Aproape orice obiect care ne inconjoara a fost proiectat de cineva ce a utilizat un software in acest scop. La noi, cele mai cunoscute solutii de proiectare sunt cele realizate de Autodesk. Peste 7.000 de firme romanesti le utilizeaza, iar 3.000 dintre acestea nu vor sa le si plateasca.
"Asistam la cel mai mare furt in desfasurare", a aratat Gabriela Ghita, sef serviciu Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. In zilele noastre, este foarte simplu sa descarci de pe internet munca creatoare a altuia si sa faci bani multi cu ea."
Rata pirateriei software in Romania este de 69%, iar cea a piratarii software-ului Autodesk este deja mai mare cu peste 15%. Desi compania producatoare nu poate masura exact pierderile provocate, estimeaza ca pentru fiecare copie legala alte 3 pana la 5 copii sunt ilegale. Sigur, sunt si regiuni ale lumii unde numarul copiilor ilegale este chiar mai mare, insa aceasta situatie poate incepe sa influenteze in mod semnificativ rata de tara o data ce piata de proiectare din domeniul infrastructurii, constructiilor, utilitati, proiectare mecanica s.a. a explodat. "Cea mai intalnita modalitate de piratare consta in achizitionarea unei singure licente si utilizarea softului pe mai multe calculatoare, a aratat Cristian Dumitrescu, presedintele A&C International, distribuitorul autorizat al produselor Autodesk in Romania. Insa furtul de proprietate intelectuala este chiar mai periculos decat un furt obisnuit, fizic. Acesta din urma se intampla mai rar, pe cand softul nelicentiat se utilizeaza de dimineata pana seara, astfel incat si probabilitatea de a fi prins este mult mai mare".
Beneficiarii proiectelor realizate cu softuri-pirat ar avea totusi un cuvant greu de spus. Oare, daca ar sti ca un restaurant gateste numai cu ingrediente care au fost furate, ar mai merge acolo? Sau, daca taxiul care a raspuns la comanda este o masina furata, s-ar mai urca in el? Aceasta este o analogie perfect valabila pentru proiectele rezultate din utilizarea softului fara licenta. Cata incredere poti avea intr-o cladire pentru a carei proiectare s-au utilizat doar softuri piratate?
De aceea, compania americana Autodesk a demarat o campanie antipiraterie de constientizare a riscurilor la care se supun atat cei care recurg la furtul de proprietate intelectuala, cat si cei care accepta sa beneficieze de astfel de proiecte indoielnice.
In plus, a angajat un specialist care sa se ocupe numai de combaterea pirateriei din Romania.