13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPlajele din Constanţa, reabilitate

Plajele din Constanţa, reabilitate

Autorităţile caută încă soluţiile cele mai bune pentru protejarea ţărmurilor din nordul şi sudul municipiului.

Maximum zece ani – atât vor rezista digurile de protecţie din Constanţa, dacă nu se iau măsuri. Potrivit proiecţiilor făcute publice ieri de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, în zona Constanţa Nord digurile sunt într-o stare care „variază de la acceptabil la foarte deteriorat şi este de aşteptat să cedeze în maximum cinci ani”. Aici, autorităţile iau în calcul o reabilitare a structurilor existente sau construirea unora noi, sau chiar construirea unor plaje artificiale. Soluţiile pot fi chiar combinate, spun specialiştii, ceea ce ar duce şi la protejarea unor obiective sociale şi economice din zonă.

În ceea ce priveste zona Tomis Sud (Constanţa Sud), sistemele de apărare existente sunt, în prezent, în stare de la bună la slabă şi se aşteaptă să cedeze în 10 ani. Pe acest front, unele ¬dintre sistemele de apărare sunt într-o stare mai bună decât altele, şi, prin urmare, o combinaţie a menţinerii şi îmbunătăţirii este probabilă, pentru a da o protecţie curentă ţărmului împotriva eroziunii.
„În consecinţă, pentru frontul aflat la nord de Portul Tomis ar fi de recomandat o combinaţie de opţiuni uşoare, cum ar fi înnisiparea artificială, cu diguri de stabilizare a plajei.

Aceasta ar asigura o protecţie mai durabilă decât sistemele de apărare grele care cauzează reflectarea valurilor şi ero¬ziunea ţărmului. Acest lucru nu ar fi potrivit între Porturile Tomis şi Constanţa, unde modernizarea şi reconstrucţia sistemelor de apărare existente ar fi recomandată”, se precizează într-un comunicat al ABADL.

» Investiţiile propuse a fi realizate în prima fază a lucrărilor de combatere a eroziunii costiere se vor realiza cu fonduri care vor proveni de la Uniunea Europeană, prin POS Mediu, Axa Prioritară 5.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă