5 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialPlantele modificate genetic vor fi interzise in Transilvania

Plantele modificate genetic vor fi interzise in Transilvania

Fermierii din Transilvania vor trebui sa renunte de anul viitor la cultivarea plantelor modificate genetic. Uniunea Europeana impuse o serie de reguli extrem de stricte, mai ales ca fermele din Ardeal au provocat inclusiv scandaluri internationale. Ulti-mul s-a consumat anul trecut, cand la Statiunea de Cercetari Pomicole Bistrita a fost realizata o plantatie de pruni modificati genetic, fara auto-ri-zatiile prevazute de lege.
Pomii respectivi fusesera produsi la Bordeaux, in Franta. Dupa iz-buc-nirea scandalului, arborii respectivi au fost taiati. Numerosi cercetatori stiintifici si ecologisti au acuzat autoritatile locale ca nu au prevenit acest fenomen si au mentionat ca cercetatorii bistriteni ar fi periclitat un im-portant bazin genetic.
Transilvania este zona in care pomi fructiferi de genul prunilor, corcodusilor sau ciresilor au fost cultivati pentru prima oara in istoria umanitatii. De asemenea, in Cluj exista mici suprafete cultivate cu soia modificata genetic. Teoretic, aceste culturi sunt supravegheate de catre autoritati, pentru ca firmele care importa astfel de seminte trebuie sa le declare autoritatilor.
Exista, insa, si oameni care folosesc seminte luate de la plantele modificate genetic pe care le-au cultivat in anii anteriori. Din aceasta cauza, inspectorii Directiei Agricole au primit dispozitie sa distruga toate culturile neautorizate de soia, indiferent daca plantele sunt sau nu modificate genetic.

Nu exista date certe

Profesorul Ioan Marcus, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, a afirmat ca nu exista date certe care sa ateste faptul ca organismele modificate genetic consumate de oameni ar avea efecte negative asupra sanatatii acestora.
Totusi, exista o serie de ferme autorizate care functioneaza sub supraveghere stricta si care detin, de pilda, bovine uriase a caror se-cretii hormonale au fost modificate pe cale genetica. Acestea sunt folosite drept sursa de proteine pentru alte animale.
Cresterea organismelor modificate genetic este legala in Statele Unite ale Americii si intr-o serie de tari din America de Sud.
Reprezentantii producatorilor de organisme modificate genetic sustin ca manipularea genelor acestora nu are decat rolul de a le face mai rezistente contra parazitilor. Cei mai multi dintre savanti sunt, insa, sceptici in legatura cu aceste organisme.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu despre tronsonul cu tuneluri de pe A1: Este o rușine pentru România

Ministrul s-a arătat optimist că lucrările vor fi terminate mult mai devreme, decât termenul contractual din 2026 Sorin Grindeanu a mers pe şantierul tronsonului cu...

Sorin Grindeanu despre tronsonul cu tuneluri de pe A1: Este o rușine pentru România

Ministrul s-a arătat optimist că lucrările vor fi terminate mult mai devreme, decât termenul contractual din 2026 Sorin Grindeanu a mers pe şantierul tronsonului cu...

Soția lui Alexei Navalnîi îl vrea pe Putin prizonier într-o închisoare din Rusia

Iulia Navalnaia a afirmat că vrea ca Putin să treacă de la statutul de ţar al Rusiei, la cel de prizonier obişnuit în Rusia Iulia...
Ultima oră
Pe aceeași temă