tot persoanelor fizice cu venituri din drepturi de autor, cu alte cuvinte acelei categorii care nu mai are obligaţia plăţii directe şi, implicit, nici motive logice să-l folosească.
„Sistemul online va fi destinat, în primă fază, doar persoanelor fizice, cu venituri din drepturi de autor. Ulterior, va fi dedicat şi persoanelor juridice”,ne-a transmis Camelia Enăchioiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comunicaţiilor. Aceştia nu au putut preciza însă în cât timp va putea fi folosit sistemul de către cei interesaţi direct, respectiv firmele angajatoare. Ministerul Comunicaţiilor nu a putut oferi răspunsuri nici la alte întrebări esenţiale despre noul portal: în ce stadiu este construcţia acestuia, cine îl realizează, dacă s-a organizat o licitaţie, câte persoane sunt angrenate şi ce costuri presupune. „Oricât de banale sunt întrebările, nu vă putem răspunde astăzi”, a răspuns în urmă cu două zile purtătorul de cuvânt al instituţiei. Contactat de România Liberă, noul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, nu a lămurit nici el problema, întrucât se afla într-o şedinţă.
Ce fac angajatorii?
Despre modul în care firmele angajatoare vor face declaraţiile pentru contribuţiile de asigurări sociale în cazul beneficiarilor de drepturi de autor, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii (CNPAS) nu pot oferi încă un răspuns, motivând că nu au primit înştiinţare oficială dacă acestea vor fi depuse online sau individual pentru fiecare beneficiar. „Încă nu am primit textul oficial al Ordonanţei şi nu avem alte detalii despre procedurile de declarare şi calcul ale contribuţiilor pentru cei cu venituri din drepturi de autor. Peste două-trei zile vom putea trimite un comunicat oficial”, ne-a declarat Elena Ciorba, de la biroul de presă CNPAS.
Proiect întârziat de „neînţelegeri între ministere”
Singurul dispus să ofere câteva informaţii despre stadiul sistemului online a fost Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, cel care lucrează împreună cu specialişti ai ministerului de resort la acest proiect. În disonanţă cu asigurările date de oficialii guvernamentali, anume că sistemul va fi gata la timp pentru 25 septembrie, Varujan Pambuccian nu crede prea mult în faptul că termenul promis de primul-ministru va fi şi atins, având în vedere că nici cei de la Ministerul Muncii nu ştiu cum vor arăta formularele de plată. Pambuccian ne-a mai explicat că programul informatic pentru sistemul de plăţi online a contribuţiilor din drepturi de autor este realizat de angajaţi ai statului şi nu de o firmă privată din lipsă de timp pentru organizarea unei licitaţii, dar şi pentru că o parte din componentele folosite existau deja la Ministerul Comunicaţiilor, de când s-a realizat portalul e-România. „Problema la sistemele acestea nu ţine de infrastructura software, ci de înţelegeri şi neînţelegeri între ministere, ţine de oameni. De tot felul de indivizi care îşi ţin bazele de date de parcă ar sta pe muntele de aur, de tot felul de aiuriţi care spun că ăla e secret de nu ştiu care, că nu ai acces acolo”, explică deputatul. Varujan Pambuccian susţine că încurcăturile sunt cauzate de modificările aproape zilnice făcute de Guvern asupra proiectului privind taxarea drepturilor de autor.
Patronii reţin şi plătesc CAS-ul
Patronii, şi nu salariaţii, vor declara şi plăti contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj pentru beneficiarii de drepturi de autor, potrivit noilor modificări ale Ordonanţei 58, aprobate miercuri de Guvern. Procedura va fi pusă în aplicare de luni, 13 septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş. Pentru angajaţii care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale. Persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea. Plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate, ceea ce echivalează cu o contribuţie totală de 11% din baza de calcul, faţă de 16,5% în prezent. Baza de calcul a contribuţiilor plătite de către persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civile contribuţiile vor fi calculate la nivelul total al venitului.
„Sistemul online va fi destinat, în primă fază, doar persoanelor fizice, cu venituri din drepturi de autor. Ulterior, va fi dedicat şi persoanelor juridice.” Camelia Enăchioiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comunicaţiilor.