Revista ştiinţifică Nature a publicat, luni seară, un material care sintetizează evenimentele din weekend, legate de scandalul plagiatului primului ministru Victor Ponta.
În materialul „Romanian panel calls prime minister a plagiarist but committee is dissolved during the course of its meeting” („O comisie din România spune că premierul este plagiator, însă comitetul este dizolvat în timpul şedinţei”), revista Nature prezintă filmul scandalului plagiatului lui Ponta.
„La şedinţă, 13 membri ai Consiliului pentru Atestarea Diplomelor (CNATDCU) au ajuns în unanimitate la concluzia că Ponta şi-a copiat părţi considerabile – aproximativ 85 de pagini din 307 (excluzând anexele) – din teza sa de doctorat din 2003, pe tema Curtea Penală Internaţională, cu toate că judecătorii nu au luat în considerare şi tipuri mai subtile de plagiat, precum schimbarea unor cuvinte cu sinonime”, se arată în articolul revistei Nature.
În continuare, este redată reacţia fostului ministrului interimar al Educaţiei Liviu Pop: „Cu toate acestea, ministrul interimar al Educaţiei Liviu Pop a întrerupt şedinţa pentru a le spune membrilor CNATDCU că mandatele lor au fost retrase. El a declarat că, prin ordin ministerial, deciziile consiliului au fost declarate nule din cauza faptului că CNATDCU nu ar fi predat un raport al activităţilor, raport care trebuia transmis pe 21 iunie. Membrii consiliului resping această motivaţie”.
Autorii articolului îl citează şi pe Marius Andruh, preşedintele comisiei, care spune că „este evident că singura motivaţie a guvernului a fost să ne preseze şi în, cele din urmă, să ne împiedice să ne mai facem treaba”. Marius Andruh a comentat, în legătură cu declaraţiile fostului ministru Liviu Pop privind raportul comisiei: „am primit un fax în care ni se cerea un raport, însă l-am primit pe 25 iunie. Nu puteam redacta acest raport în 3 zile”.
Potrivit Nature „comunitatea academică din România este indignată de această mişcare şi îngrijorată că ar putea leza şi mai mult reputaţia sistemului educaţional şi ştiinţific”.
Autorii articolului mai notează şi faptul că peste 800 de oameni de ştiinţă şi savanţi au semnat o petiţie în care CNATDCU acuză „maniera nedemnă” în care le-ar fi fost încălcată demnitatea umană şi profesională, „cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertăţii academice”.
Într-o scrisoare deschisă trimisă săptămâna trecută şefilor de stat din Uniunea Europeană, 16 scriitori şi intelectuali români, printre care şi Andrei Pleşu, fost ministru de Externe, şi-au exprimat teama că această afacere ar putea afecta imaginea întregii societăţi româneşti.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.
Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.
În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta. Deoarece comisia a fost restructurată înainte de a-şi anunţa verdictul, recomandarea către Ministerul Educaţiei de a retrage titlul de doctor al lui Ponta va rămâne probabil fără consecinţe, scrie Nature.
Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.
În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta („Curtea Penală Internaţională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.
„Guvernul a înaintat cazul Comisiei Naţionale de Etică, iar aceasta are 90 de zile la dispoziţi pentru a investiga acuzaţiile. Ponta i-a înlocuit pe membrii acestei comisii, în urma unor acuzaţii de plagiat împotriva fostului său ministru al Educaţiei, Ioan Mang,” scrie Nature.
Partidul Democrat Liberal i-a cerut lui Ponta să demisioneze, dar premierul „susţine că singura sa greşeală a fost să-şi menţioneze sursele din teza de doctorat într-un mod neconvenţional şi a spus că acuzaţiile împotriva sa fac parte dintr-o campanie politică împotriva sa”, se arată în articol.
Coordonatorul tezei lui Ponta, profesorul şi fostul premier Adrian Năstas, a intrat săptămâna trecută în închisoare pentru a executa o sentinţă de doi ani, pentru corupţie, aminteşte Nature. Revista mai arată că autorii din care Ponta ar fi copuat au anunţat că nu sunt interesaţi de acest caz.
„Andruh spune că nu va mai face parte din comisii de cercetare de nici un fel în România. ‘M-am săturat’, spune el. ‘Am făcut tot ce am putut, dar nu suport mediocritatea,'” încheie Nature.