Nu întotdeauna avem de-a face cu finisarea unor suprafeţe mari – aşa cum sunt pereţii sau podelele. Un pervaz, câteva trepte ori parapetul dintre cameră şi balcon, rămas după scoaterea vechii tâmplării, toate acestea necesită o anume finisare, fără de care interiorul ar avea mult de suferit.
Ei bine, placarea cu lemn, asigură un finisaj cald, extrem de potrivit mai ales atunci când e vorba de spaţiul interior. Tehnologia de lucru este aceeaşi, indiferent de suprafeţele pe care se lucrează. Acestea pot fi scări din beton, pervazuri gletuite, suprafeţe prefinisate cu plăci din gips-carton etc. Operaţia este una destul de simplă, fiind la îndemâna oricui. Panourile din lemn pot fi achiziţionate, gata prelucrate, de la magazinele de specialitate.
Mai întâi se trasează cotele pe suprafaţa lemnului. Se decupează lemnul după dimensiuni, folosind ferăstrăul circular. Dacă lemnul are nevoie de finisare, atunci el este şlefuit cu un şlefuitor cu bandă. Operaţiunea se face cu mişcări circulare pe toată suprafaţa lemnului.
Urmează lipirea lemnului pe suprafaţa care trebuie finisată. Se foloseşte adeziv special care se aplică atât pe placa de lemn, cât şi pe suprafaţa de bază. În acest scop este inicată folosirea unui şpaclu cu dinţi de dimensiuni mici. După aplicarea adezivului, se aşteapă 3-5 minute pentru a permite ventilarea solventului. Lemnul se lipeşte pe suprafaţa de bază prin apăsare. Dacă montajul nu este perfect, acesta se poate corecta în timpul indicat de producătorul adezivului.
Lemnul este finisat, la final, cu lac. Alegeţi lacul în funcţie de zona în care este montat lemnul. Spre exemplu, în cazul treptelor este indicat un lac pentru exterior, rezistent la trafic.