Studiul privind calitatea plăcintelor cu brânză, fabricate industrial, face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Să învățăm să înțelegem eticheta!“. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor, astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru familia lor.
Analizarea ingredientelor
Ingredientele regăsite în compoziția plăcintelor cu brânză analizate sunt următoarele: făină de grâu, făină de orez, griș de grâu, fibre de grâu, uleiuri vegetale (ulei de floarea-soarelui, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei din semințe de bumbac, ulei de măsline), apă, fulgi de cartofi, amidon, amidon din porumb, celuloză, sare iodată, zahăr, dextroză, maltodextrină, sirop de glucoză, lactoză, gluten din grâu, margarină, caș, stafide, brânză de oaie, brânză de vaci, brânză telemea, brânză Mizithra, brânză Feta, urdă din lapte de vacă, pulbere de brânză, zer praf, zer, proteine din lapte, lapte praf integral, praf de ou, praf de albuș de ou, gălbenuș de ou, condimente, enzime, miere, mere și scorțișoară.
Proporția dintre aluat și umplutură la produsele analizate variază astfel: lLa 14% dintre produse, aluatul deține 62%, iar umplutura deține 38%; la 29% dintre produse, aluatul deține 50%, iar umplutura deține 50%; la 43% dintre produse, aluatul deține 60%, iar umplutura deține 40%; la 7% dintre produse, aluatul deține 65%, iar umplutura deține 35%; la 7% dintre produse proporția aluatului și a umpluturii este nespecificată.
La 86% din sortimentele de plăcintă cu brânză analizate s-a folosit grișul din grâu în umplutura acestora. 92% din plăcintele analizate conțin arome artificiale în compoziția umpluturii, dintre care 14% arome de brânză, 7% aromă de portocale, iar la 71% dintre produse aromele folosite în compoziția umpluturii nu au o denumire precizată. La unele sortimente de plăcintă cu brânză în umplutura acestora există celuloză, amidon, zer praf, praf de ou, fibre de grâu, fibre, glicerină, pulbere de brânză, fâină de orez și aditivi alimentari.
Identificarea aditivilor alimentari
În cele 14 produse analizate s-au identificat 23 aditivi alimentari și diverse arome artificiale, respectiv combinații de substanțe chimice care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul. În sarea iodată se adaugă și ferocianură de potasiu – E536, agent antiaglomerant.
La peste 100 grade, Celsius ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli.
În ceea ce privește prezența aditivilor de mai sus în plăcintele cu brânză analizate, situația se prezintă astfel: 50% din plăcintele analizate conțin glicerină; 43% din plăcintele analizate conțin conservanți, dintre care 29% sorbat de potasiu și 14% benzoat de sodiu; 36% din plăcintele analizate conțin carboximetilceluloză de sodiu; 36% din plăcintele analizate conțin acid citric; 36% din plăcintele analizate conțin celuloză; 28% din plăcintele analizate conțin fosfați, dintre care 14% difosfați și 14% fosfat de sodiu; 21% din plăcintele analizate conțin acid ascorbic; 21% din plăcintele analizate conțin alfa-tocoferol; 21% din plăcintele analizate conțin caroteni; 14% din plăcintele analizate conțin caragenan; 14% din plăcintele analizate conțin silicat de calciu; 14% din plăcintele analizate conțin dioxid de siliciu; 14% din plăcintele analizate conțin annatto; 14% din plăcintele analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași; 7% din plăcintele analizate conțin clorură de calciu; 7% din plăcintele analizate conțin gumă de guar; 7% din plăcintele analizate conțin sorbitan tristearet; 7% din plăcintele analizate conțin fosfat de diamidon acetilat.
Analiza informațiilor aferente declaraţiei nutriționale
Obiectul analizei acestei secțiuni l-au constituit substanțele cu rol energetic, adică lipidele, glucidele și proteinele, dar și conținutul de sare din acest preparat congelat.
Valoarea energetică ce se obține prin metabolizarea unei porții de plăcintă cu brânză, adică 100 gr., variază între 258 kcal și 322 kcal. Conținutul de lipide per porție variază între 10,7 gr. și 19,7 gr., iar cel de grăsimi saturate între 2,7 gr. și 8,1 gr.. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân. Conținutul de carbohidrați per porție variază între 26,2 gr. și 39 gr., în timp ce cantitatea de zahăr adăugat variază între 0,8 și 10 gr.
Conținutul de proteine per porție variază între 5,2 gr. și 8 gr.
Conținutul de sare per 100 gr. produs din produsele analizate variază între 0,45 gr. și 1,9 gr. Deci, dacă consumăm 2-3 porții de plăcintă cu brânză sărată putem asimila între 3,8 gr. sare și 5,7 gr. sare, ceea ce poate însemna acoperirea necesarului zilnic de sare în cazul unui adult. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 gr. de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare.
Produse ce ar trebui scoase de pe piaţă
Informațiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii. Mențiunea“Cu peste 70% brânză în umplutură“ menționată sub forma unei pictograme pe ambalajul produsului „Linco Patisero. Plăcintă la tava cu brânză sărată“, fabricat de Orkla Foods România, induce în eroare consumatorii prin faptul că se creează impresia că acest tip de plăcintă ar conține multă brânză, dar, de fapt, într-o porție de 100 gr. din acest produs există 25 gr. urdă și 11 gr. brânză telemea.Denumirea corectă a acestui produs, având în vedere natura ingredientelor care formează umplutura, ar trebui să fie „Plăcintă la tavă cu urdă și brânză telemea“.
Producătorul Orkla Foods Romania, din greșeală sau cu intenție, pune semnul egalității între două ingrediente, urda, respectiv brânza telemea, care se obțin prin procese de producție total diferite, dar și din materii prime diferite, lapte, respectiv zer sau zara. Solicităm pe această cale retragerea de pe piață a loturilor de produse cu astfel de pictograme, respectiv cu denumirea greșită a produsului, în vederea reetichetării acestui tip de produs.
De asemenea, sortimentul de plăcintă cu brânză fabricat în Grecia și comercializat sub denumirea comercială „Alfa. Plăcintă cu brânză Feta“ are o denumire care nu corespunde sortimentelor de brânză din compoziția care formează umplutura. Astfel, în compoziția acestui produs s-au folosit brânza Myzitra (Mizithra), în proporție de 27%, și brânză Feta, în proporție de 6%.
Având în vedere proporția celor două tipuri de brânză din compoziția acestui tip de plăcintă, denumirea comercială corectă este „Plăcintă cu brânză Myzitra și brânză Feta“. Și în acest caz solicităm retragerea de pe piață a loturilor de produse în vederea reetichetării acestora. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor interesaţi de conţinutul de brânză, respectiv de încărcătura chimică a acestui tip de produs, s-au realizat următoarele topuri.
Top 10 plăcinte cu brânză după conținutul de brânză dintr-o porție (100 gr. produs)
Alfa. Plăcintă cu brânză Feta, conține 33 gr. brânză (27 gr. brânză Myzitra și 6 gr. brânză Feta); Edenia. Plăcintă cu brânză sărată, conține 32,4 gr. brânză (22,4 gr. brânză Mizithra și 10 gr. brânză Feta); Bonito. Plăcintă cu brânză dulce și stafide, cu tradiție dobrogeană, conține 24,75 gr. brânză dulce de vaci, 2,5 gr. urdă din lapte de vacă și 1,7 gr. stafide; Bella. Plăcintă rulată cu brânză, conține 24,7 gr. brânză (20,14 gr. caș, 3,8 gr. brânză de oaie și 0,76 gr. brânză de vaci); Linco Patisero. Placintă la tavă cu brânză dulce și stafide, conține 24 gr. brânză proaspătă de vaci, 6 gr. urdă și 2 gr. de stafide; Bella. Plăcinta familiei cu brânză dulce și stafide, conține 24 gr. brânză (22 gr. brânză dulce și 2 gr. brânză) și 2,4 gr. stafide; Bonito. Plăcintă cu brânză telemea cu tradiție dobrogeană, conține 23,8 gr. brânză telemea de vacă și 4,75 gr. urdă sărată din lapte de vacă; Bella. Plăcinta familiei cu brânză, conține 22 gr. brânză (18 gr. brânză de vaci și 4 gr. brânză); Orkla. Plăcintă răsucită cu brânză Mizithra și Feta, conține 21,09 gr. brânză (18,62 gr. brânză Mizithra și 2,47 gr. brânză Feta); Bella. Plăcintă clasică din foi cu brânză, conține 19,25 gr. brânză (15,75 gr. brânză dulce și 3,5 gr. brânză).
Top 7 plăcinte cu brânză după numărul de aditivi
Bella. Plăcintă de casă cu brânză, conține 18 aditivi; Bella. Plăcintă clasică din foi cu brânză, conține 12 aditivi; Bella. Plăcinta familiei cu brânză, conține 11 aditivi; Bella. Plăcinta familiei cu brânză dulce și stafide, conține 5 aditivi; Bella. Plăcintă rulată cu brânză; Bonito. Plăcintă rulată cu umplutură de brânză; Bonito. Plăcintă cu brânză telemea cu tradiție dobrogeană, conțin câte 3 aditivi fiecare.