2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialPlacări cu sticlă vopsită

Placări cu sticlă vopsită

Sticla vopsită şi-a dezvoltat o varietate de aplicaţii cu scop decorativ şi nu numai. Acest lucru se explică prin faptul că sticla, sub aspectul ei brut, nu mai satisface exigenţele de natură arhitecturală şi de design.

Panourile din sticlă vopsită securizată sunt disponibile într-o mare varietate de culori şi pot fi utilizate la placarea pereţilor din băi, bucătării şi alte zone de lucru sau la placarea obiectelor de mobilier. Răspândirea lor tot mai largă se datorează folosirii uşoare, rezistenţei la temperaturi ridicate, dar şi proprietăţilor sticlei colorate de a putea fi tăiată în orice dimensiune, cu o grosime standard de 4, 6 şi 8 mm. Cazurile speciale necesită un şablon, cu posibilitatea decupării în orice formă, excepţie făcând suprafeţele curbe. Panourile din sticlă vopsită se realizează la comandă, pe baza unor dimensiuni exacte, astfel încât să se monteze perfect. Ele trebuie montate pe o suprafaţă plată, cu un adeziv special. În privinţa timpului de montare, acesta este scurt şi nu presupune umplerea rosturilor sau chituirea. Sticla vopsită este un finisaj ce asigură continuitate spaţială.

Avantaje

Acestea ţin în primul rând de varietatea cromatică. Vopseaua cu care se tratează sticla poate avea o multitudine de culori, potrivite oricărei amenajări. Dacă îţi doreşti însă un design unic, producătorii îţi propun sticlă vopsită imprimată digital, ce personalizează panoul de sticlă. Principalele avantaje ale panourilor sunt următoarele: se întreţin simplu, se comportă foarte bine în spaţii umede şi nu se decolorează uşor. Sticla vopsită este totodată un material rezistent, ceea ce o face ideală pentru suprafeţele de lucru din bucătării. În plus, la comandă, i se pot aplica tratamente antibacteriene, ce sporesc astfel igiena.

Sticla vopsită poate îmbunătăţi calitatea unui spaţiu prin integrarea unor elemente de iluminat, sub formă de benzi de lumină sau led-uri. Prin luminare sau oglindire, o încăpere va deveni din punct de vedere optic mai mare, dar şi mai spectaculoasă.

Dezavantaje

Se referă în primul rând la riscul de spargere. La fabricare, sticla vopsită este securizată prin încălzire şi răcire bruscă, însă acest lucru nu o face rezistentă la şocuri sau lovituri. După montarea panoului, ustensilele trebuie folosite cu mare atenţie pe suprafaţa de lucru. Montarea panourilor de sticlă vopsită reprezintă o operaţiune delicată, care trebuie făcută de către persoane calificate. De asemenea, este extrem de important ca măsurătorile să se realizeze cu exactitate, deoarece se lucrează cu panouri de mari dimensiuni.

Prin varietatea de culori şi pattern-uri, sticla vopsită asigură calitate oricărei amenajări. Întreţinerea uşoară, exploatarea sigură şi diversele dimensiuni ale panourilor din sticlă vopsită sunt criterii care justifică utilizarea atât de frecventă a acestui material de la amenajări până la produse de mobilier.

Material realizat cu sprijinul  arh. George Tătulea, tel.: 0728.554.112, www.a7arhitectura.com)

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă