» Anul se incheie cu dominatia clara a plasamentelor in obligatiuni si depozite bancare.
» Pe unele fonduri de actiuni, rezultatele sunt de-a dreptul descurajante: pierderile depasesc 77%.
N-a fost un an bun pentru fondurile cu risc mediu si ridicat, iar datele centralizate la sfarsitul lunii noiembrie arata ca strategia diversificarii a fost buna "doar" pentru micsorarea pierderilor. Pun doar in ghilimele pentru ca daca ati fi putut investi in Indicele Fondurilor Mutuale, ati fi inregistrat de la inceputul anului o pierdere de o treime din portofoliu (-32,2%, potrivit calculelor kmarket.ro), la jumatate fata de pierderile bursei (BET peste -70%, iar BET-FI, -85%), cele mai mari din istoria de 10 ani a Bursei de la Bucuresti.
Investitorii care si-au facut cos cu toate clasele de riscuri se pot imparti deci in doua: optimistii vor putea spune ca strategia diversificarii a dat rezultat, de vreme ce pierderile sunt mai mici decat ale principalilor indici, in vreme ce pesimistii isi vor spune probabil ca mai sigur ar fi fost cu banii in banca sau plasati doar in fonduri cu venituri fixe.
Cine a anticipat ca 2008 va fi un an cu pierderi masive pe piata romaneasca de capital s-a reorientat din primele luni ale anului spre plasamente mai conservatoare, dar si mult mai putin riscante decat actiunile. Primul trimestru a inceput cu scaderi drastice, in timp ce al doilea a lasat investitorilor optimisti impresia, ori speranta, ca trendul de scadere se va opri sau chiar se va intoarce. Vara a inceput insa cu un dus rece: tendinta de scadere s-a accentuat, cotatiile au vanat minim dupa minim, iar apetitul pentru investitia in actiuni a scazut si mai tare. Consecinta: statisticile pietei fondurilor din Romania au inceput sa arate cresterea accelerata a activelor nete ale fondurilor de obligatiuni si monetare.
Potrivit Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), in fondurile cu venit fix au intrat net peste 88 de milioane de lei, in trimestrul 2, si aproape 147 de milioane, in trimestrul 3. Anul se incheie cu dominatia clara a fondurilor conservatoare: ponderea lor in totalul activelor nete ale fondurilor deschise de investitii este de cinci ori mai mare decat la sfarsitul anului 2007, iar valoarea activelor a crescut de doua ori si jumatate. Investitorilor li s-a aplecat deci de la atata tarie si au trecut, de voie, de nevoie, pe suc de rosii.
In perioade de criza, plasamentele in fonduri de obligatiuni si monetare au meritul conservarii valorii portofoliului daca randamentele (minus comisioanele de administrare) sunt mai mari decat rata inflatiei (6,06%, in noiembrie 2008 fata de decembrie 2007, potrivit statisticii oficiale). Calculele kmarket.ro arata ca randamentele (brute, fara scaderea comisioanelor!) fondurilor cu venituri fixe, active in ultimele 11 luni sunt intre 11,2% (BCR Obligatiuni) si 1,2% (BCR Europa Mixt). 9 din 13 sunt peste inflatie, majoritatea cu plasamente preponderent in obligatiuni.
Privind procentele din to-pul clasamentului, se poate spune ca, de la inceputul anului, ori cu banii in fond ori intr-un cont de economii, castigul ar fi fost cam acelasi.
Pe fonduri de actiuni si diversificate rezultatele sunt de-a dreptul descurajante. Nu e usor sa digeri, intr-un singur an, pierderi de peste 30-50% sau chiar peste 77% cum e cazul fondurilor Napoca si Raiffeisen Romania Actiuni. In clasa riscului ridicat randamentele pot fi grupate in doua categorii: cele apropiate de "performantele" indicilor bursei si cele care au reusit prin modul de administrare sa micsoreze pierderile cat mai mult posibil.
Din prima categorie fac parte fonduri ale caror randamente trec de -70%, semn al expunerii ai consistente pe sectorul financiar (BET-FI are deja –85%, de la inceputul anului).
Urmeaza categoria randamentelor de -50% -70%, unde cea mai mica scadere (-51,64%) este cea a fondului Investica Altius. Tot in doua se poate imparti si categoria diversificatelor: fondurile cu randamente comparabile cu indicele pietei fondurilor (IFM), deci scaderi in jurul a 30% – procent care ar putea fi considerat ca o medie a pietei) – si fonduri care au reusit sa tina scaderile la mai putin de -15%, absolut rezonabil pentru o perioada atat de dificila ca 2008.
Aici exista o exceptie: singurul fond diversificat care raporteaza randament pozitiv (1,2%) este BCR Europa Mixt, intrat in piata in octombrie anul trecut. Exceptia de la celalalt capat este fondul diversificat Transilvania, al carui randament (-54,65%) il apropie mai degraba de rezultatele fondurilor de actiuni, categorie cu risc mai ridicat decat cea a diversificatelor.
TAXE
Atentie la impozit!
Daca ati investit anul acesta in fonduri cu venit fix ale caror randamente brute sunt pozitive si vreti sa vindeti zilele acestea, pentru ca aveti nevoie de bani, sau vreti sa marcati castigul, nu uitati de impozitul de 16%. Acesta, plus comisioanele de retragere (de regula, mai mari la retragerile facute inainte ca investitia sa implineasca un an) va vor diminua castigul net. Daca asteptati implinirea celor 365 de zile, impozitul scade la 1% si nu mai platiti nici comision de retragere.