Regionalizarea promisă prin 2013 a fost abandonată de Guvernul Ponta din motive electorale, pentru că nu putea fi pusă în practică fără a fi iscate nemulțumiri bazate în principal pe sentimente de patriotism local atunci când se punea problema stabilirii structurii teritoriale a regiunilor, dar mai ales a capitalelor acestora.
O parte din măsurile de descentralizare presupuse de regionalizare au fost adoptate din 2013, dar după doi ani și jumătate instituțiile regionale înființate atunci par să fie în continuă reorganizare. Este cazul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) din Regiunea Sud-Est, acum cu sediul la Galați. Inițial, sediul DGRFP fusese la Constanța și decizia mutării la Galați, în contrapartidă cu mutarea Direcției Regionale Vamale de la Galați la Constanța a fost urmată de protestele angajaților Direcției Finanțelor Publice din Constanța. În iulie 2013, când s-a făcut „rocada“ direcțiilor, peste 500 de angajați ai Fiscului din Constanța au trimis scrisori de protest la mai multe ambasade, dar şi Preşedinţiei, Guvernului, celor două camere ale Parlamentului, precum şi Băncii Mondiale. Ei contestau stabilirea de către Guvernul Ponta a capitalei fiscale a Regiunii Sud-Est la Galați, argumentând, printre altele, că din totalul de 776.706 contribuabili din cele 6 judeţe ale Regiunii Sud-Est, jumătate sunt în DGFP Constanţa. În cele din urmă sediul DGRFP Sud-Est a fost stabilit la Galați. Acum are loc o mișcare inversă, o parte importantă din DGRFP Sud-Est fiind mutată de la Galați la Constanța.
Reorganizarea organizării
Începând de pe data de 1 ianuarie, Administrația Regională pentru Contribuabilii Mijlocii din cadrul DGRFP Galați a fost mutată la Constanța. Această administrație se adresează firmelor cu o cifră de afaceri de până la 50 milioane de euro și care au de la 50 la 249 de salariați. Este o mișcare atipică, unică în țară, pentru că o „Administrație Regională“ va funcționa în cadrul Agenției Județene a Finanțelor Publice Constanța. Măsura a fost luată pe final de mandat al Guvernului Ponta, chiar pe 30 octombrie, în ziua incendiului de la Clubul Colectiv, care a dus la criza care a dus la căderea guvernului. Măsura a fost convenită de sindicaliști și președintele ANAF. În convenția nr. 3.186/21.10.2015, încheiată de Sindicatul Național al Funcționarilor Publici și președintele ANAF, Gelu Diaconu, este prevăzută, la punctul 2, modalitatea de organizare și funcționare a administrațiiilor pentru contribuabilii mijlocii, în cadrul Direcțiilor Regionale pentru Finanțele Publice, fiind menționată excepția ca în cazul DGRFP Sud-Est, cu sediul la Galați, Administrația Regională pentru Contribuabilii Mijlocii să fie la Constanța: „În ceea ce privește nou-înființata AdministrațieRegională pentru Contribuabilii Mijlocii, această structură va funcționa doar la nivel de regiune, având în administrare aproximativ 1.500 de contribuabili, pentru care vor fi alocate aproximativ 105 posturi. Prioritate pentru ocuparea acestor posturi va fi acordată actualului personal din structura de mijlocii a județului reședință de regiune (excepție Regiunea Sud-Est, unde sediul pentru Administrația Contribuabililor Mijlocii va fi la Constanța)“, se spune în documentul menționat. Această excepție a fost preluată și legiferată prin Ordinul 2.752/30.10. 2015 al președintelui ANAF prin care a fost aprobată structura organizatorică a celor 8 direcții regionale a finanțelor publice.
ACUZAŢIE
Patronatul IMM-urilor Galați: „este o măsură pur politică“
Președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) Galați, Marian Filimon, spune că măsura este una de natură politică, fiind aprobată ca urmare a lobby-ului deputatului PNL de Constanța Gheorghe Dragomir, accentuând asupra faptului că la stabilirea sediului s-a avut în vedere și o repartiție geografică, Galațiul fiind situat la distanțe relativ egale de Focșani, Buzău, Tulcea, ceva mai aproape fiind Brăila și mai departe Constanța: „N-a fost ales întâmplător sediul Direcției Regionale de Finanțe la Galați. Dacă vă uitați pe harta Regiunii Sud-Est o să vedeți că suntem la mijloc. Trebuie să ai o zonă care să se încadreze din punctul de vedere al distanțelor parcurse. Vă dați seama ce înseamnă să se ducă Vrancea la Constanța? Aici este o măsură pur politică“, spune Filimon. Președintele PIMM Galați admite faptul că economia Constanței este mai puternică decât a celorlalte 5 județe din Regiunea Sud-Est, dar spune că nu acesta este argumentul în stabilirea organizării Fiscului regional: „Nu este un criteriu“.