17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPlanuri de revolte militare, dejucate in Georgia

Planuri de revolte militare, dejucate in Georgia

» Georgia a acuzat Rusia ca a finantat si organizat un complot vizand declansarea de revolte militare care ar fi urmat sa se transforme "intr-o lovitura de stat", pentru a perturba exercitiile militare ale NATO din Georgia, care incep astazi, si chiar pentru a inlatura guvernul de la Tbilisi.

O revolta a inceput ieri la un batalion de tancuri al armatei georgiene, cu baza la Muhrovani, in apropierea capitalei Tbilisi si a orasului Gori, a anuntat ieri ministrul georgian al Apararii, David Siharulidze, adaugand ca au fost demisi comandantii bazei, iar soldatii au fost consemnati in baraci, fiind initiate negocieri. "Cativa civili, care nu au nimic de-a face cu batalionul, sunt de asemenea acolo", a mai spus Siharulidze.
Mai devreme, sota Utiasvili, seful departamentului de informatii si analiza al Ministerului de Interne georgian, declarase ca a fost descoperit un complot vizand declansarea in Georgia a unei revolte militare "pe scara larga", in care sunt implicati unii fosti responsabili militari georgieni "in coordonare cu Rusia", care ar fi asigurat finantarea operatiunii. Utiasvili a anuntat si arestarea fostului comandant din anii ‘90 al fortelor speciale ale Ministerului de Interne, Gia Gvaladze, acuzat de implicare in complot. Responsabilii georgieni sustin ca obiectivul principal al revoltelor ar fi fost perturbarea exercitiilor militare ale NATO, care incep astazi in Georgia, pe care Rusia le considera o provocare. De asemenea, complotistii urmareau si inlaturarea guvernului de la Tbilisi.

Ministerul rus de Externe a respins categoric acuzatiile aduse de oficialii georgieni, calificandu-le drept rod al unei "imaginatii bolanve" si "iresponsabile".
O sursa din serviciile ruse de securitate, care a respins, de asemenea, acuzatiile privind implicarea Moscovei in complot, a comentat pentru agentia Itar Tass ca situatia din Georgia este "un cosmar, o agonie pentru regimul Saakasvili", contestat vehement de opozitie dupa "dezastrul" razboiului din vara trecuta cu Rusia. NATO nu a comentat evenimentele din Georgia.
Dupa cateva ore de tensiuni, Ministerul de Interne de la Tbilisi a anuntat ieri dupa-amiaza ca revolta de la baza militara Muhrovani s-a incheiat fara violente, prin predarea majoritatii rebelilor.

» Gest extrem
Organizarea in Georgia a unui exercitiu NATO, in fosta baza aeriana rusa de la Vaziani, este doar unul dintre motivele tensiunilor din relatiile NATO-Rusia, reluate cu dificultati dupa razboiul ruso-georgian din august anul trecut. Un scandal cu urmari grave a fost depistarea spionului eston Herman Simm, a carui colaborare cu serviciile de informatii ruse a fost descoperita doar dupa ce acesta reusise sa ajunga sef al departamentului de securitate al Ministerului Apararii de la Tallin, calitate in care avea acces la documente ultrasecrete ale Aliantei Nord-Atlantice. In replica la gravele prejudicii aduse de Simm, NATO a expulzat in urma cu cateva zile doi diplomati rusi. Ieri ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a anuntat ca ministrul de Externe, Serghei Lavrov, nu va mai participa la Consiliul NATO-Rusia, programat in data de 19 mai.

Cele mai citite

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident rutier între Galați și Brăila

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident între Galați și Brăila joi, 19 septembrie. Cele două convoaie aparțineau armatei franceze și trebuiau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă