O firma din Targoviste apropiata de PSD Dambovita a obtinut o rambursare ilegala de TVA de un milion de euro. Societatea a cumparat prin intermediul unor firme-fantoma piulite si suruburi de zeci de milioane de lei. Preturile au fost umflate de sute, chiar mii de ori. Pentru a obtine sume cat mai mari la rambursare, societatea a cumparat piese auto in cantitati industriale. Mai mult, piesele de schimb au fost achizitionate pentru refacerea parcului de masini al societatii. Dar… toate automobilele se aflau in stare jalnica, aruncate la fiare vechi. Aceasta societate numita SC Diana SRL a avut o relatie privilegiata cu Directia Silvica Targoviste. Firma a obtinut pana in 2004 cele mai multe contracte pentru constructia de drumuri forestiere, cele mai multe paguboase pentru padurari.
Un raport al Directiei de Finante Dambovita dezvaluia anul trecut o retea de firme-fantoma, care a traficat piese auto in scopul prejudicierii bugetului de stat cu peste 1 milion de euro. Dupa ce suruburi si piulite au fost plimbate de la o societate la alta, firma-mama SC Diana SRL a primit din rambursare de TVA suma de peste 46 de miliarde de lei. „Suma de restituit provine din aprovizionarea efectuata de societate cu piese de schimb de la SC Auto Divers Motor SRL Slatina. In ceea ce priveste provenienta marfurilor care au stat la baza livrarilor catre Diana SRL se mentioneaza ca acestea provin de la SC Lemn Construct Forest SA Mioveni, societate care a supraevaluat preturile pieselor de schimb livrate catre SC Auto Divers Motor SRL.” Totodata, se mai spune in raport ca „in perioada 30.11.2004-8.12.2004 s-a putut stabili o diferenta in minus intre soldul scriptic si cel faptic in suma de 817 milioane lei”.
Sub atentia crimei organizate
Finantele Publice relateaza faptul ca acestia au primit o adresa de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Dambovita. „DIICOT ne-a solicitat sa efectuam o verificare in vederea lamuririi aspectelor legate de provenienta sumelor achitate in numerar de societate in suma totala de 99,8 miliarde de lei, existand suspiciunea de spalare de bani”, sustin inspectorii fiscali. Surse din cadrul finantelor ne-au declarat ca societatea SC Lemn Construct avea datorii foarte mari la buget. „Firma se poate numi una de sacrificiu sau fantoma”, ne-au spus sursele citate. In timp ce SC Auto Divers poate fi considerata ca firma intermediara, sustin in continuare sursele noastre. Aceasta firma avea un capital social de… doua milioane lei vechi.
46 miliarde lei pentru fiare vechi
Facturile fiscale emise pe numele firmei SC Diana SRL evidentiaza teapa data bugetului finantelor. Astfel, aceasta societate a achizitionat piese de schimb la preturi exorbitante si in numar foarte mare, pentru care a primit returnari de TVA de peste 1 milion euro. De exemplu, un surub simplu a fost cumparat cu 1,4 milioane de lei, iar un surub numit sulic a ajuns la un pret de mai mult de 1,8 milioane lei. La o asemenea suma au fost cumparate peste peste 300 de suruburi. O piulita a costat peste 310.000 lei, iar un simplu colier a ajuns la peste 2 milioane lei. Inelul teflon a fost achizitionat de SC Diana cu peste 700.000 lei si la acest pret au fost luate 450 de bucati, in timp ce un arc supapa a fost luat cu 2,9 milioane lei, in numar de 1.000 de bucati. Un carlig de cuplare a costat 5,3 milioane lei si au fost luate 40 de bucati. O garnitura capac lateral a costat 1,8 milioane si au fost luate 109 bucati. 1,3 miliarde lei au fost cheltuiti pentru 190 de ventile, unul costand 7 milioane lei. 2 miliarde lei au costat 670 bucati de cercel arc, numai unul costand peste 3 milioane lei. „Piesele au fost supraevaluate de la 100 pana la 1.000 de ori”, ne-au spus sursele citate. Acestea au precizat ca si destinatia inscrisa pe actele de solicitare a returnarii de TVA a produselor achizitionate este falsa. „In cazul de fata, s-a invocat ca piesele sunt necesare in contractul in care SC Diana are contracte in derulare cu Romsilva. Este neadevarat deoarece contractele au fost anterior anulate pentru ca erau paguboase pentru Romsilva si pentru stat”, ne-au relatat sursele din cadrul Directiei de Finante Dambovita. Mai mult, aceste piese de schimb au fost achizitionate pentru repararea parcului auto al firmei. Insa masinile sunt iesite din uz, nu pot fi catalogate decat fiare vechi. In Codul fiscal, la articolul 145 se spune ca dreptul de deducere a TVA este prevazut numai daca bunurile si serviciile achizitionate sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale. Sursele citate mai sus mai spun ca vina pica si pe responsabilii de la Directia de Finante care au acceptat rambursarea TVA. „Finantele trebuiau sa verifice preturile, facand comparatie cu cele de pe piata. De asemenea, se puteau usor observa cantitatile mari de piese achizitionate, care de multe ori se repetau. Daca se facea un minim control, se putea vedea ca piesele sunt in general din cele folosite de masinile iesite din uz”, ne-au mai declarat sursele. Dupa ce PSD a pierdut alegerile, SC Diana a intrat in faliment in conditiile in care mai toate contractele cu Romsilva au picat.
Iulian Dutescu, asociatul unic al SC Diana SRL, nu a putut fi contactat. Ni s-a transmis ca este plecat din tara pentru o perioada mai lunga de timp.