23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPlaca comemorativa la Beliu, in memoria pilotului Dan Ghica

Placa comemorativa la Beliu, in memoria pilotului Dan Ghica

Autoritatile locale din comuna aradeana Beliu au dezvelit, pe 1 Decembrie, o placa comemorativa in cinstea pilotului care s-a prabusit cu un aparat MIG 21 Lancer la marginea localitatii. Aviatorul Dan Ghica este considerat acum un erou, pentru ca in timpul prabusirii avionului a reusit sa duca aparatul de zbor la o distanta sigura de casele locuite, pentru a nu pune in pericol populatia, dar el nu a mai reusit sa se catapulteze.
Primaria Beliu a organizat, vineri, o ceremonie religioasa, sustinuta de un sobor format din opt preoti ai tuturor bisericilor din comuna, indiferent de cult, totodata fiind depuse si coroane de flori. La ceremonie au participat aproape toti localnicii, reprezentanti ai bazei aeriene din Campia Turzii (judetul Cluj), dar si sotia pilotului.
Autoritatile locale au dezvelit o placa comemorativa pe care este trecut numele aviatorului si care a fost realizata in forma de elice, dintr-o bucata a avionului. Pe placa este scris: „Erou aviator comandor Ghica Andrei Dan, cazut la datorie”. Pala elicei a fost montata chiar pe Monumentul Eroilor din comuna.
Primarul din Beliu, Pavel Tica, a declarat ca elicea va ramane in muzeu pana cand va fi realizat un monument chiar la locul prabusirii avionului, in curtea unui depozit de cherestea din localitate. Colegii pilotului Dan Ghica de la Campia Turzii le-au cerut celor din Beliu sa-i considere ca parte a comunitatii. „Vom veni an de an la comemorarile dedicate pilotului”, au spus acestia.
In sedinta Consiliului Local, care va fi organizata saptamana viitoare, Dan Ghica va primi, post-mortem, titlul de „Cetatean de Onoare” al comunei. Avionul MIG 21 Lancer, avand la bord doar pilotul, s-a prabusit, in 22 noiembrie, in localitatea aradeana. Aparatul, cu simpla comanda, a decolat de la Campia Turzii la ora 12.03, cu destinatia Arad, pentru un zbor de instructie. La ora 12.38 s-a intrerupt legatura cu pilotul, iar cateva minute mai tarziu aparatul de zbor s-a prabusit in curtea Ocolului Silvic din Beliu.
Avionul apartinea Aeroportului Militar „Luna” – Campia Turzii. Cadavrul pilotului a fost descoperit dupa mai multe ore de cautari.

Cele mai citite

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă