27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialPlanul secret al Germaniei pentru sabotarea unui referendum britanic asupra UE

Planul secret al Germaniei pentru sabotarea unui referendum britanic asupra UE

Germania a conceput un plan secret prin care încearcă să împiedice Marea Britanie să organizeze un referendum privind revizuirea tratatelor Uniunii Europene, temându-se că un asemenea demers ar putea împiedica aplicarea planului de salvare a zonei euro, a dezvăluit vineri cotidianul britanic The Daily Telegraph care a intrat în posesia unor documente confidenţiale, potrivit Agerpres.

Se aşteaptă ca în cursul întâlnirii de vineri, cancelarul german, Angela Merkel, să-i spună primului ministru britanic, David Cameron, că Marea Britanie nu are nevoie de un referendum asupra tratatelor UE, în ciuda cererilor venite din partea conservatorilor de la Londra care solicită transferarea mai multor atribuţii dinspre Bruxelles către Londra.

Documentul confidenţial elaborat de Ministerul german al Afacerilor Externe şi intitulat ‘Viitorul Uniunii Europene’ descrie planuri radicale prin care un nou organism european să poată prelua administrarea economiilor statelor din zona euro aflate în dificultate. El mai dezvăluie şi că Germania, cea mai mare economie din zona euro, se pregăteşte pentru eventualitatea ca alte state europene, care sunt prea mari pentru a putea fi salvate printr-un program de asistenţă financiară, să intre în încetare de plăţi, deci în faliment.

Controversatul document ar putea stârni temeri că planurile Germaniei de a gestiona criza din zona euro implică o erodare a suveranităţii naţionale ce ar putea deschide calea creării unui ‘superstat’ european cu fiscalitate şi buget stabilite la Bruxelles. Marea Britanie ar urma să fie retrogradată într-un grup de membri outsideri care nu folosesc moneda euro.

Premierul britanic se va deplasa vineri la Bruxelles şi apoi la Berlin, unde va avea negocieri tensionate cu doamna Merkel în contextul divergenţelor existente între liderii europeni în problema rezolvării crizei din zona euro. Premierul britanic este nemulţumit de refuzul Germaniei de a spori asistenţa financiară pentru Italia şi pentru alte state aflate în dificultate, fiind îngrijorat că această criză va afecta economia britanică.

Doamna Merkel a declarat miercuri că se aşteaptă de la primul ministru britanic ‘să ia în considerare o implicare mai puternică alături de alte ţări’ odată ce criza din zona euro se va fi încheiat. ‘Am văzut cum criza datoriilor suverane se agravează în anumite state iar cele din zona euro sunt direct vizate. (…) Este normal ca David Cameron să fie preocupat de efectele crizei datoriilor asupra Marii Britanii (…) dar odată ce Europa va ieşi din această criză el va lua în considerare şi o implicare mai puternică a ţării sale alături de alte state’, a spus doamna Merkel.

Cele şase pagini ale documentului prezintă planurile pentru crearea unui Fond Monetar European, statele urmând să cedeze către acesta o parte din suveranitatea lor. Acest organism ar putea să preia administrarea economiilor aflate în dificultate. În document se mai propune şi modificarea politicilor pentru integrare în vederea creării unei Uniuni a Stabilităţii şi se specifică faptul că revizuirea tratatelor UE constituie prima etapă ‘a transformării UE într-o uniune politică’. ‘Dezbaterea asupra modalităţilor de constituire a uniunii politice trebuie să înceapă imediat ce proiectul unei Uniuni a Stabilităţii va fi desăvârşit’, se concluzionează în document.

În textul documentului sunt prezentate în mod explicit şi diferite căi pentru a limita revizuirea tratatelor astfel încât reformele să fie impulsionate şi se menţionează că doamna Merkel îi va solicita premierului britanic să renunţe la votul popular asupra tratatelor UE. ‘Limitarea modificării tratatelor doar pentru statele din zona euro va face ca ratificarea să decurgă mai rapid, lucru dorit de toate statele UE (şi care ar justifica şi mai puţin organizarea unui referendum în Marea Britanie), se precizează în document.

Oficiali guvernamentali britanici au confirmat că au respins o propunere prin care anumite atribuţii ale UE vor fi ‘repatriate’ Marii Britanii în schimbul acceptării modificării tratatelor europene în sensul dorit de Germania, o mişcare ce ar putea supăra actualul prim-ministru conservator.

Cele mai citite

Anca Țurcașiu iubește din nou, la patru ani de la divorț

Anca Țurcașiu, la patru ani după divorțul de Cristian Georgescu, și-a găsit din nou fericirea și nu s-a sfiit să o împărtășească publicului. Anca Țurcașiu...

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă