13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPisicile la control!

Pisicile la control!

Comandamentul Antiepizootic reunit ieri la Guvern sub comanda premierului Tariceanu a deschis noi fronturi in lupta cu gripa aviara: controale pe banda rulanta la ferme si in gospodarii, verificarea eficientei dezinfectantului folosit, recoltarea de probe de la pisicile din zonele infectate si anchetarea de catre politie a vanzarii gunoiului de grajd provenit de la gainile gripate ale fermelor din Codlea.
Fata de ziua precedenta, numarul focarelor a crescut de la 114 la 116, pe lista localitatilor contaminate aparand Mandra (Brasov) si Sarateni (Ialomita). In cele 114 focare s-au incheiat eutanasierea pasarilor si dezinfectia; unele zone din Brasov si Prahova – printre care Hurez, Beclean si Feldioara – sunt gata pentru introducerea puilor-santinela.

Disciplina in sistem

Inspectorii sanitar-veterinari vor bombarda cu controale fermele zootehnice si gospodariile din zonele sensibile si vor verifica daca dezinfectantul utilizat pana acum este potrivit pentru a ucide temutul virus. Testele rapide efectuate pe mai multe specii de pasari salbatice din Brasov si Prahova, pentru depistarea virusului H5, au iesit negative, a informat Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Dupa ce au verificat pasarile salbatice, inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au fost trimisi de Guvern sa ia probe de la pisicile domestice din zonele de focar. Temerea specialistilor este aceea ca virusul aviar ar fi putut contamina nu numai pasarile din gospodariile oamenilor, ci si animalele domestice din cele 116 focare de gripa existente la nivel national.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a dat asigurari ca autoritatile tin situatia sub control si iau masuri de precautie pentru a impiedica trecerea virusului din mediul salbatic in cel domestic. Ea a spus ca deciziile Comandamentului Antiepizootic sunt puse in practica cu strictete. Marinescu a anuntat ca vor incepe controale in 20 de focare pentru a se vedea daca substanta dezinfectanta este potrivita pentru uciderea virusului; se vor lua probe si se va emite un nou raport pe aceasta tema.

Unde a ajuns gainatul?

Concomitent, Politia si inspectorii sanitar-veterinari vor lua urmele gainatului contaminat de la Codlea. Controlorii trebuie sa afle „ce s-a intamplat exact cu gunoiul de grajd de la Codlea, comercializat pentru legumicultura” si sa identifice „locatiile unde au ajuns dejectiile”, pentru ca ANSVSA sa intervina in gospodariile respective, spre a supraveghea pasarile din focar, a explicat Marinescu.

La toamna, gripa aviara loveste din nou

Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a aratat ca specialistii considera ca gripa aviara ar putea lovi din nou in toamna, prin pasarile migratoare care vor tranzita Romania. „Virusul exista in continuare in natura si de aceea ceea ce putem face este sa tinem pasarile inchise in curti. Acest virus nu poate disparea de pe teritoriul Romaniei si al Europei intr-un timp foarte scurt”, a spus Tibu. El a subliniat ca Romania n-a refuzat nici un ajutor din partea U.E. privind combaterea gripei aviare, o dovada in acest sens fiind specialistii olandezi si germani care ajuta autoritatile romane in Bucuresti si Brasov.
Tibu a mai aratat ca nici uciderea in masa a pasarilor nu poate eradica total virusul gripal aviar. De pilda in Italia, acum 6-7 ani, au fost ucise din cauza gripei aviare circa 14 milioane de pasari, dar virusul a reaparut in ferme, chiar daca a avut o intensitate mai scazuta, dupa cateva luni.

Comercializarea de pui, in pericol

Oana Marinescu a declarat ca exista o comunicare constanta intre Bucuresti si Bruxelles pe tema gripei aviare si a apreciat ca epidemia nu poate determina amanarea aderarii tarii noastre la U.E., ci numai activarea unor clauze de salvgardare sectoriale al caror efect principal ar fi restrictiile la comercializarea pasarilor, impuse Romaniei. Marinescu a dat asigurari ca Guvernul face eforturi pentru a impune disciplina in sistemul sanitar-veterinar si pentru a imbunatati legislatia specifica acestui domeniu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă