UPDATE 14:55. Baroul Bucureşti va relua marţi, 6 septembrie, discuţiile cu privire la excluderea lui Victor Ponta din avocatură. Cei 15 membri ai consiliului au analizat miercuri raportul întocmit pe marginea eventualelor probleme de drept ridicate de o astfel de procedură, printre care şi aceea referitoare la caraterul retroactiv al retragerii titlului de doctor în cazul său.
UPDATE 14:25. Victor Ponta şi-a pledat la Baroul Bucureşti cauza, după ce Monica Macovei a cerut excluderea sa din Baroul avocaţilor şi a susţinut că aceasta este o altă instituţie manipulată de Monica Macovei.
„Încă o instituţie respectabilă şi respectată cum este Baroul Bucureşti e folosită de doamna Macovei în dispute politice”, a spus el.
Citeşte şi Victor Ponta: „Încă o instituţie respectabilă e folosită în dispute politice”
UPDATE 14:15. Victor Ponta a ironizat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, solicitarea Monicăi Macovei de amânarea a şedinţei în care se discută excluderea sa din Baroul Bucureşti.
Eu cred ca Monica Macovei a plecat in Coreea de Nord – ca doar acolo mai e Justitie cum ii place ei! Oare Raluca Pruna nu o fi si ea in vizita de documentare la Pyongyang?!, scrie Victor Ponta.
UPDATE. Europarlamentarul Monica Macovei a transmis Baroului Bucureşti o scrisoare prin care solicită reprogramarea pentru data de 5 septembrie a participării acesteia la şedinţa în care se discută excluderea lui Victor Ponta din avocatură.
Motivul solicitării este dat de faptul că europarlamentarul susţine miercuri, într-o şedinţă extraordinară a Comisiei LIBE a Parlamentului European, proiecte la care este raportor PE.
La şedinţa de miercuri au fost invitaţi atât Monica Macovei, cât şi Victor Ponta, însă prezenţa lor este facultativă.
Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educaţiei i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea ”imediată” a social-democratului din Baroul Bucureşti.
”Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, aşa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul Bucureşti”, a explicat atunci Monica Macovei.
În solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti, Macovei a subliniat că fostul premier nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept.
––––––––-
Raportul pe baza căruia se va decide dacă fostul premier pierde calitatea de avocat a ajuns în posesia membrilor Consiliului Baroului București, care ar putea lua, azi, o decizie cu un caracter executoriu.
La ședința Consiliului Baroului București de săptămâna trecută, s-a decis constituirea unei comisii – formată din trei membri – însărcinate cu redactarea unui raport care să aducă clarificări teoretice și juridice cu privire la cererea de excludere a lui Victor Ponta din profesia de avocat. „România liberă“ a aflat că raportul nu va oferi o recomandare de vot pentru membrii Consiliului Baroului, ci conține o evaluare a acestei spețe din perspectiva încadrării. Raportul clarifică dacă decizia de admitere în Barou a fostului premier este un act administrativ sau unul administrativ executoriu; dacă acordarea titlului de avocat poate fi revocată și în ce condiții se poate face acest lucru. De asemenea, raportul va constata dacă intrarea în profesia de avocat a fostului premier și-a propus sau nu efectele.
Citește și: INTEGRAL. Victor Ponta pierde titlul de conferențiar și 200.000 de lei
Nu și-a anunțat prezența
În acest context există câteva scenarii privind un posibil verdict. O amânare se poate da în cazul în care nu va exista cvorum în Consiliul Baroului, la ședință fiind necesară prezența a zece persoane. Cu o majoritate simplă (există 15 membri în Consiliu) se poate decide excluderea sau rămânerea lui Ponta din profesia de avocat, decizia fiind executorie, cu efecte imediate. Verdictul poate fi suspendat în urma unui proces sau de către Uniunea Națională a Barourilor din România. De asemenea, Consiliul Baroului poate evita o decizie dacă ar considera că este de datoria justiției să se pronunțe asupra excluderii lui Ponta din avocatură. Fostul premier nu a confirmat, dar nici infirmat, prezența sa la ședința de mâine, unde a fost invitat pentru a-și expune un punct de vedere.
Motiv perfect legal pentru excludere
Calitatea de avocat, pe care Ponta a obținut-o prin decizia Baroului București de la data de 1 februarie 2005, a putut fi contestată din momentul în care fostul premier și-a pierdut titlul de doctor, în luna august, atunci când s-a constatat că a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Victor Ponta a intrat în Barou fără a da concurs și doar pe baza titlului de doctor, după cum a scris în exclusivitate RL în ianuarie 2015, consultând un document oficial. Altfel spus, intrarea lui Ponta în Baroul București a fost posibilă pe baza unui fals academic dovedit de instituția abilitată în acest sens, anume CNATDCU, și consfințită prin semnătura ministrului Educațiaei, Mircea Dumitru.
Dacă, luând notă de acest aspect, Baroul va decide că Ponta nu mai are derptul să profeseze ca avocat, există posibilitatea ca unii clienți să se îndrepte în instanță împotriva lui Ponta pentru a-și recupera onorariile plătite. Baroul București nu are competența de a face un astfel de demers în instanță. Potrivit declarațiilor sale de avere, Ponta a câștigat ca avocat peste trei sute de mii de euro. În acest moment, potrivit Tabloului Avocaților de la Baroul București, Victor-Viorel Ponta (prezentat în continuare ca doctor) figurează fără drept de exercitare a profesiei, calitate pierdută pe 7 mai 2012 pe motiv de incompatibilitate.
Precedent. Năstase, exclus din cauza condamnării
Mentorul lui Victor Ponta, fostul premier Adrian Năstase a fost exclus, la începutul anului 2014, din Baroul Bucureşti, pe temeiul nedemnităţii profesionale, având în vedere că acesta avea două condamnări definitive cu executare, una de doi ani şi o alta de patru ani. „A fost imaginea profesiei de avocat lezată şi, ca atare, Consiliul a ţinut cont de acest aspect”, a spus fostul decan al Baroului București, Ilie Iordăchescu.